Kulki mocy 215Kiedy nie je się normalnych słodyczy z wyboru trzeba znaleźć sobie zamiennik. Nie to, że nie lubię tych sklepowych, bo lubię i to bardzo, ale mam
Emskie Smaki
Brytyjska maslenica 167zaraza zarazą, ale piękne tradycje ludowe trzeba pielęgnować. Tym bardziej, że pewnie nakupowaliście dużo mąki do domu :) Składniki: - mąka - cukier - cytryna Wykonanie: Z wody i mąki robimy lejące się ciasto i smażymy cienkie naleśniki. Kiedyś, usłyszałem od jednej 14 latki, która rozmawiała z pewnym włoskim kucharzem, że jeśli chodzi o gęstość ciasta to musi być prawie jak woda. Zasadniczo się
Kryzysowa Książka Kucharska
Bajgle orkiszowe 208mąkę orkiszową. Następnie dodaj do niej suche drożdże, cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie. W drugim naczyniu wymieszaj ciepłą wodę z oliwą. Do suchych składników dodaj składniki mokre i zagniataj ciasto. Im dłużej będziesz zagniatać tym lepiej. Następnie ciasto podziel na 10 kawałków. Każdy rozwałkuj na wałek ok. 20 cm długości. Jeden koniec wałka lekko spłacz i sklej z drugim końcem
365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasteczka kokosowe 166mąki krupczatki -100 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 200 g masła - 3 żółtka - 50 g wiórków kokosowych - szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy je w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchni
Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane 170której jeszcze nigdy nie byłam. Z okazji święta kraju, którego przewodnim kolorem jest mój ulubiony i najpiękniejszy - zielony - kolor nadziei, przygotowałam typowo irlandzką potrawę (w zeszłym roku było irlandzkie ciasto na piwie Guinness - klik tutaj ). Dziś w roli głównej Boxty, czyli placki ziemniaczane po irlandzku, które od naszych różnią się głównie tym, że ciasto jest mieszanką ziemniaków surowych
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z suszonych pomidorów 173Nie jestem fanką gotowych past kanapkowych kupowanych w sklepach. Przecież, nigdy nie wiem co tam zostało zmielone. Za to bardzo lubię smak suszonych pomidorów i postanowiłam
Emskie Smaki
Krewetki z makaronem ryżowym 162Jestem wielką fanką krewetek, ale nigdy nie przygotowywałam ich samodzielnie. Do czasu ;) W końcu się odważyłam spróbować i wyszło pysznie. Okazało się, że nie są
Emskie Smaki
Bułeczki maślane/mleczne 185Bułeczki maślane czy bułki mleczne- bez względu na to, jak je nazywacie, są pyszniutkie! Świeże bułeczki maślane nie dość, że wyglądają i pachną naprawdę obłędnie, to
PysiaGotuje.pl
Kokosianka - najlepsza owsianka kokosowa 196Jeszcze jakieś 4-5 lat temu mój organizm na 30 procent składał się z owsianki. Jadłem ją bardzo często - każdy ranek, a czasami też w obiad
Kuchnia Łukasza
BUŁECZKI NA PROSZKU DO PIECZENIA 1272oleju *garść słonecznika *łyżeczka ziaren chia i kminku 1 jajko *łyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE: Wszystkie składniki ważymy, odmierzamy i przekładamy do miski. Zakładamy do miksera mieszadła do ciasta (spirale) i miksujemy do połączenia składników. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy w odstępach po porcji ciasta (zrobiłam to gałkownicą do lodów) Moczymy ręce i formujemy bułki. Pieczemy
Pani na deser
Muffinki pinacolada (z mleczkiem kokosowym, wiórkami i ananasem) - bez laktozy 143Przygotowanie Ananas pokroić w małe kawałki. W jednej misce umieścić suche składniki i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski włożyć mokre i również dokładnie połączyć. Obie mieszaniny połączyć i rozmieszać ciasto. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć pełną łyżkę ciasta. Poukładać po kilka kawałków ananasa. Na wierzch wyłożyć po kolejnej łyżce masy. Tak przygotowane surowe babeczki posypać obficie wiórkami
Zielona Kuchnia
Najprostszy chlebek bananowy z czekoladą i orzechami i pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów 148uwielbiam chlebki bananowe! To idealny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, a jednocześnie naturalny sposób na posłodzenie ciasta. Jeżeli zatem zastanawiacie się, jak wykorzystać umierające czarne banany to poniżej przedstawiam Wam kilkanaście pomysłów na ich użycie, aby sie nie zmarnowały i dzielę się z Read More Artykuł Najprostszy chlebek bananowy z czekoladą i orzechami i pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów pochodzi
Flymetothespoon
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNAMI, NA ZAKWASIE, Z ŻELIWNEGO GARA 187filtrowanej + mąka do podsypania Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na ok. 2,5-3h. Po tym czasie ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy kilka razy do środka. Naczynie zbliżone kształtem do tego, w którym będziemy piekli chleb wykładamy ręcznikiem kuchennym, obsypujemy dno i boki mąką(...)ciasta formujemy kształt bochenka chleba i przekładamy do naczynia obsypanego mąką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok.1,5-2h. Na ok. 40 minut przed pieczeniem umieszczamy żeliwne lub żaroodporne naczynie z pokrywką w piekarniku i nagrzewamy do 240*C. Garnek powinien wygrzewać się w tej temp. ok. 30 minut. Następnie garnek wystawiamy z piekarnika, zdejmujemy przykrywkę (UWAGA: BARDZO
Smaczne Zdrowe
Paluszki krabowe w panierce z sezamem 167szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia 1. Do miski wlać mleko dodać jajko,mąkę pszenną,pełnoziarnistą sól i paprykę. Całość dokładnie wymieszać. Dodać paluszki surimi i dokładnie wymieszać w cieście. 2. Panierowanie. Do panierki panko dodajemy łyżkę sezamu, jeżeli nie mamy panierki panko możemy użyć pokruszonych płatków kukurydzianych. Dokładnie obtaczamy paluszki w panierce. 3. Smażymy na rozgrzanym głębokim oleju
karolgotuje