ciasto - 164325 przepisów (strona:6219/10955)

CHLEB BEZ DROŻDŻY 152

bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do ciasta na chleb możecie dodać 3 łyżeczki sezamu, słonecznika lub sezamu. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, ustawiam program grzanie góra/dół, bez termoobiegu. W misce mieszam łyżką(...)wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi). Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Syrop z cytryny 185

Syrop z cytryny potocznie nazywam napojem Bogów. Idealny dodatek do herbaty, ciast. Co więcej syrop z cytryny pomaga oczyścić organizm na przykład po toksynach, jakie dostarcza alkohol. Z tym napojem wiąże się wiele moich wspomnień z dzieciństwa. Pamiętam, kiedy moja Babcia, każdego ranka, kiedy przychodziłem do niej – w związku z pracą moich rodziców. Wlewała syrop z cytryny, do takiego(...)takiego syropu możesz dodać pocięty w plastry imbir, a zamiast cukru możesz dodać miód. Taki syrop jest idealnym dodatkiem do napojów gorących, a niekiedy stosuję go również do ciast. Prawda, że szybki i prosty przepis 🙂 Lubicie syrop z cytryny, czy raczej jesteście smakoszami innych syropów? Podzielcie się w komentarzach. Artykuł Syrop z cytryny pochodzi z serwisu ugotuj-przepis.pl | Przepisy kulinarne

ugotuj-przepis.pl
Świąteczne babeczki z zajączkami 177

masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie dekoracji(...)pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Do kremu dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego (lepiej za mało niż za dużo), zielony

Ciastkozercy
Waniliowe muffinki z czekoladą 159

cukier waniliowy, mieszamy. Wbijamy jajko, wlewamy olej i mleko (oraz ekstrakt, jeśli go dodajemy), całość mieszamy łyżką lub szpatułką tylko chwilkę, do momentu połączenia się składników. Po jednej łyżce ciasta wkładamy do papilotek, na środku układamy kostkę czekolady, przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Muffiny pieczemy przez 25 minut, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki, pozostawiając babeczki jeszcze chwilę w piekarniku, wyciągamy

KulinarneImpresje.pl
Ciasteczka wielkanocne z lemon curd 173

cukru pudru 50 g masła Ciasteczka: obie mąki, cukier puder i sól wymieszać a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać zimne jajko, ekstrakt waniliowy i odrobinę wody. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godzinę. Ciasto rozwałkować na ok 1/2 cm, wyciąć ciasteczka. W połowie ciasteczek wyciąć kurczątka (ewentualnie kieliszkiem kółeczka)  i upiec

Smakołyki Asi
Bułki z przedziałkiem 137

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 6 łyżek oleju 1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą) rozpuszczamy drożdże i cukier. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut. 2. Dzielimy ciasto na 6-7 części i formujemy kulki na lekko posypanym mąką blacie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

karolgotuje
Pleśniak 605

Zapraszam po tradycyjne ciasto pleśniak w mojej ulubionej wersji, czyli z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Przepis jest bardzo prosty i składa się tylko z kilku najważniejszych składników. Pyszny pleśniak! - ciasto na każdą okazję - idealnie kruche i z wysoką bezą - można użyć też świeżych owoców

AniaGotuje.pl
Marcepanowy tort z żelką 204

znowu ubijam i tak do końca cukru. Do masy dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem krótko, dodaję barwnik w żelu. Mąki przesiewam i dodaję w dwóch partiach do ciasta delikatnie mieszając od spodu. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę około 40-45 minut

wesoła kuchnia
Babeczki owieczki 198

oraz jajka (po jednym). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Przygotowanym ciastem wypełniamy (do 2/3 wysokości) formę na muffiny wyłożoną papilotkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Babeczki ostrożnie przenosimy do wystudzenia na kratkę, a formę(...)muffiny wypełniamy nowymi papilotkami i nakładamy pozostałe ciasto. Z masy marcepanowej lub masy cukrowej przygotowujemy główki owieczek. Mini pianki kroimy nożyczkami kuchennymi na pół. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno (najlepiej w niewielkim naczyniu), dodajemy mascarpone oraz cukier puder do smaku. Powstały krem nanosimy na babeczki. Zaczynając od krawędzi, układamy pianki, przecięciem do dołu. Dajemy główkę owieczki i wypełniamy całą powierzchnię

Smaki Na Talerzu
Tartaletki z lemon curd i bezą włoską 202

Kruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Pierwszy raz miałam do czynienia z bezą włoską, gdzie ubite białka zaparza się syropem cukrowym i bardzo podoba mi się fakt, że nie trzeba jej piec ani suszyć.  Składniki(...)dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone lub posiekane masło oraz jajko. Szybko zagnieść całość, uformować w kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.  Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Każdą z nich rozwałkować i wyłożyć foremki do tartaletek. Podziurkować spody widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nastawić na 190 stopni. Wstawić

wyzwania kuchenne
Babeczki waniliowe z makiem 151

Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak. Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników. Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ). Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem

przepisy- Milki
Dalgona coffee, czyli ubijana kawa 168

tańczy popołudniowe słońce, a wiatr kołysze firankami przez uchylony balkon, pojawia się błogość. To moment, w którym postawione na stół wazy i półmiski ustępują miejsca paterom i tackom wypełnionym ciastami, owocami i słodkością. Gdzieś z kuchni dobiegają wesołe rozmowy, szeleszczą sztućce i coraz mocniej czuć ciepły zapach kawy. Dlatego dziś ukłon w stronę kawoszy, miłośników błogości i wszystkich tych(...)mmmm ! Wspaniała na ciepło i na zimno, na mleku, na samej wodzie lub na mieszance obydwu, którą osobiście preferuję najbardziej. Można pić samą ale można też zagryźć ją ulubionym ciastem wielkanocnym, kawałkiem mazurka lub ciasteczkiem. No cudo! Gotowe w Ze zdjęć polecają się na słodką przekąskę do kawy  ekspresowe ciasteczka brownie , a z bardziej wielkanocnych wypieków, które tak samo

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kruche ciasteczka maślane w dwóch kolorach 198

200g śmietany 18% (całe opakowanie) 6 łyżek cukru 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli Przepis: Przygotować dwie miski na dwa kolory ciasta, Do każdej miski przesiać po 250g mąki, następnie dodać po łyżeczce proszku do pieczenia i szczyptę soli, Do jednej miski dodatkowo dodać dwie łyżki kakao, Masło utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę i dalej ucierać, Masę maślaną podzielić na pół i dodać po połowie do każdej miski, Zagnieść ciasta i wykroić ciasteczka, Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka ułożyć na pergaminie w niewielkich odstępach piec około 12 minut. Artykuł Kruche ciasteczka maślane w dwóch kolorach pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox

Proponowane wyszukiwania