Ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej 198rodzice dobrze o tym wiemy. Któż z nas nie znalazł w plecaku swojego dziecka starej kanapki albo niezbyt ładnie pachnącego woreczka z mętną już, a niegdyś spożywczą […] Artykuł Ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Pasta paprykowa do dań i sosów 225Mamy teraz sezon na zamykanie różnych pyszności w słoikach. Zapełniamy nasze spiżarnie świetnymi daniami i smakołykami, tak aby zimą móc wyciągnąć coś na prawdę pysznego
Niezły Młynek
Łazanki z dwoma rodzajami kapusty 184dwoma listkami laurowymi i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gotujemy ją do miękkości. Gotową odcedzić, przelać zimną wodą i usunąć liski i ziele. W międzyczasie kiedy kapusty się gotują, zagniatamy ciasto na łazanki. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, sól i zaczynamy zagniatać. Podczas wyrabiania stopniowo dodajemy mleko. Gotowe powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto cienko rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie
PatiGotuje
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 211akoś ostatnio serniki królują u mnie w kuchni, jeśli chodzi o jakiekolwiek ciasta. Po niebiańskim serniku z borówką amerykańską przyszedł czas na sernik równie bogaty w smaku i nie mniej ciekawy jeśli chodzi o jego wnętrze. W lodówce zalegała mi jeszcze ricotta, którą kupiłam przy okazji tygodnia włoskiego w jednym z popularnych marketów. Co prawda miałam inny pomysł(...)się w ustach. Żeby nie było nudno, to po za użyciem dobrej jakości ciemnego kakao, sernik został uperfumowany świeżo startą skórką pomarańczową i domowym ekstraktem pomarańczowym. Pyszności, polecam wielbicielom ciast: lekkich, puszystych i przede wszystkim smacznych. Składniki : 500 g serka ricotta 250 g sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 4 jajka duże 160 g margaryny do pieczenia (masła
vaniliowoczekoladowa
Klasyczny lemon curd 370dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest tak pyszny, aksamitny i kremowy, że wyjadanie go ze słoiczka to czysta przyjemność. Przyjemność w kolorze słońca, która fantastycznie zwieńczy Wasze desery(...)ciasta! :D Lemon curd Potrzebujesz: 2 jajka 2 żółtka 160g cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: 1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia. 2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. 3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia. 4. Gęsty krem przetrzyj przez
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierogi babci Kazi – ruskie z miętą 211tradycyjne, ale dzisiaj bardzo chciałam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Jedząc, zamknęłam oczy i był to smak jak z mojego rodzinnego domu Jeśli macie na tyle odwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką
MojaQchnia.pl
Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 367Składniki potrzebne do przygotowania zimowej sałatki z zielonych pomidorów Zimowa sałatka z zielonych pomidorów 1 kg zielonych pomidorów (najlepiej z własnego ogrodu) 1 cebula Ok. 1
Korniszonki
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 202rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elki
KLUSKI Z BATATÓW PODANE ZE ŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU 263misce, wyjmij 1/3 ziemniaków odłóż na talerzyk na chwilę, w to miejsce po ziemniakach wsyp mąką pszenną, 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj ziemniaki z talerzyka i zagnieć ciasto. W ten sposób przygotowuje się takie kluseczki, na tzw. proporcje. Ciasto jest dość luźne, ale będziemy robić kluski kładzione, więc jest prawidłowe. W dużym garnku zagotuj wodę z łyżką oleju rzepakowego
SMYKWKUCHNI
Fileciki z kurczaka w zupie cebulowej 612małe kawałeczki. Do garnuszka wlewamy mleko, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę, zupę cebulową w proszku i mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser i ziarna słonecznika. Do przygotowanego ciasta wkładamy fileciki z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy otoczone ciastem piersi kurczaka – mniej więcej po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe wykładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć
Smaki Na Talerzu
Duo babka 188puder Margarynę stopić i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dosypywać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz wlać przestudzoną margarynę, dokładnie wszystko razem połączyć mikserem. Ciasto podzielić mniej więcej na pół i do jednej części dodać kakao i razem wymieszać dobrze. Foremkę keksową wykładamy papierem i przelewamy do niej najpierw ciemne a później jasne ciasto. Wstawi
Camilla w kuchni
Muffiny z suszonymi morelami i orzechami laskowymi 156stopić w rondelku. Morele i orzechy pokroić. Banana utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać mąkę, masło, jajka, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mleko, olej i sól. Wymieszać dokładnie ciasto i dodać morele i orzechy. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Po ostygnięciu oprószyć muffiny przesianym cukrem pudrem. Smacznego
Zielona Kuchnia
Zazulki 136cukru pudru -orzechy ziemne drobno zmielone lub pokrojone Przygotowanie Drożdże rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać do miski. Dodać margarynę, smalec, drożdże ze śmietaną, żółtka, cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować do ok 0,5cm (im cieńsze, tym lepiej). Z ciasta wycinać szklanką kółka. Posmarować cienko dżemem. Białka ubić z cukrem pudrem aż będą sztywne. Pokryć dżem ubitą pianą, posypać orzechami. Piec
Zielona Kuchnia
Pierogi z dyniowym farszem 231stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli, pieprzu(...)małych oczkach imbirem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Fetę kroimy w kawałki. Mieszamy z dynią. Z mąki, 2 łyżek oleju, jajka i ok. szklanki ciepłej wody zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy kółka. Na środek wykładamy porcje farszu. Brzegi zlepiamy. Gotujemy ok. 2 minut od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami. Źródło: 'Przyślij Przepis!' Smacznego! ;) Przepis
Zielona Kuchnia
Cebulowe talarki 154cebule -2 żółtka -3 łyżki śmietany -czubata łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki soli Przygotowanie Cebulę obrać i posiekać. Z mąki, margaryny, śmietany, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Dodać cebulę i sól. Wyrobić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Ułożyć na blasze. Piec ok. 30 minut w temp. 175st. Smacznego
Zielona Kuchnia