Szpecle 160serem, boczkiem, kiszoną kapustą stanowić główną część dania. Najłatwiej je przygotować przy użyciu specjalnej tarki ale bardzo dobrze radzi sobie także zwykła łyżka cedzakowa, przez którą przeciska się ciasto do wrzącej wody. Po ugotowaniu szpecle koniecznie trzeba przelać zimną wodą, żeby się nie sklejały. Składniki 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 2 jajka 1 / 2 płaskiej łyżeczki soli Dodatkowo(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w misce, mieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji i pojawienia się bąbelków powietrza. Odstawić na 30 minut. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto przecierać przez tarkę do kluseczek lub łyżkę cedzakową do wrzącej wody. Gotować 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, zahartować w zimnej wodzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpecle pochodzi
niecodziennikpary
Lukier z białek 138Przy ozdabianiu wielu ciast i ciasteczek wykorzystywany jest lukier. Jest wiele sposobów na jego przygotowanie, my przedstawiamy jeden z nich – lukier na białkach. Doskonale sprawdził się przy wykańczaniu tegorocznych pączków oraz kilku innych wypieków. Składniki 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżka rumu lub soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Białko z cukrem pudrem energicznie mieszać widelcem
niecodziennikpary
Prosty chleb pszenny 145miski wsypać wszystkie sypkie składniki, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego
niecodziennikpary
Cebulowy chleb 162kawałki. Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Resztę mąki przesiać, dodać cebulę, czosnek, suszone pomidory, roztopione masło, resztę mleka, pietruszkę, bazylię, gałkę muszkatołową, sól, wyrośnięty rozczyn i wbić jajka. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 o C (z termoobiegiem), na spód wstawić żaroodporne naczynie z wodą. Na blachę wyłożoną papierem(...)pieczenia wyłożyć ciasto, uformować z niego bochenek. Cebulowy chleb wstawić do piekarnika, piec 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cebulowy chleb pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikpary
Sernik wiedeński 144Bardzo lubimy serniki, zarówno te pieczone, jak i te na zimno. Dzisiaj przedstawiamy Wam klasykę w tym gatunku – puszysty sernik wiedeński , upieczony bez spodu z ciasta, ze słodkimi rodzynkami i skórką pomarańczową, posypany cukrem pudrem. Naprawdę nic więcej nie trzeba, aby delektować się tym tradycyjnym polskim sernikiem, zarówno do popołudniowej kawy, jak i na święta. Udostępnij Składniki na sernik
niecodziennikpary
Babka serowa 143przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną – za każdym razem dobrze zmiksować, żeby nie powstały grudki. Dużą formę na babki natłuścić margaryną, przełożyć do niej ciasto (maksymalnie do 2/3 wysokości formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C (z termoobiegiem), babkę serową piec 60 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Babka serowa pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikpary
Sycące bułki pszenne 140płaska łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, wlać podgrzaną wodę (ok. 30 o C), wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Z ciasta uformować 6 bułek, rozłożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i zostawić
niecodziennikpary
Lukier 145Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie uważnego obserwowania gęstości przy robieniu, ale łatwo to regulować dodając cukier puder lub wodę. Teraz tylko odrobina wyobraźni i można zaczynać dekorowanie ciast, ciasteczek, bab, pierników, mazurków… Składniki na lukier 10 czubatych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukier puder wsypać
niecodziennikpary
Bliny pszenno-gryczane 145zamieściliśmy przepis na bliny gryczane, a dzisiaj dzielimy się z Wami wersją pszenno-gryczaną, która jest delikatniejsza w smaku. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, bo niestety trzeba poczekać, aż drożdżowe ciasto wyrośnie, ale samo smażenie idzie bardzo szybko. Atutem jest także mnogość dodatków, z którymi można je podawać. Takie bliny pszenno-gryczane są idealne jako ciepła przekąska, a także kolacja(...)dokładnie połączyć składniki drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać pianę z białek. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30-60 minut. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Bliny szybko się smażą, dlatego trzeba je uważnie smażyć. Bliny pszenno-gryczane bardzo dobrze smakują z majonezem, łososiem, kawiorem oraz innymi słonymi dodatkami
niecodziennikpary
Pampuchy 151łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Resztę mąki przesiać, dodać do niej jajko, szczyptę soli oraz rozczyn, wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Wlać masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 6-8 jednakowych części, uformować z nich kulki. Wyłożyć je na blachę
niecodziennikpary
Masa makowa 175łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 3 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić na gęstym sitku lub gazie. Trzykrotnie zmielić w maszynce. Rodzynki namoczyć w rumie, pozostałe bakalie posiekać. Do miski
niecodziennikpary
Leniwe 156naszej grupy przepisów na kluski wreszcie dołączyły leniwe , które należą do bardzo prostych i szybkich potraw. Głównym ich składnikiem jest biały ser, a dodatek mąki sprawia, że ciasto jest zwarte i nie rozpadnie się przy gotowaniu. Należy jednak pamiętać, żeby przy wyrabianiu opierać się odruchom dosypywania mąki, ponieważ kluseczki będą twarde. Odpowiednio przygotowane i ugotowane leniwe , mimo ich prostoty, znajdą(...)Wykonanie Do miseczki włożyć biały ser, wbić jajko, dodać cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, zagniatać widelcem, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypać mąkę, wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Stolnicę oprószyć niewielką ilością mąki, wykładać część przygotowanej masy i z każdej formować wałki, następnie pociąć je na prostokąciki. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, wkładać partiami kluseczki
niecodziennikpary
Babka pomarańczowa 136olej, zmiksować. Naprzemiennie dodawać sok z pomarańczy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać skórkę startą z pomarańczy. Keksówkę natłuścić margaryną i obsypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut – do suchego patyczka. Babkę pomarańczową pozostawić przez kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, z formy wyjąć
niecodziennikpary
Pavlova z owocami leśnymi 143pisałam przy okazji Pavlovej z truskawkami, uwielbiam ten deser. Do jego amatorów zalicza się także cała Rodzinka, dla której ciasto z 6 białek i mnóstwa bitej śmietany to zawsze mało. Dlatego też nie mogło zabraknąć tego deseru i teraz, kiedy jesteśmy wszyscy razem. Do jego wykończenia użyliśmy jagód oraz malin, którymi obsypaliśmy Pavlovą obficiej niż na zdjęciu. Chyba nie musimy
niecodziennikpary
Rolada bezowa 132Rolada bezowa, to odpowiedź na pytanie “Co zrobić z białkami, które zostają po pieczeniu kruchego lub drożdżowego ciasta”? My ostatnio białka jajek najczęściej wykorzystujemy je do zrobienia rolad bezowych , które wypełniamy ubitą kremówką z różnymi dodatkami. W tym przepisie do rolady bezowej dodaliśmy kostkę zrobioną z kolorowych galaretek, co przyniosło wspaniały efekt – słodycz i miękkość piankowej bezy
niecodziennikpary