ciasto - 164325 przepisów (strona:6455/10955)

PĄCZUSIE TWAROGOWE Z JABŁKIEM-SZYBKIE 145

sobą łączymy autorka przepisu sugeruje aby dłońmi które są naoliwione formować kulki wielkości orzecha włoskiego do których wkładamy po kostce jabłka. Ja sobie pracę trochę ułatwiłam, ponieważ ciasto jest lepiące i mimo posmarowania dłoni olejem lepi się . Polecam użyć łyżki do lodów, którą najpierw zamaczamy w oleju, a dopiero potem nabieramy ciasto i wkładamy do niego po kawałku jabłka, dzięki

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA CZEKOLADOWE SERCA 194

Dodatkowo: 100g czekolady mlecznej/gorzkiej kolorowa posypka Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, masło oraz jajko i zagniatamy na gładkie ciasto   ( ja wszystko zmiksowałam , następnie zagniotłam) i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto , rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy serduszka przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie zapomnienie
BABKA KAJMAKOWA 224

łyżek cukru 190g mąki pszennej 90g mąki ziemniaczanej 300g + 50g kajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto(...)będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło, na koniec do masy dodajemy pianę z białek, całość miksujemy na najniższych obrotach ciasto przekładamy do formy ( keksowej 25cm, tortownicy 2 6 z kominem lub formy na babkę) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pieczemy około 35 minut   w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka gotową babkę studzimy

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTECZKA CYNAMONOWE 209

pudru 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 180g zimnego masła Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, mąki ziemniaczanej, cukru pudru, cynamonu, soli i masła zagniatamy w miarę szybko ciasto, które następnie   wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce   przez 30 minut po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 4mm, na stolnicy podsypanej delikatnie mąką, następnie wykrywamy np. serduszka

Słodkie zapomnienie
PIERNIKI ODCHUDZONE 244

false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie ale niestety trochę się ciasto lepiło w czasie wyrabiania dlatego delikatnie podsypywałam je mąkę w czasie wałkowania. Jak autorka wskazuje jeden pierniczek oblany czekoladą to zaledwie 52kcal   więc niewiele. Krótko mówiąc ,pyszna i zdrowa alternatywa(...)płynnego miodu Wykonanie: do miski dodajemy mąkę, sodę, cynamon, goździki, startą gałkę muszkatołową oraz imbir, wszystko mieszamy następnie dodajemy miód, mieszamy na koniec dodajemy jajko i olej i zagniatamy ciasto (może się trochę lepić) cisto najlepiej podzielić na pół i przenieś na stolnicę delikatnie podsypując mąkę,wałkujemy i wycinamy dowolne kształty pierników ,a następnie przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem

Słodkie zapomnienie
PUSZYSTY PIERNIK 220

połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mi eszamy na koniec do ciasta wsypujemy bakalie ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około   50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C gotowy piernik studzimy

Słodkie zapomnienie
KRUCHE CIASTO MILIONERA 194

minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C spód studzimy i dopiero na zimny wykładamy masę kajmakową, na której rozsmarowujemy polewę, dodatkowo tak jak ja można posypać ciasto złotymi groszkami i złotym brokatem spożywczym. Wkładamy do lodówki na kolka godzin. Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera

Słodkie zapomnienie
CZEKOLADOWE MUFFINY Z PTASIM MLECZKIEM 212

sodę oraz sól, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, mleko i olej do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy na dno każdej papilotki dajemy1 łyżkę ciasta, następnie kładziemy ptasie mleczko ( dałam połówkę) i przykrywamy ponownie ciastem tak gdzieś do ¾ wysokości papilotki muffiny pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Źródło: http://www.szukamprzepisu.pl/przepisy/ciasta-i-ciasteczka/czekoladowe-muffinki-z-ptasim-mleczkiem-przepis22233.html

Słodkie zapomnienie
KOSTKA BROWNIE Z MALINAMI 178

przestudzenia do drugiej miski dodajemy mąkę, cukier oraz jajka, mieszamy następnie   wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową i mieszamy do połączenia składników do foremek lub formy np. silikonowej nalewamy ciasto,  następnie układamy na wierzchu   maliny, delikatnie je wciskając w masę czekoladową pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC ( warto sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy brownie(...)czasie jest już upieczone i nie ma na patyczku surowego ciasta). Źródło: http://www.zajadam.pl/deser/brownie-ciastka

Słodkie zapomnienie
CIASTECZKA WANILIOWE MUMIE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 220

laski wanilii do ozdoby:   biała czekolada około 80g , metaliczne groszki Wykonanie: wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, jajko, masło i ziarenka wanilii, wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 30 minut ciasto   wałkujemy i wycinamy prostokąty ,którym delikatnie zaokrąglamy rogi , ciastka układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor około 10 minut

Słodkie zapomnienie
PIERNICZKI W WERSJI FIT 399

pierniczki są bardzo smaczne, mój 2letni syn się nimi zajada, mąż już gorzej ale on jest z pułki tradycjonalistów wypiekowych dla niego są one za mało słodkie . Ciasto przy wyrabianiu całkiem przyjemne choć ma tendencje do kruszenia ale to nie jest wielki problem, ładnie też zachowują się wycięte kształty pierniczków. Krótko mówiąc, warte upieczenia choć jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki(...)składniki czyli jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, jogurt i miód z ksylitolem, wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy na tyle elastycznie ciastko które da się wałkować ciasto rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga żeby się nie przypaliły). Źródło

Słodkie zapomnienie
Świąteczne kulki z żurawiną 183

Nie może Wam w te Święta zabraknąć dobrych przystawek, zaserwujcie swoim gościom mięsne kulki z żurawiną, proste i bardzo aromatyczne i z nutą świąteczną :) porcja ok

Niezły Młynek
BARDZO PROSTY PIERNIK 220

Przepis na to ciasto znalazłam na opakowaniu przyprawy do piernika. Za każdym razem gdy ją brałam do ręki obiecywałam sobie, że w końcu zrobię to ciacho. Upiekłam i jestem zachwycona, że takim małym nakładem pracy można wykonać tak pysznego piernika. Dodatkowo zyska na swoim smaku, jak przełoży się go powidłem śliwkowym. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 26/13

Pani na deser
Pierniczki 185

Sposób przygotowania 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę. 2. Do mąki dodajemy rozpuszczony miód, cukier puder, sodę, przyprawę piernikową, roztopione masło, jajko i mieszamy (najlepiej nożem). 3. Zagniatamy ciasto, dolewając stopniowo ciepłe mleko. 4. Rozwałkowujemy ciasto, na posypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok. 0,5 cm.  5. Wykrawamy pierniczki, wykładamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 208

drugiej strony. Klopsy muszą się przesmażyć i nabrać koloru. Przygotowanie naleśników – wszystkie składniki na naleśniki wymieszać razem. Musi powstać gładka jednolita masa. Na rozgrzaną patelnię wylać część ciasta, rozprowadzić ciasto na całej patelni. Smażyć tak długo aż naleśnika da się przewrócić na drugą stronę. Drugą stronę smażyć już chwileczkę, kilka sekund. Delikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania