ciekawe przepisy - 10911 przepisów (strona:456/728)

ZUPA – KREM Z LIŚCI KALAREPY Z JAJKIEM I PIECZONĄ KIEŁBASĄ 117

Smak zupy jest delikatny i bardzo ciekawy. Składniki 4 garscie liści z kalarepy 1 l rosołu lub wywaru 2 ząbki czosnku pieprz sól plastry upieczonej kiełbasy jajko ugotowane na twardo Liście z kalarepy wrzucamy do blendera i z dodatkiem kilku łyżek rosołu miksujemy. Wlewamy do wrzącego rosołu, wciskamy czosnek, przyprawiamy i chwilkę gotujemy. Można wlać trochę śmietanki. Ubieramy zupę kiełbasą

harrisa
Pieczony kurczak z bobem i serem korycińskim 229

Kieszonki z kurczaka wypełnione ziarnami bobu i serem korycińskim, który nie dość, że świetnie się topi, to również nadaje ciekawego smaku. Tak nafaszerowane mięso zapiekłam w aromatycznym sosie pomidorowym. 2 piersi z kurczaka 1 szklanka bobu ok 100 g sera korycińskiego naturalnego sól pieprz czarny 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego 1 cebula biała 1 ząbek czosnku garść świeżego tymianku Filety

https:KKuchniaMniam
Labneh - twarożek z naturalnego jogurtu, z dodatkiem oliwy, ziół i przypraw 123

może się skusić na swój własny serek. Wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny lub grecki, jeśli nie mamy za dużo cierpliwości. Do tego gaza, sitko i...trochę czasu. Jesteście ciekawi jak zrobić pyszny domowy labneh? Przygotuj gazę lub czystą bawełnianą ściereczkę. Do tego większe sitko i miskę na której można to sitko postawić w taki sposób, żeby nie dotykało dna. Idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO FASOLOWE 127

Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak.      SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku

słodki bratek
WIOSENNA SURÓWKA Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM 145

Jak zawsze całe danie na jednym talerzu, ale w innej formie podania:) SKŁADNIKI SAŁATKA Duży pomidor ogórek zielony ogórek kiszony cebulka porzeczki rukola sól DO SOSU

harrisa
Risotto z grzybami mun 192

dające dużo energii potrzebnej na resztę dnia. W tej wersji użyłam grzybów mun, ale można także użyć zwykłych białych pieczarek, albo portobello . Wybrałam grzyby mung ze względu na ich ciekawy smak: są raczej twardawe i bosko chrupiące, co wspaniale komponuje się z usmażonymi warzywami i ryżem. A ich lecznicze ponoć właściwości też mi nie przeszkadzają Podobno przyczyniają się

Lamarida.pl
Koreańskie naleśniki 185

szklanki wody 10 dużych łodyg szczypioru olej do smażenia Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu ) 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu szczypta płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Szczypiorek myjemy i kroimy na około 3 cm kawałki. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy albo ucieramy na małych oczkach

Lamarida.pl
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 206

dostało katar i klimatyzajcję oraz wentylatory musieliśmy ograniczyć do minimum, żeby bardziej się nie pochorował ( tymbardziej, że za tydzień idziemy na wesele planowane od 2 lat więc by było nieciekawie…). Wtedy na ratunek przyszły nam sałatki. Jedną z naszych faworytów była sałatka cezar z kawałkami kurczaka. Domowy sos przygotowuje się chwilę i jest dużo lepszy niż sklepowy, a kurczak

kuchniabellissima.wordpress.com
Wegańska czekolada z nasionkami chia 182

szałwii hiszpańskiej, czyli nasionka chia wykorzystuję do zdrowych deserów z dużą ilością zmiksowanych owoców. Czasami posypuję sobie nimi kanapki z pomidorami, lub dodaję do zupy. Dzisiaj mam dla Was ciekawy przepis na wegańską czekoladę, lub raczej dwuwarstwowe batoniki. Przepis znalazłam na instagramie u apursuitofhealthiness i zachwyciłam się zdjęciem. Przyznam się

dolcevitainmykitchen
Wielka gastroprzygoda w Alchemist Gastropub 167

się wyjątkowo smaczne, bez charakterystycznej goryczki, za którą osobiście nie szaleję Było naprawdę smaczne i dobrze pasowało do dań, które wybraliśmy. Alchemist Gastropub zaskoczył nas bardzo pozytywnie, zaczynając od ciekawego, nowoczesnego, nieco surowego wystroju, poprzez bardzo dobrą obsługę, aż po naprawdę pyszne przystawki i dania. Odkryliśmy nowe smaki w potrawach tak klasycznych jak tatar, dzięki kreatywnemu sposobowi przyrządzenia i podania

Taste and Cook
Poskromienie złośnicy 172

przy kupowaniu. Przekwitnięte kwiatostany usuwam- to stymuluje wzrost nowych liści. Intensywnie niebieskie kwiaty pszczelnika już przekwitły. Jak polska nazwa wskazuje, przyciąga pszczoły. Jak angielska nazwa (dragonhead) wskazuje, ma bardzo ciekawy kształt kwiatów. Kolejną rośliną, którą pokochałam za zapach i za to, że przyciąga owady to werbena patagońska. Te zeszłoroczne niestety nie wykiełkowały, więc kupiłam nową sadzonkę. Najmniej zagospodarowana strona jest

les mirabelles
Idealna sałatka na pikinik 191

się na piknik, na który idealnie sprawdzi się ta sałatka, zrobiłam je z moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą do butelki i idealny piknik gotowy.   Składniki: Trudno podać dokładną ilość składników

zdrowa vege kuchnia
Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii 103

świeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak

Milion Smaków
Budyń waniliowy z tapioki z galaretką truskawkową 123

Budyń w wersji wegan – bez jajka. Bezglutenowy – bo przygotowany na skrobi z mąki z manioku. Ciekawy w konsystencji bo nie dosyć, że maksymalnie gładziutki i kremowy, to jeszcze o strukturze… żelków. Samodzielne zrobienie galaretki truskawkowej na wierzch deseru to też nie problem! Tapioka to skrobia z bulw manioku. Ma niewiele białka, trochę łatwo strawnych węglowodanów. Nie uczula – jest hipoalergiczna

Karo in the Kitchen
zupa szczawiowa z szalwia 143

obrać i pokroić w kostkę . Olej rozgrzać,podsmażyć cebulę i szczaw. Do wywaru dodać szczaw i cebulę ,razem zagotować około 15 minut. Dodać parę liści szałwii ( nadaje lekki orzeźwiający, ciekawy smak zupie). Wziąć część zupy do miseczki ,połączyć ze śmietanką ,wymieszać ,dodać do zupy. Ugotować jajka,obrać ze skorupki . W osobnym rondlu ugotować ziemniaki. Boczek,kiełbasę pokroić w kostkę ,podsmażyć

w mojej kuchni