Tort śmietankowy z jagodami, borówkami i truskawkami – mini torcik 447formy. Wygładzić delikatnie wierzch łyżką. Wstawić do nagrzanego pieca i piec około 25 minut , do tzw. suchego patyczka (patyczek włożony w środek biszkoptu powinien wyjść czysty, bez surowego ciasta). Upieczony biszkopt wyciągnąć z pieca i od razu rzucić go na drewnianą deskę (zabezpieczoną ściereczką kuchenną) – tak gdzieś z 10 cm wysokości (spotkałam się z teoriami, aby rzucać biszkopt
Moja Delicja
Pizzerinki z kurkami i jajkiem 232reszty nie pasowały. Co wyszło mi- już widzicie, a teraz sami spróbujcie takiego połączenia i dajcie znać w komentarzu jak smakowało! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 250ml ciepłej wody 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Ok 400g mąki + do podsypywania 3 łyżki oliwy z oliwek Farsz: 1 duża cebula 200g kurek 6 jajek 6 łyżek sosu jasnego(...)czasie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy pozostałą wodę oraz sól. Wyrabiamy przez 5 minut po czym dolewamy olej. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyrabiamy ponownie na blacie (stolnicy) posypanej mąką. Salaterką o śr ok 12cm wykrajamy kółka, z resztek formujemy wałeczki i oblepiamy rant każdego koła. Smarujemy jasnym sosem uniwersalnym Łowicz. Farsz: Tłuszcz rozgrzewamy
Kuchnia w czekoladzie
Ala' Langosz z gulaszem 226rozpuścić w nim drożdże, cukier. Dodać kilka łyżek mąki, wymieszać i zostawić na 30 minut przykrytą ściereczką, żeby zaczyn zaczął pracować. Gdy rozczyn jest gotowy w większej misce wyrabiamy ciasto - z zaczynu, pozostałej mąki, pozostałego mleka i soli. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdej rękami formujemy na stolnicy placek
Domowa Kuchnia u Mamy
Mięsne "psiastka" 230dodajemy jedynie jej odrobinę. Jimmy jest z nią zaznajomiony, ale jeśli Twój psiak nie jada solonego mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto. Na blaszce do pieczenia układamy arkusze papieru do pieczenia i wykładamy całą masę i równomiernie ją na nim rozprowadzamy. Można także uformować kulki (ale ciasto jest lepiące, więc
Cooking Monster
Quiche na pełnoziarnistym spodzie z grzybami i kurczakiem 210masło do smażenia grzybów 4 jaja 1 słoiczek uniwersalnego sosu ciemnego Łowicz 100 ml śmietany 30% sól, pieprz i majeranek ząbek czosnku Z podanych składników na ciasto kruche zagniatam jednolitą masę. Ciastem wylepiam formę oraz brzegi i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut w celu schłodzenia. Następnie podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Mango Papaja
Królowa pomidorowa 211Pomidorowa to danie niezwykle popularne w naszym kraju. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Serwuje się ją na różnego rodzaju okazje i spotyka w menu
PysiaGotuje.pl
Bułeczki z ziołami i mozarellą 312naczynia Thermomix dajemy ser biały, masło, mleko i sól. Mieszamy czas 15s/obr.6 . Kopystką zgarniamy masę ze ścianek naczynia. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekane drobno zioła. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał . Ciasto przekładany na tłusty blat i dzielimy na 10 części. Z każdej części robimy okrągły placek, na środek dajemy kulkę mozarelli i dokładnie sklejamy. Formujemy bułeczkę. Bułeczki
Themo przepisy
Gruszki korzenne z rodzynkami 221okres szykowania przetworów, z powodu tej feerii aromatów. Uważajcie aby nie rozgotować w zalewie gruszek i aby wybierać do marynowania możliwie twarde odmiany. A gruchy będą idealne do sałat, ciast, deserów, pieczeni i serów… Oj nie wiem czemu, ale po odkryciu fajnego sklepu z serami holenderskimi, po prostu deskę serów mogę jeść co kilka dni. A takie fikuśne dodatki(...)kilka minut. Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/gruszki-korzenne-rodzynkami/ MieszamWGarnku Artykuł Gruszki korzenne z rodzynkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Świderki z sosem i żółtym serem 162Lekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy Kulinarne
Sałatka z zupą japońską OYAKATA 1976+ 30 min Łatwe Tanie Przepis na szybką sałatkę z zupą japońską OYAKATA. Składniki: 2 opakowania zup japońskich OYAKATA (MISO) 3 jajka 1 średnia papryka podwójna
PysiaGotuje.pl
Tarta cytrynowa 200żółtko 120 g masła zimnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki sezamu do obsypania foremki Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb razowy z rozmarynem, bez drożdży (Pane integrale con rosmarino, senza lievito) 192rodzaje mąki z sod ą i rozmarynem , robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy jogurt, olej i mleko. W yrabiamy do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciastu nadajemy okrągły kształt. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleb pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 °C. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuoca
Drożdżówki z borówkami i serem 189push({}); Z drożdży letniego mleka, łyżki mąki i łyżki cukru robimy zaczyn, zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę, jajko, cukier szczyptę soli i roztopione masło, zagniatamy ciasto i zostawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. Twaróg ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy okręgi, w środku robimy wgłębienie
Delusional Trine
Gulasz drobiowy z kluskami śląskimi 277mięsa. Sos ciemny wlać do mięsa, chwilę razem poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, pokroić. Kluski śląskie : Ziemniaki przepuścić w maszynce, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Z ciasta robić lekko spłaszczone kulki z dziurką w środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu. Podawać kluski
Kuchnia Danusi
Murzynek 648Ciasto przeze mnie zapomniane, a przecież w dzieciństwie tak bardzo uwielbiane- Murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy ☺️ Mięsisty i mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych, który po paru latach 'przerwy' nadal zachwyca smakiem! 😋 Doskonały zarówno z polewą jak i posypany cukrem pudrem. Blaszka 33x23 cm: * mąka pszenna- 4 szklanki * jajka- 4 szt. * mleko- 2 szklanki * cukier(...)ubić), dodać je do masy wraz z powidłami i całość połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy i wymieszać. Na koniec delikatnie dodać pianę z białek. Ciasto przelać do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia (bądź wysmarowaną masłem i obsypaną mąką/kaszą manną). Piec około 40-45 minut w 180 stopniach. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca