ciasto - 164325 przepisów (strona:6457/10955)

Makowiec zawijany 798

Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany  z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki

AniaGotuje.pl
Żółte kaszotto z mięsem, fasolką i papryką 196

Witajcie. Jak tam przygotowania do świąt? 😇 Internet aż kipi od świątecznych przepisów na przepyszne potrawy, gdzie w większości to ciasta. 😛 No, ale nie ma co się dziwić, bo większość ludzi tylko na święta przyrządza niektóre smakołyki np. pierniki. Makowce czy serniki na szczęście cieszą się większą częstotliwością spożywania w ciągu roku.😊 Żeby nie słodzić cały czas samymi deserami, dzisiaj będzie(...)wartościowe źródło białka ,poleca się na szybki obiad, gdzie będzie idealnym rozwiązaniem dla zabieganych. Jutro z racji, że zacznie się weekend, będę miała dla Was przepis standardowo na ciasto. A będzie nim piernik, którego oczywiście nie mogło zabraknąć i u mnie, ale jak wiadomo, nie będzie to standardowy, tylko w zdrowszym wydaniu.😊 Składniki na 2 porcje: -150 g kaszy jaglanej

Zdrowie i pysznie na talerzu
Farsz na pierogi ruskie 254

rozgniatamy widelcem i dodajemy do ziemniaków, dodajemy usmażoną cebulkę, a całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.  Pyszny farsz na pierogi gotowy :) A jeśli szukacie przepisu na ciasto zapraszam tutaj:   ciasto na pierogi

Mój pomysł na
PIERNICZKI Z WITRAŻAMI 206

Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie do której wlewamy miodową masę, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy. Ciasto jest lekko klejące, więc odkładamy na chwilę do lodówki lub w chłodne miejsce. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy i wykrawamy najpierw dużą foremką a następnie mniejszą tak, żeby

Pani na deser
Pierniki z melasą i pieprzem 202

masło z cukrem i melasą do momentu rozpuszczenia tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.  2. W dużej misce łączymy suche składniki, dodajemy mokre i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 2-3 godziny aby odpoczęło, nie musi być w lodówce.  3. Ciasto wałkujemy, wykrawamy pierniczki i pieczemy w 170 C. przez ok. 7-10 minut. Gdy wystygną

Apetyczna babeczka
Tarta z musem mandarynkowym 214

Sezon na mandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta. Składniki: Tarta 2 jaja 2 1/2 łyżki oleju 3 łyżki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia aromat migdałowy Mus 5-6 mandarynek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ksylitolu(...)kukurydzianej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i aromat. Całość dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie obieramy mandarynki, kroimy na mniejsze porcję. Wrzucamy do garnka. Wlewamy wodę. Gotujemy, aż mandarynki się rozmiękną

Truskawkowa Fiesta
Świąteczne pierniczki lukrowane 201

cukier i miód. 2. Do miseczki wsyp mąkę, przyprawy, jajko i proszek do pieczenia. 3. Do masy w miseczce dodaj masę z rondelka. 4. Wymieszaj wszystko dokładnie. 5. Odstaw ciasto na 45 minut, aby zgęstniało. Jeśli nadal będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki 6. Rozwałkuj ciasto i foremkami wycinaj różne kształty. 7. Pierniczki piecz w 180 stopniach przez

Zasmakuj Kuchni
Pierogi leniwe 224

oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę, zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajcie mąki, ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałek i kroimy kluski – powinny byś skośne, ale ja pokroiłam je „na prosto

Zasmakuj Kuchni
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 198

roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temp

Życie zaczyna się w kuchni
Mielone z brokułem i serem 254

13-15 sztuk do 60 min Łatwe Przystępne Przepis na placuszki z mięsa mielonego z brokułem i serem Mięso mielone jest bardzo często wykorzystywane w kuchni

PysiaGotuje.pl
Ciasteczka z okienkiem z landrynek 257

rozbiciu wstaw potłuczone landrynki wraz z torebką do miseczek. Mąkę przesiej na blat przez sitko, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, cukier, wbij żółtka, dodaj śmietanę i zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą kulę. Kulę podziel na pół. Jedną połówkę schowaj do lodówki zawiniętą w folię aluminiową. Z drugiej części zacznij robić ciasteczka. Blat podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj

nietylkopasta.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 213

jest na naszym stole wigilijnym. Do krokietów oczywiście obowiązkowo musi być barszcz, najlepiej taki domowej roboty. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: Ciasto na naleśniki: 4 jajka 250 g mąki 400 ml mleka ½/1 łyżeczki soli Farsz: 40 g grzybów suszonych (110 g po ugotowaniu) 1 kg kapusty (750 g po poszatkowaniu(...)smaku przyprawą w płynie oraz pieprzem i solą (według uznania). Natomiast ugotowane grzyby przed dodaniem do kapusty pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto na naleśniki zmiksować za pomocą miksera i usmażyć 10 cienkich naleśników. Na jeszcze ciepłe naleśniki wyłożyć farsz i zwinąć. W głębokim talerzu roztrzepać jajko (można dolać

KuchniaWeDwoje.pl
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 403

Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy pieprz 1 płat ciasta francuskiego XXL Przygotowanie: Do miski przekładamy cały pasztet z perliczką, rozdrabniamy go wstępnie widelcem. Następnie dodajemy do niego stary na drobnych oczkach żółty ser i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość zagniatamy(...)ręką do połączenia składników. Ciasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy

Słodkie okruszki
Paszteciki drożdżowe z pasztetem 227

jeleniem czarnuszka lub mak Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie dolewamy wodę i wlewamy całośc do mąki, dodajemy sól, olej i 1 jajko, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli bardzo klei się do rąk podsypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości ok 10 cm. Na środku tego prostokąta

Cynamonowe szczęście
Pampuchy, czyli kluski na parze 205

dodać drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. 2) Cały czas mieszając dodać całe jajko, żółtko, następnie mleko i na końcu rozpuszczone masło. 3) Ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki, ale ciasto powinno się trochę kleić do rąk) i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny

Fitsweet.me

Proponowane wyszukiwania