ciasto - 164325 przepisów (strona:6214/10955)

Rogaliki maślane 130

ściereczką i odstawiamy na 10 minut, żeby drożdże ruszyły. Masło roztapiamy i studzimy, mleko podgrzewamy. 2. Na stolnicę lub do misy miksera dajemy pozostałe składniki. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy tłuszcz. Po wyrobieniu nakrywamy ściereczką i dostawiamy na 1,5 godziny. 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z których formujemy kulki. Każdą z nich

kruche babeczki
Muffinki Nutelkowe nadziewane Snickersami 157

konsystencji mokrego piasku. Mleko, stopione masło i jajko dobrze razem wymieszać, następnie powoli dolewać do masy. Miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać pokrojone batoniki i wymieszać łyżką. Ciasto będzie gęste i nieco ciągnące. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, muffinki pozostawić

Kocham Czekoladę
Francuskie serduszka 136

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. W sam raz na niespodziewanych gości. Składniki: 1 op. ciasta francuskiego konfitura owocowa (u mnie domowa konfitura jeżynowa) 2 łyżki cukru trzcinowego Z ciasta francuskiego wykrawamy serduszka. Na połowę serduszek nakładamy po pół łyżeczki konfitury, sklejamy i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika, wg. przepisu na opakowaniu

Kocham Czekoladę
Chleb domowy pszenno żytni 124

drożdży 1 łyżeczka miodu 300 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min. Pieczemy

Kocham Czekoladę
Chleb z prażonymi ziarnami 123

uprzednio uprażonych na suchej patelni. U mnie: sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam. Wykonanie: W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy np. czarnuszką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia

Kocham Czekoladę
Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa) 112

soli 5 dag świeżych drożdży 700 ml wody pestki dynie do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia

Kocham Czekoladę
Babka czekoladowo cynamonowa 163

łyżeczki dżemu wiśniowego 1/2 szklanki mleka opakowanie rodzynków Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle miksując. Na koniec dodajemy rodzynki(...)kolejno ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 45 minut.   Inspiracją do przepisu był blog http://trzecitalerz.blogspot.com

Kocham Czekoladę
Chleb pszenny (drożdżowy), z ziarnami 183

mąki. Dodajemy pozostałe składniki- płatki owsiane oraz ocet i wyrabiamy kilka minut. Przekładamy do czystej miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Rozdzielamy na dwie części i przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek. Mokrymi dłońmi wyrównujemy ciasto, a następnie posypujemy ziarnami słonecznika. Ponownie pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Bananowiec na biszkopcie 172

Pyszne ciasto,mocno bananowe,na biszkopcie ,do tego masa śmietanowa i dużo bananów.... pychota....nie za słodkie,proste do zrobienia ,posmakuje wam na pewno....Idealne na wszystkie imprezy lub po prostu do niedzielnej kawy,polecam gorąco

Swojskie jedzonko
Ekspresowe ciastka bananowe 182

cytryny, olej i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników. Powinno wyjść miękkie, klejące się ciasto. Dłonie posmarować olejem, łyżką nabierać porcję ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. U mnie wyszło 20 kulek. Kulki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec

Smaki Armine
Smalec z fasoli 159

Smalec z fasoli , a w zasadzie pasta z fasoli na kanapki to wegetariańska wersja tradycyjnego smalcu. Jest zdrowy i prosty do przygotowania. A jak smakuje smalec

Oryginalny smak
Bułeczki z pieczarkami 128

łyżki mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając olej. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto

dom-agi.pl
Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku 166

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania