ciasto - 164325 przepisów (strona:6467/10955)

Pierniczki 163

uformować górkę w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika, cukier puder, tłuszcz oraz jajko wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Domowe oreo. 182

wymieszać w misce. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do suchych składników, następnie dodać jajko i wymieszać mikserem. Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i schładzać przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe ciasteczka. Piec w temperaturze 170°C przez 10-12 minut. Wystudzić. Masło na krem ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i stopniowo cukier, mieszając(...)cały czas mikserem. Jedno ciasto posmarować kremem, przykryć drugim ciastkiem i lekko docisnąć

zadanie-gotowanie
PIZZERINKI Z PIECZARKAMI I SALAMI 200

szybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut, doskonała na zbliżającego się Sylwestra.     SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami lub szybki, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka i sezam do posypania, ketchup Kotlin, 15 dag pieczarek, 1 mała cebula, sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy(...)kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, następnie pieczarki, doprawiamy przyprawami, dusimy 15 minut. Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami lub szynki, pieczarki, posypujemy startym serem, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką lub sezamem, pieczemy w temp. 180 stopni około

słodki bratek
KORZENNE CIASTECZKA JAGLANE 209

mąki pszennej, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej, 2 łyżki mleka Dodatkowo: mąka pszenna do podsypywania WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko a następnie pozostałe składniki. Ciasto owijamy folią, wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką pszenną. Odciskamy stempelkiem wzór, wycinamy kółkiem ciastka, przekładamy na blachę. Pieczemy ok. 12-15 minut

słodki bratek
Metrowiec Babci Marysi 340

Upiec 2 ciasta: Składniki na jedno: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki gorącej wody 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao … Czytaj dalej Metrowiec Babci Marysi

czarrna od kuchni
Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą! 191

drożdży suszonych - 1/3 szklanki mleka - 250 g ugotowanych ziemniaków - sól - przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki

SMYKWKUCHNI
Kanapkowy mus buraczany z pomarańczą i orzechami 220

Z dnia na dzień coraz bardziej marzę o Świętach i nawet nie wiecie jak bardzo chce mi się już jechać do rodziców. Co prawda będzie

Niezły Młynek
KRUCHE CHOINECZKI 180

czerwony, zielony, żółty i biały), 1/2 opakowania kolorowej posypki - kuleczki. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę.  Ciasto wałkuję, wycinam choinki. Powtarzam czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut w 180 stopniach. Upieczone i przestudzone ciasteczka dekoruję

JejKuchnia
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 218

pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową.  A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych(...)cynamon.  Z powstałej masy odkładamy 1/3 (posłuży do dekoracji) , a do reszty dodajemy skórkę pomarańczową. Wykonanie: Pierwszy blat polewamy ponczem, przykrywamy połową masy, wyrównujemy i przykrywamy następnym blatem ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem, nakładamy pozostała część masy i przykrywamy trzecim blatem.Górny biszkopt też polewamy ponczem.  Wierzch oraz boki tortu smarujemy 1/3 masy bez skórki pomarańczowej, którą zostawiliśmy

Bon appetit mon amie
Ciasto bananowe toffi 374

Ciasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest  ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek(...)budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień

My sweet a life
Parzenie herbaty czarnej i ziół 219

Parzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
GOFRY DYNIOWE 187

konfitura lub suszona żurawina WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez otwierania. Podajemy z orzechami, bitą śmietaną lub serkiem, suszonymi owocami lub konfiturą, chrupiącymi orzechami oraz

słodki bratek
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 188

lniane i jeszcze raz mieszamy.  Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania.  Dwie keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Przykrywamy folią, aby nie wysechł wierzch ciasta. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.   Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C. Wstawiamy do niego foremki, a na spód piekarnika wylewamy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik cytrynowy (bezglutenowy) 164

Sezon na próby stworzenia idealnego, dietetycznego ciasta na święta - CZAS START!  Ostatnio korzystając z luźniejszego popołudnia postanowiłam upiec coś słodkiego. Nie mam pojęcia dlaczego, ale chodziły za mną... cytryny! Uświadomiłam sobie, że jeszcze nigdy nie upiekłam niczego z ich głównym dodatkiem, więc to była idealna okazja by nadrobić małe niedopatrzenie. Całość robi się eskpresowo, a efekt jest naprawdę zadowalający(...)cynamon.  Masło orzechowe blendujemy z bananem i odrobiną ciepłej wody, a następnie dodajemy do pozostałych składników wraz z cynamonem i miodem. Całość dokładnie mieszamy i zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim spód natłuszczonej wcześniej formy.  Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 200 stopni C.  na masę cytrynową 1,5 szklanki płatków ryżowych  1 szklanka

Kuchnia Ellie
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 220

duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć je do woreczka, włożyć do lodówki na około 2 godziny. 3. Po tym czasie odkrawać po kawałku ciasta, cieniutko rozwałkować, im cieniej

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania