ciasto - 164325 przepisów (strona:6459/10955)

Kruche ciasteczka z cukrem 202

Dziękuje Małgosia za przepis, mam już pyszne kruche ciasteczka na blogu, ale od przybytku głowa nie boli. Twoje są również pyszne. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Uformować małe kulki. Następnie obtoczyć w cukrze. Położyć kulki na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczyć każdą kulkę widelcem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Pierniczki 178

ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy

Pomysłowa kuchnia
Maślane ciasteczka z białą czekoladą bez schłodzenia ciasta 198

Bardzo maślane i kruche ciasteczka z białą czekoladą szybkie i łatwe do zrobienia, a smak pozostaje nieziemski! Bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce. Składniki: Ciastka 300 g mąki pszennej 1 kostka miękkiego masła (200g) 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka Dodatkowo: polewa z białej czekolady w formie płatków do dekoracji ja użyłam firmy  HELIO Wykonanie(...)podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na placek o grubości ok. 4-5 mm i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temp. 180*C od 5 do 12 minut w zależności od grubości i wielkości ciastek, trzeba uważać aby ich nie spiec bo stracą maślany smak. Gotowe ciasteczka studzimy. Roztapiamy parę płatków z białej czekolady ( włożenie np. szklanki z płatkami białej czekolady

W Moim Magicznym Domu
Przepis na sernik z kroplami rosy 218

Szukasz sprawdzonego przepisu na sernik, który zawsze wychodzi? Sprawdź przepis na sernik z kroplami rosy. Jest po prostu pyszny.  Źródło: pixabay.com Składniki ciasta:  30 dag mąki, czyli 2 czubate szklanki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru (3/4 szklanki) 2 żółtka + 1 całe jajko 10 dag margaryny  1 łyżeczka czubata smalcu  Przygotowanie(...)Wszystkie składniki razem zagniatamy, wykładamy blachę ciastem po brzegi.  Składniki masy serowej:  1 kg sera śmietankowego  3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki cukru  2 szklanki mleka  1 budyń śmietankowy bez cukru (budyń na 3/4 litra mleka) 2 całe jajka + 4 żółtka zapach pomarańczowy  Przygotowanie:  Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy olej, mleko

Jak u mamy
Pepparkakor, pierniczki jak z IKEA 251

podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać

CookYourself
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 218

Dziś przedstawiam przepis dla entuzjastów gołąbków , tym razem w wersji trochę mniej czasochłonnej, bez zawijania . Kapustę siekamy i mieszamy ze wszystkimi składnikami, a smak potrawy - wyjątkowy

Kawa z mlekiem
Pampuchy drożdżowe z mięsem 261

temp. 35⁰C oraz czas 2 minuty. Po sygnale otwieramy wieko robota i dodajemy pozostałe składniki. Uruchamiamy program pastry 1. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego(...)wyrośnięcia. W większej misie umieszczamy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, jajko, pozostałe mleko, sól oraz olej. Składniki łączymy mikserem z założonym hakiem lub dłonią. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowanie: Gotowe ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Wyrabiamy i dzielimy na ok 15 części (tyle ile mamy kuleczek mięsa). Każdą rozpłaszczamy, nakładamy mięso i zlepiamy. Nadajemy okrągły kształt i odstawiamy do ponownego lekkiego

Kuchnia w czekoladzie
Budyniowe naleśniki 260

szczególnie tych najmłodszych, ale nie tylko, te naleśniki są całkiem inne niż te zwyczajne, za sprawą budyniu możemy je zrobić mega cieniutkie-ładnie się zawijają i nie rozrywają, choć ciasto jest rzadkie to wychodzą przepyszne. Kubek gorącej herbaty z cytryną i możemy zaczynać ucztę! Składniki: Na około 10 sztuk: 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 szklanka mleka 300 ml wody(...)mąkę zmieszaną z budyniami, wlać olej, zmiksować na gładką masę bez grudek. Odstawić na 10 minut.  Po tym czasie na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju, wlewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki, zawijać w trójkąciki, układać na talerzu, podawać z kremowym serkiem, kleksem dżemu i ulubionymi owocami. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki   Smacznego

Wanilia i Kardamon
Piernikowe ludziki 197

kakao Do przesianej mąki wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać łyżką.Dodać cukier, sodę ,kakao, przyprawę, a gdy masa lekko przestygnie-masło i 1 jajko.Dokładnie wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie.Gotowe rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.Z ciasta foremką wykrawać pierniczki.Piec około 15 minut.W zamkniętej puszce można przechowywać nawet kilka tygodni

Moje domowe kucharzenie
Owocowe babeczki bez pieczenia (wegańskie, bez cukru, bezglutenowe) + Blender N’OVEEN 207

też kawy, więc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu, którym zmieniamy poziomy pracy(...)Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Płatki jaglane zmiel na mąkę. Do odcedzonych daktyli dodaj zmielone płatki jaglane i kakao. Całość wymieszaj i wyrób ciasto – ręcznie lub za pomocą ręcznego blendera. Gotową masą wylep foremki. Włóż je do zamrażarki na godzinę. Migdały zmiel. Banany zblenduj z dodatkiem soku z cytryny (ok. pół łyżeczki). Zblendowane

Via Gusto
Tort piernikowy 234

zadania, próbuje ogarnąć przedświąteczne przygotowania i gdzieś po drodze w tym wszystkim nie zwariować. Dlatego te kilka godzin niedzieli zamierzam poświęcić na totalny relaks z dobrą książką i pysznym ciastem Padło na Tort piernikowy w przepisie I love bake . Może nie wyszedł mi tak piękny, ale nadrabia smakiem Może też się skusicie :)? Tort piernikowy przepis na tortownicę o średnicy(...)stopniowo dodawaj cukier, następnie dodawaj po jednym żółtku. I na koniec powoli dosypuj mąkę. Wymieszaj delikatnie, tak aby piana nie opadła. Tortownicę wyłóż papierem do pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej

365 dni dookoła kuchni
Maślane ciasteczka z suszoną żurawiną 180

szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy (16g) 2 żółtka 20 g suszonej żurawiny ja użyłam firmy HELIO Wykonanie: Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki. Z podanych składników na ciasteczka wyrabiamy ciasto dorzucając posiekaną żurawinę, która po upieczeniu będzie chrupka. Wałkujemy ciasto na dość gruby placek na grubość taką jaką mają ciastka na zdjęciu bo same w sobie wiele nie urosną. Przy

W Moim Magicznym Domu
Ciasta z bezą 207

Kruche ciasto z jagodami i bezą        Ciasto wiśniowe urodzinowe       Pavlova - beza z bitą śmietaną i truskawkami

Passions hobbies life
Babka pomarańczowa 244

oknem widać biały puch. W końcu chyba w każdym domu pomarańcze  to owoce sezonu zimowego, dlatego też zapraszam  na przepyszną babkę pomarańczową!  Składniki Na ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki soku z pomarańczy (z ok. 1 pomarańczy(...)skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Ciasto: Formę o wymiarach 35 x 11 cm (keksówkę) dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie w masę wmieszać  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i połączyć.  Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię

My sweet a life
Tort z dżemem i mango 221

łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję  w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania