wykorzystanie ,jako składnika smalczyku roślinnego „Smakowita Pajda” z ziołami ogrodowymi ,ze względu na jego smak, aromat i dużą zawartość tłuszczy nienasyconych. Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw. Smalczykowe paluchy Składniki na 20 sztuk. 250g mąki 60g „Smakowita Pajda
Kulinarny karnet Christopherazeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi farszem z sera Ricotta i szpinaku. Ciekawa jest wersja, kiedy do zielonej zupki dodamy kukurydzę z puszki. Kukurydzy nie miksujemy. Tutaj możemy dodać tylko grzanki. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraRhubarb soup with almond ice cream. Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami. Majowy przebój - rabarbar. Rabarbar pochodzi prawdopodobnie z południowo-wschodniej Azji, a może z Tybetu. W Chinach jest znany od 2700 lat i stąd zawędrował nad Wołgę, dalej do Grecji i Rzymu. Z greki "rhabarbaros" tłumaczymy: "obcy znad Wołgi ".W Europie jako warzywo
Kulinarny karnet Christopherainspiracji, a życie nabiera smaku. Kuchnia i gotowanie to dla mnie kulinarna podróż w kraju i po świecie. Bardzo lubię podróżować i dużo zwiedziłem. Mam wiele niezatartych przeżyć dotyczących ciekawych, mniej lub bardziej egzotycznych, przepysznych posiłków, które jadłem w modnych restauracjach, gospodach przydrożnych, tawernach, w domach gospodarzy. Podróżując unikam wielkich restauracji, gdzie gotuje się szybko, masowo i tanio. Wybieram
Kulinarny karnet Christopheranapoju oraz rozmiar smoczka. Dlatego butelka o największej pojemności ma już większy smoczek. U nas butelki znalazły przeznaczenie na wodę- najmniejsza butelka, na kaszkę - średnia i na soczek- największa. Ciekawa kolorystyka dodatkowo przyciąga uwagę dziecka, które chętnie wyciąga rączki do buteleczki
Aga w kuchnisię na tym, że podchodziłam do danego stoiska dlatego, że zainteresowało mnie z daleka kolorowe opakowanie produktu. Targi oceniamy oceniamy bardzo dobrze, to była dobra okazja na poznanie wielu ciekawych produktów. Jednak wydaje się nam, że zabrakło trochę lokalności, zdajemy sobie sprawę, że to targi ogólnopolskie, jednak miło byłoby zobaczyć łódzkie, lokalne i tradycyjne produkty, a tego naszym zdaniem
Pora coś zjeśćzgadzam się z twierdzeniem, że "Siła motywacji tkwi w ludziach, którymi się otaczamy" . Wracając do tematu: zachęcona faktem, że wspomniane ciastka nie zawierają żadnych niepożądanych dodatków i bardzo ciekawa ich smaku sięgnęłam po jedno. No i na jednym się nie skończyło. Ba! Nie skończyło się nawet na dwóch, trzech ani pięciu. Wtedy jeszcze nie zjadłam całej blachy
peanutbuttermonstermasz pomysłu na obiad? Biegnij do sklepu po bakłażana, czyli prosty sposób na efektowne i smaczne danie, którym z pewnością wszystkich zaskoczysz. Od zawsze byłam ciekawa jego smaku i kiedy w końcu się skusiłam, żeby go kupić kombinowałam co by tu przygotować. Zważywszy na fakt, że zawsze posiadam zapas kurczaka i najbardziej pospolitych warzyw typu pomidor nie musiałam się
peanutbuttermonsterdziesiątkę. Świetnie komponuje się przede wszystkim z rybami, ale również, razem z solą czosnkową, stanowi świetny zamiennik dla curry i papryki do smażonego kurczaka- dla mnie to ciekawa, subtelna odmiana po wielu jego ostrych wersjach. Tyle moich refleksji- pora na konkrety. Porcja ze zdjęcia to 330kcal w tym 25g białka, 9g tłuszczu, 38g węglowodanów
peanutbuttermonstersezonie dyniowym nie może zabraknąć czegoś słodkiego, choć dynię wykorzystuję do raczej wytrawnych potraw. Sernik z dodatkiem musu z dyni powstał, bo byłam bardzo ciekawa jego smaku. Muszę przyznać, że pozytywnie mnie zaskoczył... Jest delikatny, wilgotny, z lekkim aromatem dyni. Spód: 250 g ciastek maślanych ok 80 g stopionego masła Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić
Czerwień i błękitWitam Was! Dzisiaj z rana za oknem dużo słońca, ciekawa jestem czy tak będzie przez cały dzień! Mam dla Was chlebek bananowo-czekoladowy. Przyznam,że kiedyś robiłam bananowe ciasteczka owsiane i jakoś do mnie nie przemówiły, dlatego miałam pewne wątpliwości co do tego chlebka, które znane jest także jako ciasto. Znalazłam go na blogu u Buszującej
Chocolate Stop TemptingDługo zastanawiałam się do czego po raz pierwszy użyć mąki z ciecierzycy. Mój wybór padł na omlet biszkoptowy, na który akurat miałam ochotę. Byłam bardzo ciekawa czy mój omlet będzie tak samo puszysty jak ten tradycyjny i czy w ogóle wyjdzie. Jak widać mile mnie zaskoczył i wyszedł. A na dodatek był przepyszny, delikatny i lekko wilgotny :D ~ Omlet
Kuchenny Skrawek Niebapomyślał że drożdżowe rogaliki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków są takie pyszne. Byłam bardzo ciekawa ich smaku więc musiałam je upiec i wiecie co, są pyszne. Mięciutkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej EKO 500 Młyn Kopytowa 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła
Ala piecze i gotujejako przystawka. Miękkie warzywa świetnie łączą się z wyrazistym pesto i chrupkim parmezanem. Choć danie wygląda niepozornie, to dzięki mozzarelli jest dość syte. Taka wieża z warzyw jest także ciekawym, nietypowym pomysłem na ciepłą kolację. Musimy tylko pamiętać, żeby wybierać warzywa podobnej szerokości, aby tort podczas pieczenia nie przechylił się. Ja dodatkowo podałam torcik z grzankami z bagietki
Poezja smaku