Batony zbożowe - idealne do pracy lub szkoły 255blenderem. Dodać płatki owsiane, kukurydziane, pokrojone w paseczki daktyle, bakalie i płatki migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Keksówkę (ok 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto zbożowe. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i pokroić na batoniki wg uznania. Smacznego
Trufelkowo
Jabłecznik bez tłuszczu :) 218pyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki 150g cukru 3 jajka 180ml jogurtu greckiego 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z cytryny 2 jabłka Cynamon Wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem, ciasto wlewamy do małej blaszki wyłożonej papierem. Jabłka kroimy w cienkie plasterki i ukladamy na cieście. Wierzch posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 40 min w temp 180C
Mamuśka wraca do formy
Knedle ze śliwami 267pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na kilka minut (do uzyskania złotego koloru). Kruszonkę studzimy, a następnie ponownie miksujemy na prędkości 12. Kolejnym etapem jest przygotowanie ciasta: W misie umieszczamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy ziemniaki, mąkę i jajka. Wyrabiamy najpierw przez 30 sekund na prędkości 7, a następnie przez 2 minuty na prędkości 6. Stolnicę podsypujemy odrobiną(...)mąki, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Dzielimy na małe kawałki (u mnie wyszło ok 20), rozpłaszczamy, układamy wypestkowaną śliwkę i zlepiamy. Dłońmi nadajemy kulistego kształtu. Knedle wrzucamy na gotującą, osoloną wodę i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Obtaczamy w roztopionym maśle i kruszonce cynamonowej. Sposób przygotowania tradycyjny: Obrane ziemniaki zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy
Kuchnia w czekoladzie
Mini tarty z serem, szynką i papryką oraz ketchupem – przekąska idealna na kibicowanie 183cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 gram żółtego sera salami w plastrach sól, pieprz i majeranek Z podanych składników na kruche ciasto zagniatam jednolitą masę. Wałkuję ciasto i oblepiam nim wnętrza mini tart. Podpiekam spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut, aż się zarumieni. Na patelni smażę
Mango Papaja
Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz 1411Wachowicz – Składniki: 1 średnia cukinia (ok. 400 g ) 1 cebula (ok. 60g) 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 czubate łyżki mąki pszennej (lub trochę więcej jeśli konsystencja ciasta jest zbyt rzadka) 1 mały pęczek świeżego koperku 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia dodatkowo (opcjonalnie) do podania: jogurt naturalny lub kwaśna śmietana, koperek(...)koperku zostawić do oprószenia placków po usmażeniu). Przyprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze trochę dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, łyżką nakładać ciasto, formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać np. z kleksem kwaśnej śmietany i koperkiem bądź szczypiorkiem lub np. z wędzonym
Kulinarne Przeboje
Sos słodko - kwaśny 206Mogę się założyć, że każdy z Was jadł sos słodko - kwaśny ze słoika w połączeniu z kurczakiem i ryżem. To było jedno z moich ulubionych dań
Niezły Młynek
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 177rodzaje mąki z 1 łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. Doda jemy płatki owsiane, płatki jęczmienne oraz 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wod ą. Na koniec dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone suszone morele. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy owalny bochenek. Chleb wykładamy na form ę wyłożoną
La grande e la piccola cuoca
Babeczki bananowe 191oleju niecała szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1 gorzka czekolada 50 g masła 50 ml mleka Przygotowanie ciasta: Jajka ubić razem z cukrem. Banany pokroić w plasterki i wrzucić do miski razem z ubitymi jajkami. Rozbić mikserem i dodać olej, przesianą mąkę z sodą oraz kakao, wymieszać. Foremki(...)babeczki wysmarować olejem i posypać kakao. Przelać do nich ciasto i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Odstawić babeczki do wystygnięcia i polać polewą czekoladową. Przygotowanie polewy: Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Smacznego
Słodka Strefa
Placki ziemniaczane 230Po raz kolejny wracam do starych sprawdzonych przepisów. Tym razem padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 219Słodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową masą. Bardzo smaczne, mięciutkie i mięsiste, idealne w sam raz na 3-4 kęsy 😋 Muffinki, 12 szt.: * mrożony szpinak w liściach- 200 g* * jajka- 2 szt. * mąka pszenna- 1 szklanka + 1 czubata łyżka * cukier(...)składników. Serek dokładnie połączyć z jajkiem, cukrem, sokiem oraz skórką z limonki. Do papilotek nałożyć masę (max. 1/2 wysokości papilotki), nań wyłożyć łyżeczkę masy serowej i leciutko zatopić w cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 20-22 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Gotowe babeczki ostudzić i ewentualnie polać lukrem. Smacznego! 😋 * im dokładniej szpinak zostanie
Kraina Miodem Płynąca
Kluski ze szpinakiem 209masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy w nich dziurkę np. trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem. Zagotowujemy wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini kopytka 208kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy... Zimne ugotowane ziemniaki mielimy lub ugniatamy jak na puree. -- Wszystkie przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek. Ciasto będzie mokre i musimy szybko wałkować, wycinać i gotować. Do wycinania mini kopytek polecam kółko do cięcia pizzy. Po wycięciu
chleba naszego
Śliwki w kruszonce 314cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami palców tworząc kruszonkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy
Anioły w kuchni
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 786bardzo słodkie) 1 jajko 1/2 łyżeczki sody szczypta soli wanilia (opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną. Ciastka przed upieczeniem Pieczemy
Marta próbuje
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 327Na dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata