ciasto - 164325 przepisów (strona:6484/10955)

Ciasto kruche ze śliwkami i serem 279

kostka margaryny 5 jaj 1 szklanka + 3 łyżki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka smalcu lub oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ser: 0,5 … Czytaj dalej Ciasto kruche ze śliwkami i serem

czarrna od kuchni
Ciasteczka z orzechami, czekoladą, żurawiną i morelą 189

orzechy włoskie i czekoladę posiekać na drobniej.  2. Do przesianej mąki z proszkiem i cynamonem dodajemy jajka, roztopione masło z miodem, mieszamy, dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 30 minut do lodówki. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcje ciasta, w rękach formujemy kulki, kładziemy na blaszkę wyłożoną

kruche babeczki
pieguski 226

pieczenia przesiać i wymieszać z solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Miksować do momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować  kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć

cukrem pudrem posypane
Ekstrakt waniliowy o intensywnym smaku zamknięty w niewielkiej butelce 255

Ekstrakt waniliowy jest produktem spożywczym, który idealnie wzbogaca smak każdego wypieku, deseru i innych słodkości. Głównie wykorzystywany jest w cukiernictwie oraz przemyśle spożywczym. Powstaje w wyniku

PysiaGotuje.pl
Naleśnik żytni z wegańskim kremem dyniowym 258

gdzieś, kiedyś, niedawno pojawiła się myśl, by stworzyć naleśniki w nieco innej odsłonie niż połączenie szpinaku i sera które darzę sympatią przeogromną. Samej gramatury i w ogóle przepisu na ciasto naleśnikowe nie podaję dlatego, że mi nigdy z żadnego przepisu nie wychodzą. Zawsze w trakcie smażenia muszę do ciasta a to dodać: jeszcze jedno jajko, a to jeszcze więcej mąki

Kuchnia Ellie
Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym 270

prosty i szybki przepis na naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym. Doskonałe na śniadanie, na ciepło jak również na zimno, zaskakują wyraźnym cytrusowym aromatem. Składniki na 10 szt Ciasto: 500ml mleka (dwie szklanki) 250g mąki pszennej 2 jajka Sól 2 łyżki oleju roślinnego Nadzienie i sos: 1 pomarańcza 3 jabłka 4 łyżki cukru Dodatkowo kwaśna śmietana. Przygotowanie: Nadzienie: Jabłka(...)połowę wyciśniętego soku z pomarańczy i gotujemy aż sos zgęstnieje. Naleśniki: W czasie kiedy przygotowujemy nadzienie możemy zacząć smażyć naleśniki, dlatego z mleka, mąki, jajek, soli i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Z powyższych proporcji wyjdzie około 10 naleśników. Na połowę każdego z naleśników nakładamy nadzienie i składamy w trójkąty. Na każdy tak złożony naleśnik nakładamy keks kwaśnej

Księga-Smaku
Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych 452

Prosty i pyszny pomysł na obiad dla zabieganych, czyli piersi z kurczaka w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych. Do tego ulubiona sałatka lub surówka , ziemniaczki i

Oryginalny smak
Tarta puttanesca 212

kostki margaryny - pół paczki makaronu Lubella Pełne Ziarno Spaghetti - koncentrat pomidorowy - czosnek granulowany - chilli - opakowanie zielonych oliwek - olej Wykonanie: Margarynę, mąkę i wodę ugniatamy razem i odstawiamy tak powstałe ciasto do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Z koncentratu i małej ilości wody robimy sos. Dodajemy trochę oleju, żeby sos był dość tłusty co spowoduje(...)będzie nam wysychał podczas pieczenia. Dodajemy oliwki i doprawiamy za pomocą czosnku i chilli. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Formę do tarty wykładamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na poziomie 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 15 minut. Wlewamy do formy nasze spaghetti i pieczemy jeszcze 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Kiszone rydze 342

Kiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe

Korniszonki
Grillowany kurczak w porach 243

Zdecydowanie bardzo szybki obiad, a to lobię najbardziej. Ostatnio go przygotowałam w domu trochę z małymi modyfikacjami i skradł serce mojej siostry. Dlatego postanowiłam się

Niezły Młynek
Biszkoptowy "Salceson" 213

Ciasto które często robiła i robi moja mama i bardzo je lubimy, dlatego musiało znaleźć się na blogu ;) Jest puszyste, nie suche i zawsze możemy kombinować z jego dodatkami w środku. Składniki na małą keksówkę, rynienkę: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru 100 g cukru 2 płaskie łyżki dobrego kakao(...)koniec dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz orzechy. Pieczemy w 170 stop. przez około 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy

Gotowanie...to proste !
Chleb na zakwasie z dynią i figami 184

Mieszać na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodać sól, pestki dyni i figi i ponownie miksować w robocie na 2 poziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić do wyrastania w temperaturze 30 st.C na 90 minut. Po upływie 30 minut złożyć ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem

Pieguskowa Kuchnia
Chrupiący chleb z bio mąki 203

ciepłej wody, 50 g drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki... przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Po 10-15 minutach zaczyn wyrośnie, wówczas dolewamy go do pozostałych produktów. Wyrabiamy ciasto, tak żeby odchodziło od ręki i od miski. Jak jest za suche dodajemy  3-5 łyżek wody, jeżeli jest za mokre mąki.Można też  dodać 1-2 łyżki(...)oleju. -- Wyrobione ciasto pod przykryciem odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Potem zagniatamy i wyrabiamy dwa chleby i znowu odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. -- Gdy chleby wyrosły i jak widać trochę na boki, to formujemy jeszcze rękoma pożądany kształt. W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody z czubatą łyżką mąki, na pomadę do  posmarowania chlebów przed pieczeniem, w celu

chleba naszego
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 181

połączyć, aby mogło powstać coś innego. Może akurat upiecze się coś o zaskakującej nucie? A jesli okaże się, że składniki w zestawieniu ze sobą nie pasuję i psują smak ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki(...)wyjmujemy z tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
Placuszki bezglutenowe z bananem i miodem 217

Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować je razem z mlekiem i olejem. Następnie cały czas miksując dodawać stopniowo mąki. Ciasto powinno być gładkie, płynne.  2. Patelnię rozgrzać. Łyżką nabierać porcje ciasta i formować na patelni placuszki. Smażymy je bez dodatku tłuszczu. Placuszki smażymy z obu stron, powinny się

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania