Chlebek drożdżowy 178przygotować mini chlebek drożdżowy? Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Czekamy aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki. Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej mechanicznie hakiem robota) i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy wałek, kroimy na 10 część jeśli chcemy małe chlebki, jeśli większe to na mniej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wegański sernik czekoladowy ze śliwkami 264dużej misce zblenduj na idealnie gładka masę fasolę, cukier, olej, banany i mleko. Dodaj mąkę kukurydzianą i roztopioną czekoladę, zblenduj ponownie. Namoczone śliwki odsącz i 2/3 dodaj do ciasta, wymieszaj. Przygotowanie spodu: pokruszone ciasta zblenduj na „piasek” z dodatkiem oleju, wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie i podpiecz w temp. 180 C przez
greenscarf
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 252Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do
Korniszonki
Jewish Challah czyli krótko mówiąc- chałka 210letniego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo do posmarowania 1 jako roztrzepane z łyżeczką oleju Mak lub sezam do posypania na wierzchu Wykonanie : Z podanych produktów zagnieść ciasto, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto (można w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haka) Odstawić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierogi z kaszą gryczaną, z piekarnika 202Polecam pyszne pierogi z kaszą, upieczone w piekarniku. Ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1 łyżka majeranku, 1 jajko, 2 łyżki papryki, ~2 szklanki bardzo ciepłej wody, 1/2 szkl. oleju, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem. Farsz: 4 torebki ugotowanej kaszy, 250-300 gr boczku,2 cebule, 5 z.czosnku,sól 1/2 łyżeczki, pieprz(...)jajkiem, mieszamy i dolewamy około 350-400 ml bardzo ciepłej wody, dodajemy olej i wyrabiamy ręcznie do czasu gdy ładnie się połączy w całość. Stół podsypujemy mąką, ciasto dzielimy i wałkujemy na 4-6 mm grubość. Wycinamy kółka i nakładamy farsz, uważając żeby nie ubrudzić brzegów farszem. Ja lubię duże pierogi, więc najpierw zrobiłem/wyciąłem
chleba naszego
Dyniowo-cytrynowy torcik naleśnikowy 197się u mnie w domu kilka razy w miesiącu. Smakują i na słodko i na wytrawnie. Tym razem na podwieczorek przygotowałam mini torciki naleśnikowe. Same naleśniki wzbogaciłam dodając do ciasta dyniowe puree, dzięki czemu zyskały one niepowtarzalny kolor. Z podanych proporcji wyszły mi 3 mini torciki. Placki naleśnikowe smarowałam naprzemiennie lemon curdem i lemon curdem zmieszanym z mascarpone. Do tego(...)dyni. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, szczyptę mielonego imbiru, cukier brązowy do smaku (u mnie ok 2 łyżki) oraz olej Wielkopolski i ponownie krótko miksujemy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju rzepakowego Wielkopolski) cienkie naleśniki. Lemon curd dzielimy na połowę. Jedną część miksujemy dokładnie z serkiem mascarpone
Smaki Na Talerzu
Puszyste zielone naleśniki orkiszowe z pikantną konfiturą wiśniową 210sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem na całości patelni. Smażyć krótko z obu stron. Naleśniki podawać z konfiturą wiśniową. Uwagi: Aby naleśniki miały wyrazisty zielony kolor, można dodać do ciasta
Passions hobbies life
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 204orzechów do młynka - dodawania składników i mieszania - wspólnego blendowania - wykładania na blachę i formowania ciasteczek Córka zapytana przez babcię kto zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo(...)czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej
Szkrab Je Sam
W-Ztka 188Składniki na ciasto: 4 szkl mąki 1 niepełna szkl cukru 1/2 kostki margaryny 2 jajka 3 łyżki miodu 1 niepełna łyżeczka sody 2 łyżki ciepłego mleka Składniki na krem: 1/2 kostki masła 1 szkl i 1 łyżka cukru 3 szkl mleka 3 łyżki kaszy manny sok z cytryny kieliszek spirytusu Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto (sodę rozpuścić w mleku
Olga Piecze i Gotuje
PYSZNY CHLEBEK BEZ WYRASTANIA 202mieszamy aż drożdże się rozpuszczą,następnie dodajemy sól oraz cukier-mieszamy.Dalej dodajemy słonecznik,siemię lniane i płatki owsiane-mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie lejące się ciasto. Tak powstałe ciasto wlewamy do blaszki.Ja używałam foremki silikonowej o wymiarach 25x12cm. Wierzch można jeszcze posypać słonecznikiem i siemieniem lnianym albo zostawić tak jak jest :). Chlebek pieczemy w piekarniku nagrzanym
Mała w garnku miesza
Ciasto marchewkowe bez mąki (bez glutenu i laktozy) 241Jestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. Dla kogo: dla uczulonych na gluten dla lubiących ciasta marchewkowe dla posiadających migdały na zbyciu Składniki: 250g marchewki 250g migdałów (najlepiej blanszowanych) 250g cukru 7 jajek łyżeczka rumu (opcjonalnie) Wykonanie tradycyjne: Marchewkę umyć, a następnie rozdrobnić w blenderze
Mania Wypiekania
Maślankowe gofry z cynamonem, wiśniami, bitą śmietaną i syropem trzcinowym 235szczyptę soli. Żółtko jajka miksujemy z mlekiem maślanką oraz roztopionym masłem, dodajemy sypkie składniki, krótko miksujemy tylko do połączenia. Z białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną
Wanilia i Kardamon
Banany w cieście kokosowym 195białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć i obtoczyć w pozostałej mące. Następnie obtoczyć banany w panierce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć banany z dwóch stron na złoty kolor
Kuchnia Pokoleń
Sernik amaretto 387Serniki to moje ulubione ciasta chyba, no może zaraz po czekoladowym brownie, które uwielbiam. Robiłam już sernik z brzoskwiniami, sernik z borówkami, a teraz przyszedł czas na sernik z migdałami i likierem amaretto. Składniki na sernik Amaretto: Spód: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 jajko Masa: 900 g kremowego serka typu Philadelphia 1,5 szklanki(...)łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na to to schłodzony spód, pieczemy 15 minut w 180 stopniach
Delusional Trine
Placuszki z kurczaka 237Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1 por 1 papryka czerwona 1 mała cebula czerwona 5 łyżek kukurydzy z puszki 150 g sera żółtego
kgwjanczewo