ciasto - 164325 przepisów (strona:6489/10955)

Gruszki z chrupiącą kołderką 215

Latem uwielbiam owoce w najczystszej postaci. Zajadam się nimi ot tak po prostu, nie zawracając sobie tym głowy aby komponować z nich wymyślne desery czy ciasta. Nie powiem, że deser czy ciasto w tym okresie to coś złego, o nie, nie. Czasami lubię poczynić coś takiego. Jednak lato to czysta natura. Nieco inaczej wygląda to jesienią czy zimą. Jedynie mandarynki

Przysmaki Karolki
Pierogi z farszem z mięsa i wątróbki 266

wszystkie znikają w mgnieniu oka. Są pyszne, polecam Można je przygotować wcześniej i będą już gotowe na Święta Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie tych świąt bez pierogów. Ciasto na pierogi – wykonanie tak samo jak na pierogi z jagodami które są na moim blogu. Zawsze już robię z tego przepisu ponieważ uważam że są najlepsze. Mam ten przepis od babuni(...)minut. Gdyby zostało trochę farszu możecie go również zamrozić i zostawić na następny raz lub wykorzystać go jako farsz do kurczaka. Na przykład udek z kurczaka. Formowanie pierogów – ciasto rozwałkować cieniutko. Za pomocą dużej filiżanki wycinać kółka. Na każdym kółku położyć porcję farszu i zlepić jak wszystkie pierogi. Pierogi rozłożyć na obsypanej mąką stolnicy. W ten sposób lekko się

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku 239

rozwiązań. Ja skorzystałam z gotowych past warzywnych Wawrzyniec , które moim zdaniem idealnie się do tego nadają! Bezglutenowe roladki naleśnikowe z pastami warzywnymi Wawrzyniec – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta na naleśniki będziecie potrzebować: 2 jajka 100 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 25 g mąki ziemniaczanej 230 ml wody 2 łyżki oleju szczyptę soli Naleśniki smażę na patelni(...)soli rozkłócamy montewką lub mikserem, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły

Okiem Blondynki by McBlondi
Gulasz wieprzowy z marchewką 243

mnie tutaj nie było! Mniej robię zdjęć, ale gotuję tyle samo. Zdarza się, że wpisuję w wyszukiwarkę "gulasz bistro mama", "ciasto marchewkowe bistro mama" albo "pancakes bistro mama". Oznacza to tyle, że mój domowy rynek się nasycił, sięga po sprawdzone przepisy, domownicy chcą często powtórek i doszło do tego, że sama u siebie sprawdzam proporcje, bo z głowy wyleciało(...)samym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym

bistro mama
Pizzerki z kurczakiem i leśnymi grzybami. 268

Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy sól, cukier i zalewamy odrobiną wody. Zostawiamy aby nieco podrosły. Po tym czasie dolewamy oliwę, pozostałą wodę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na około godzinę aby podrosło.   Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym. Możemy dodać trochę ziół do smaku. Grzyby oczyszczamy, kroimy w talarki(...)smażymy na łyżce oleju aż zmiękną. Doprawiamy do smaku, studzimy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.   Ciasto dzielimy na porcje , wałkując długie paski. Każdy smarujemy koncentratem. Następnie kładziemy kurczaka, grzyby i posypujemy groszkiem. Po wierzchu oprószamy ziołami i wkładamy do piekarnika na około 8 min. Po tym czasie posypujemy żółtym serem. Wkładamy tylko do czasu

Radość kipiąca uśmiechem.
TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 256

Beza Pavlova to królowa wszystkich ciast. Kojarzy mi się z elegancją, wykwintnością i ekskluzywnością. Chrupiąca na zewnątrz, a w środku miękka i delikatna - prawdziwa poezja! Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością bitej śmietany oraz owocami. Jej wykonanie nie jest trudne bo wystarczy tylko prawidłowo ubić pianę z białek, ale najważniejsze jest dobrze ją upiec - co jest czasochłonne 😉 Warto jednak(...)poczekać bo efekt jest powalający - nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje znakomicie. Żadne ciasto nie może jej dorównać! U mnie słodki smak bezy został przełamany kwaśną konfiturą z gruszkami domowej roboty, a do tego dużo bitej śmietany, kawałki gruszek oraz domowy karmel. Wyjątkowy deser! Składniki: Beza: 4 białka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowe ciasteczka ryżowe czyli poWeekendowe Łakocie odc. 158 256

masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek i zagniatamy by powstało zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp ok 3 cm. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Pieczmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik OREO na zimno [ENG] 225

Sprinkle the top with the crashed cookies and place in the fridge for at least several hours. PODANIE: Przed podaniem zanurz nóż w gorącej wodzie, a następnie delikatnie oddziel ciasto od brzegu foremki. Wyjmij ciasto na talerz i udekoruj według uznania - ja udekorowałam nasionami granata i dodatkowymi ciasteczkami. SERVING: Before serving, immerse the knife in hot water and then gently

Better Life By Auntie Ju
Kawa z białą czekoladą i tahini 232

Aromatyczna i przepyszna kawa z białą czekoladą i tahini , czyli pastą sezamową. Genialne połączenie! To przepis dla tych, którzy lubią kawowe eksperymenty. Oczywiście udane Białej czekolady

Oryginalny smak
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem – kuchnia podkarpacka 307

zamieszkałych przez Rzeszowiaków można znaleźć w publikacji Stowarzyszenia LGD „Eurogalicja”  - Tradycja, smak i wdzięk. Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju ½ łyżeczki soli około 1 szklanki gorącej wody Farsz: 250 g białego sera (twarogu) 1 szklanka kaszy jaglanej 2 i ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka(...)sól według upodobań. Kaszę przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Na koniec dodajemy do niej biały ser i mieszamy. Do mąki dodajemy sól, olej i gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko (około 2 mm grubości), wykrawamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy w posolonej wodzie. Kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze 3 minuty i wyciągamy. Okraszamy roztopionym

Trzeci talerz
Ciasto z jeżynami i jagodami 201

Jeżyny to owoce kończącego się lata i zaczynającej jesieni.  Są niezwykle wartościowe, zdrowe i niewątpliwie pyszne! To bardzo dobre ciasto na domowe imprezy. Składniki na blaszkę ok. 30 x 25 cm: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki(...)miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao - dodajemy partiami do miski z ubitą masą (miksując na najmniejszych obrotach). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C Foremkę do ciasta smarujemy margaryną i wylewamy masę biszkoptową - wstawiamy do piekarnika (środkowa półka) i pieczemy ok. 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia i wkładamy

Alutka-Gotuje
Kopytka - przepis podstawowy 172

mąki pszennej 2 jajka sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie schłodzone mielimy w maszynce. Wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, dodajemy jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto.  Z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go nożem i odcinamy niewielkie kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją. Kluski wrzucamy partiami tak aby się nie posklejały.  Gdy wypłyną

Qchnia po prostu
Czekoladowe mini babeczki 244

Takie babeczki świetnie sprawdzają się na przyjęciach dla dzieci. Są małe i naprawdę pyszne :) Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko znikają :) Składniki: 1,5

kuchnia doski
JESIENNE CIASTO KOKOSOWE ZE ŚLIWKAMI 178

płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżka proszku do pieczenia 350 g śliwek węgierek Przygotowanie: Śliwki - umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić na duże kawałki Ciasto - margarynę rozpuścić i odstawić do ostudzenia. Z cytryny zetrzeć skórkę. Mąkę uniwersalną Polskie Młyny z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać płatki owsiane i wiórki kokosowe, wymieszać. Jajka wbić do miski(...)płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi - dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na duże kawałki śliwki i za pomocą łyżki wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 34,5x15,5 natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pięć 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni celsjusza.     Rady: cytrynę najlepiej

Ciastka - domowe słodkości
Kopytka z bobu z masłem szałwiowym i ricottą – Angie gotuje – odc.4 238

zmiksować w blenderze na dość gładką masę, przełożyć do miski. Wbić jajko, doprawić sporą szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Powoli dosypywać mąki i zagnieść niezbyt syte ciasto. Wyrobić kulę ciasta, podzielić ją na 4 części i na wysypanej mąką stolnicy/silikonowej macie uformować z nich podłużne wałeczki. Ostrym nożem ciąć pod skosem kopytka. Kopytka wrzucać na wrzątek (z dodatkiem

Dietolog

Proponowane wyszukiwania