Pierogi z wołowiną i chilli 196piri piri/tabasco, słodką paprykę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki
Zielona Kuchnia
Naleśniki (najlepsze) 185Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki zimnego mleka 2/3 szklanki zimnej wody 3 duże jajka 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(...)zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi
Pyry na Gaz
KOPYTKA NAJLEPSZE- PRZEPIS NA CIASTO 182ugotowanych ziemniaków * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * szczypta soli Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać mąkę, szczyptę soli i wbić całe jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. UWAGA!!! Ilość mąki zależna jest od rodzaju ziemniaków. Odrywać porcje ciasta i uformować wałek na stolnicy podsypanej mąką. Nożem odkrawać kluski o około 3-4 cm szerokości. W garnku zagotować
Zrób to smacznie
Drożdżówki z brzoskwiniami i rodzynkami 180miskę ściereczką aby drożdże zaczęły pracować (około 40 minut). Po tym czasie dodałam do drożdży resztę składników. Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut. Kroję ciasto na prostokąty. Na środek układam brzoskwinie
MojaQchnia.pl
Dietetyczne muffiny (z jabłkami) 190rzepakowego 3 łyżki płynnego miodu W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku
Mango Papaja
PULCHNE RACUCHY DROŻDŻOWE (PAMPUCHY) 363mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz pozostałą część mleka i powoli zagarniając mąkę do środka zacząć mieszać składniki łyżką. Kiedy składniki będą połączone, należy zacząć wyrabiać ciasto, od spodu do góry, by wtoczyć w nie powietrze. W razie potrzeby podsypać mąką. Całość wyrabiać ok. 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h do wyrośnięcia(...)klarowanego lub roztopić smalec ( ja wolę używać smalcu, bo racuchy są chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku) . Za każdym razem moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 2,5 minuty na małym ogniu z każdej strony. Dodawać więcej tłuszczu podczas smażenia kolejnych placuszków. Po usmażeniu odkładać
Calzonella.com
Kakaowy omlet z bananem 227Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem. 2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę. 3. Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i usmażyć(...)drugi omlet z pozostałej części ciasta. Można też usmażyć 1 gruby omlet...ale ja w tym przypadku, zdecydowanie wolę cienkie. 4. Usmażone omlety posmarować masłem orzechowym. Na każdym omlecie ułożyć obranego banana i zrolować - jak naleśnik. Zrolowane omlety pokroić na kawałki. 5. Rollsy z bananem ułożyć na talerzykach i polać odrobiną miodu lub syropu klonowego. Można danie urozmaicić, dodają bakalie
kolorowotorcikowo
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 239Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze
Korniszonki
Naleśniki orkiszowe 242naleśniki znajdziecie tutaj Składniki na 4 naleśniki: 110 g mąki orkiszowej 2 jaja 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia można dodać cynamon bądź miód jeśli chcemy ciasta na słodko, ja jednak tego nie dodaję, bo wtedy mogę wykorzystać te naleśniki na sposób wytrawny. Przygotowanie: Do naczynia wlewasz mleko, wbijasz jaja i miksujesz, dodajesz powoli mąkę, tak żeby(...)porobiły się z niej grudki. Zamiast mleka można dodać wodę gazowaną, naleśniki będą wtedy bardziej puszyste. Tak przygotowane ciasto odstawiasz na kwadrans, żeby mąka mogła wejść w dobrą reakcję z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzewasz i smażysz naleśniki na rumiano z każdej strony. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ciasteczka maślane z pomarańczą 196palce to jakoś trudno im się oprzeć!!!. Wykonanie bardzo łatwe, odrobina chęci i sami się przekonancie. Składniki: - 25 dag masła - 35 dag mąki pszennej, dosypujemy w razie potrzeby jeśli ciasto zbyt się klei do rąk - 15 dag cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - wanilia - skórka otarta z jednej pomarańczy - szczypta soli 1. Łączymy ze sobą suche składniki, mieszamy. Dodajemy(...)pokrojone w płaty schłodzonego masło, żółtko, startą pomarańcze i mleko. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika gdy zaczynają się delikatnie rumienić
Apetyczna babeczka
Muffiny z mąką dyniową, czekoladą i wiśniami 204jajka, dodałam jogurt, sok jabłkowy oraz olej, energicznie wymieszałam, a na koniec wsypałam czekoladę. Mokrą masę przelałam do suchych składników lekko mieszając ( niezbyt dokładnie). Papilotki wypełniłam jedną łyżką ciasta, następnie ułożyłam po 3 wiśnie do każdej papilotki, na koniec dodałam po jednej łyżce ciasta, tak aby papilotka była wypełniona w 3/4 wysokości. Piekarnik nagrzałam
Receptura smaku
Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert 2284 40 min Średnie Przystępne Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną z serem camembert. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ser camembert Przyprawy: sól, pieprz
PysiaGotuje.pl
Zupa grzybowa (na domowym rosole) 2076 30-40 min Łatwe Tanie Przepis na przepyszną i sycącą zupę grzybową, której podstawą jest domowy rosół. Składniki 1l rosołu 3 garście suszonych grzybów 1
PysiaGotuje.pl
Kluski śląskie z sosem grzybowym 248cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy
Bon appetit mon amie
NALEŚNIKI ORKISZOWE 242jest podstawą! Po pierwsze elementem udanego przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki(...)Każda ma swoją konsystencję i to również jest wyznacznikiem jakie dodatki będą potrzebne do idealnego naleśnika. Końcowy efekt ciasta ma być zawsze lejący. I tą kwestię będę powtarzać przy każdym rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁 Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Można ją stosować zarówno na słodko jak i na słono. Przepisy na farsz
Zdrowie i pysznie na talerzu