,,Chleb żytni z ziarnami’’ 139przesiewamy do dużej miski i mieszamy z ziarnami, otrębami i solą. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i miód, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, ponownie wyrabiamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Masę przekładamy do dwóch(...)foremek około 30 x 11 cm wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nastawiamy na 220. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 C pieczemy jeszcze 40 minut Wyjmujemy i studzimy
Podróż w kulinaria
Kopytka z serem 333Witajcie. 🙂 W tym wpisie chciałabym przedstawić Wam mój przepis na kopytka z serem. Choć w wielu domach kopytka z serem nazywa się pierogami lub kluskami leniwymi
PysiaGotuje.pl
Bułki czosnkowe 162łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy
Lena Gotuje
Pełnoziarniste wytrawne gofry 160proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Pędzelkiem namoczonym w oleju posmarować całą powierzchnię, na której będą piekły się gofry. Wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby, gdyby ciasto było za gęste można dodać trochę wody. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną powierzchnię i delikatnie rozprowadzić po całości. Piec zgodnie z instrukcją przez kilka minut. Gotowe gofry studzić na kratce
Pasja Smaku
Jak właściwie używać przypraw? 161czego pasuje? Pizza Bazylia – przyprawa, która jest najczęściej dodawana do pizzy. Świetnie komponuje się z pomidorami i mozzarelą, Bazylię wykorzystuje się nie tylko jako przyprawę do ciasta, ale dodaje się także do sosu, czy sałatki, które towarzyszą pizzy. Oprócz walorów smakowych oferuje ona także właściwości zdrowotne, które wspomagają trawienie. Wspomaga ona na przykład proces trawienia. Tymianek: jego silny aromat(...)powoduje, że smak ciasta jest niezwykle wyrazisty. Ostry i nieco korzenny posmak bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju dodatkami mięsnymi typu kiełbasa, czy szynka. Tymianek, podobnie jak bazylia, pomaga w procesie trawienia. Dzięki zawartości garbników poprawia np. trawienie białek. A poza tym: oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny Wieprzowina Szałwia – Lekko sosnowy z nutą cytrynową bądź
365 dni dookoła kuchni
Sałatka zdrowia z buraka i marchewki 176Sałatka zdrowia z buraka i marchewki oczyszczająca sałatka ze świeżych warzyw. Sałatka zdrowia z buraka i marchewki przyda się o tej porze roku każdemu. Tak jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wege burgery z marchewki i kaszy jaglanej 190Już kiedyś publikowałam na blogu przepis na wege burgery z soczewicy, a tym razem pokusiłam się na przepis z Jadłonomi tylko na połowę porcji i z
Emskie Smaki
Pancakes na słono z żółtym serem 236plastrach, więc pokroiłam go w kostkę. 4. Rozgrzewamy dużą patelnię, smarując ją ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Można też użyć silikonowego pędzla. 5. Nakładamy ciasto na patelnię - ok. 2/3 łyżki stołowej na placek. 6. Po chwili placki zaczą bąbelkować - wtedy posypujemy je żółtym serem. 7. Nakładamy na placki ok. 1/2 łyżki ciasta
Prosto z Kotła
Pączki bez glutenu (keto, dieta optymalna) 294jajkami. Ewentualnie dodaję esencję z wanilii bądź inny pachnący dodatek. Dodaję proszek do pieczenia, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 6 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp
Saganek
Cynamonowe keto pączki (bułeczki) z czekoladą 328Jajka lekko ubijam, dodaję śmietankę/mleko kokosowe. Mieszam dokładnie. Dodaję proszek do pieczenia, cynamon, słodzidło i łupinę. Dokładnie łączę składniki. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste. Z ciasta formuję 9 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp
Saganek
Tort śmietankowy 154cukrowy Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić
Krylowa Kuchnia
Tort o smaku cappuccino 171Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić
Krylowa Kuchnia
Babeczki baranki wielkanocne 132rozpuścić i ostudzić. Czekoladę posiekać ostrym nożem. Mąkę wymieszać z cukrami kakao i mąką. Do mąki dodać jaja, mleko i masło, dokładnie wymieszać szpatułką. Na samy końcu wmieszać w ciasto czekoladę. Nakładać do papilotek po czubatej łyżce( stołowej) ciasta. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 18 min. Po upieczeniu babeczki ostudzić. Czekolada plastyczna Rozpuszczamy 200 g mlecznej czekolady
Krylowa Kuchnia
Wytrawne gofry śniadaniowe ze szparagami, szynka i serem 134gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi wrzucić na 3 minuty do posolonego wrzątku, a następnie pokroić na niewielkie kawałki. Szynkę pokroić w kwadraciki, a ser żółty zetrzeć na tarce. Do ciasta dodać pokrojone szparagi, ser, szynkę i szczypior, ponownie wymieszać. Olejem posmarować gofrownicę. Ciasto nakładać do gorącej gofrownicy i piec aż się zrumienią (gofry są gotowe kiedy swobodnie możemy otworzyć
Krylowa Kuchnia
Kopytka- przepis podstawowy 186wcześniej, ale można zrobić tego samego dnia)Zimne ziemnaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąke i sól. Zagnieść szybko ciasto (za długo wyrabiane robi się rzadkie). Ciasto dzielić na części i podsypując mąką formować wałeczki. Każdy wałeczek spłaszczyć i kroić na ukos charakterystyczne rąby (kopytka). Kluseczki wrzucać na gotującą się
Krylowa Kuchnia