ciasto - 164325 przepisów (strona:6507/10955)

Delikatne Pierogi Z Borówkami 223

Pyszne pierogi, z cienkim ciastem i z soczystymi, słodkimi borówkami amerykańskimi. Zróbcie sobie takie pierożki, a może zasmakują wam bardziej niż te z polskimi jagodami ;) Składniki na około 30 pierożków: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl gorącego mleka z wodą szczypta soli 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego około 200 gr borówki amerykańskiej 1. Zagrzewamy w garnuszku wodę(...)mlekiem tak aby była dość gorąca. 2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.  Zagniatamy około 5 min. 3. Wałkujemy i wykrawamy kółka. 4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż

Gotowanie...to proste !
Pyszne muffinki jagodowe 160

pieczenia serek waniliowy  Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy maślanej. Dodać mleko , wymieszać ciasto mikserem. Dodać jagody( jeśli chcecie można kilka zostawić do dekoracji:. Delikatnie wymieszać łyżką.  Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami. Napełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

Różne smaki w kuchni
Szkolenie „Pasticceria italiana 1.0” z mistrzem cukiernictwa – Michałem Doroszkiewiczem w Szkole Ashanti 250

wspaniale. Torta al cioccolato al pistacchio – Kolejny tort to tort czekoladowy z biszkoptem pistacjowym i kremem pistacjowym, ozdobiony techniką „zamszu”, czyli czekolada z masłem kakaowym rozpylona na schłodzone ciasto. Trzecim tortem był tort „Gianduia” czyli tort czekoladowo – orzechowy, bardzo popularny we Włoszech. Do jego przygotowania użyliśmy orzechów laskowych i pasty orzechowej, jego smak był bardzo intensywny. Tort był bardzo(...)zabrakło również deserów panna cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie

Mała Cukierenka
Pieczone roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 265

Kolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że

kuchnia doski
Białe kluski z mięsem i kaszą gryczaną 237

kroimy w kostkę. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zgniatamy w prasce. Oddzielamy 1/4 ziemniaków i w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. W międzyczasie podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i podsmażamy. Zagniatamy ciasto ziemniaczane. Na dłoni formujemy placki z ciasta ziemniaczanego, nakładamy farsz i formujemy kluski. Gotujemy we wrzącym rosole, na małym ogniu,  7 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego

Maminek kulinarny
Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) 199

reszta masy i na sōm wiyrch 21 reszta borōwek. Tera 22 do lodōwki aż stynżeje- na to nojlepi ôstwić 23 połra godzin, żeby nōm sie potyn te ciasto niy rozleciało, a niyskorzi 24 już yno smacznego 1 w trakcie 2 nam; ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 najbardziej 4 kiedy 5 słodycze 6 znalazły 7 potrzeba(...)dużo 9 chłodny 10 witaminy 11 takie 12 cukru pudru 13 dajcie 14 rozpuszczoną; ō= ło 15 dodacie 16 ostudzi się 17 wałkiem do ciasta 18 gdybyście 19 wysypcie 20 przyjdzie 21 górę 22 teraz 23 zostawić 24 później Artykuł Syrnik bez syra… i bez pieczynia ;) (Sernik bez sera i pieczenia) pochodzi z serwisu Chop w kuchni

Chop w kuchni
Mini burgery z ajwarem, halloumi i ogórkami 271

cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkiem oraz olejem. Mąkę mieszamy z solą i papryką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 10 minut

Mienta blog
Placek ziemniaczano-serowy 189

był wysoki i nie przypominał wyglądem pasztetu ;) choć, jeśli mam być szczera, to od samego początku on w ogóle plackiem nie miał być :D zamierzenie było, by ciasto wypiec w gofrownicy, tworząc tym samym ziemniaczano-serowe gofry. Niestety - sprzęt nawalił, nie udało się wypiec nawet jednej porcji, więc cała mas wylądowała na blaszce. To było lepsze i wygodniejsze rozwiązanie, niż(...)konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką lub łopatką - żeby ten koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie dosyć gęsta, ale będzie spływać z łyżki), wlewamy na blaszkę (28x19cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy około 170 stopni

Kolorowy Przepisownik
Placki marchewkowe 302

ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy. Podczas smażenia, trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę aby ich nie uszkodzić. Polecam podawać z syropem klonowym, jednak sprawdzi się inny słodzik np. syrop z agawy czy miód. Placki marchewkowe porcja dla 1 osoby Składniki(...)wody/mleka 1/2 łyżeczki sody olej kokosowy Przygotowanie: Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tartce. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nabierać łyżką porcje ciasta i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć patelnię i smażyć około 5-6 min. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Podawać z syropem i sezonowymi owocami. ( polecam jagody

Jaglusia
Kwiaty cukinii nadziewane krewetkami 271

które w pakiecie mają jeszcze malutką cukinię. Możemy je smażyć, zapiekać lub grillować. Możemy je faszerować serkiem, ryżem lub krewetkami. Możemy także obtoczyć je w ubitym białku lub w cieście naleśnikowym i usmażyć na patelni. Tak czy siak - zawsze będzie pysznie 😋. Kwiaty cukinii Mam to szczęścicie, że po sąsiedzku mam  Gospodarstwo Rolne Ludwika Majlerta  ! Od lat właśnie(...)stronie Gospodarstwa. Kwiaty cukinii możemy jeść na surowo - przyznam  szczerze , że ja jeszcze ich w takiej postaci ich nie jadłam -, możemy je  smażyć  same albo w cieście naleśnikowym, faszerować  przeróżnymi  farszami, zapiekać w  piekarniku  lub robić omlety albo wytrawne tarty. Należy  pamiętać , że  przed  ich przygotowanie z kwiatu należy usunąć

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówka z jagodami 201

jedzenia ciasta drożdżowego nie trzeba nas namawiać. Jest smakowite zarówno suche, jak i z dodatkiem konfitury. Dzisiaj zrobiłam z jagodami. Przepis ten jest w mojej rodzinie tak długo, że już nie pamiętam od kogo go dostałyśmy. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
KROKIETY Z JAJKIEM 315

szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli * 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta) Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni

Zrób to smacznie
Placki ze świeżego ogórka 1234

delikatnej przekąski w postaci placków z... ogórka. Ależ one pyszne! Wspaniale smakują w połączeniu ze świeżą miętą, ale że nie wszyscy lubią jej smak, więc pominęłam jej dodatek do ciasta, a jedynie posiekaną - posypałam placuszki. To będzie obowiązkowy smak każdych wakacji. Spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 220-250 świeżego ogórka szklarniowego 1 jajko 2 łyżki mąki czosnek granulowany sól, pieprz(...)delikatnie odcisnąć. Wbić jajko, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z posiekaną miętą. #MyVictorinox

Di gotuje
Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 229

łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy(...)lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna nam gęstnieć ,małymi porcjami dodajemy

Różne smaki w kuchni
Owsiane placuszki z makiem i śliwkami 226

drugim naczyniu wymieszaj jajo z maślanką. Składniki płynne dodaj do składników suchych, całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Następnie wykładaj na nią niewielkie ilości ciasta. Na każdym placuszku połóż plasterki śliwki (lekko wciśnij je ciasto). Smaż ok. 3 minut na wolnym ogniu. Gotowe placuszki ułóż na talerzu, polej je ulubionym miodem i podawaj od razu po przyrządzeniu

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania