Drożdżowe bułeczki – mini chlebki 213mąki, mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok, aby nasz zaczyn „ruszył”. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, zaczyn, olej, cukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Po tym czasie formujemy z ciasta
Słodkie okruszki
Ciasteczka jajeczka, z lemon curd... 178łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka opcjonalnie: 2 łyżki lodowatej wody dodatkowo: lemon curd, lub dżem, np. morelowy, brzoskwiniowy cukier puder do posypania ciasteczek Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotuj je dzień wcześniej. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na grubość
Lejdi of the house
Chleb z kminkiem 166suche składniki (mąkę, sól, kminek) - Wlać wodę do miski z mąką, następnie łyżkę oliwy oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników, następnie wyrabiać rękami ok 5 min, ciasto powinno być mięciutkie i całkowicie odklejać się od dłoni. - uformować kulkę, oprószyć lekko mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić w misce do wyrośnięcia min. 60 minut - po tym czasie(...)uderzyć ciasto pięścią, bardzo krótko wyrobić do uformowania bochenka. Nie powinien być zbyt duży, bo i tak lekko "rozpłynie" się na boki. Odstawić na 50min - W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240st termoobieg - wyrośnięty chlebek ponacinać lekko ostrym nożem, zmieszać odrobinę oliwy z mlekiem, posmarować bochenek i obsypać do smaku kminkiem - Piec chlebek na papierze do pieczenia przez
noteskulinarnyfiga
BABKA KEKSOWA WIELKANOCNA + FILMIK 160cukrem pudrem, następnie ucierając dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy wódkę, miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy mieszankę keksową. Mieszamy. Białka ubijamy i dodajemy ciasta, mieszamy szpatułką. Forme na babkę z kominem, 22 cm, naoliwić i wysypać bułką tartą. Przełożyc ciasto. Pieczemy 1 godzinę, termoobieg w temperaturze 180 % C, po 20-30 minutach temperaturę
Kulinarne Fantazje Marioli
Przepis na racuchy bez drożdży 186wiem jak Wy, ale coś czuję, że mimo małego szkraba u boku, po zakończeniu kwarantanny, na wadzę zobaczę kilka zbędnych kilogramów więcej. Świeże chleby, placki, naleśniki, ciasta, to nie zniknie. I choć wiem, że biała mąka to złooo, nie potrafię odmówić szybkiej alternatywy dla kanapek czy jajecznicy. Szczególnie, gdy jest to takie smaczne i proste! Dziś tradycyjnie, z jabłkami(...)przygotowania racuchów: Do misi wsypujemy mąkę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jogurt, jajka i mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę którą dodajemy do ciasta. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Zdejmujemy na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Brytyjskie bułeczki z krzyżykiem ( Hot Cross Buns) 176następnie wyrabiać rękami koło 10 minut. Dodać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Po pół godzinie wyrobić jeszcze raz. Odstawić. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, urywać po kawałku i formować bułeczki wielkości mandarynek lub nieco większe. Układać w foremce w dość sporych około 2-3 cm. odstępach. Odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia
Radość kipiąca uśmiechem.
Ryba po Grecku w naleśniku 174wlewamy wodę i stopniowo mieszając łyżką mleko, uważając żeby nie zrobiły się grudki 6. Ciasto wylewamy na patelnie lub na naleśnikarkę i smażymy naleśniki 7. Na każdym naleśniku, na środku(...)układamy po dwa kawałki ryby i na rybie warzywa 8. Składamy ciasto dowolnie tak żeby przykryć farsz i przekładamy do naczynia żaroodpornego 9. Na wierzch rozprowadzamy pozostałe nam warzywa
Kulinarna Chwila
Ciastka orzechowe (na kefirze) 152łyżki), solą i ekstraktem z wanilii, dodać mąkę z orzeszków ziemnych – wymieszać. Dodać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 16-18 równych kulek, obtoczyć w cukrze, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki Armine
Chlebek kukurydziany 139Przygotowanie: Wymieszałem obie mąki, cukier, uprażone orzeszki, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszałem mleko, olej, jajka i maślankę. Dodałem do suchych składników, wymieszałem , aż ciasto było gładkie. Na koniec dodałem kukurydzę i ponownie wymieszałem. Rozgrzałem piekarnik do 175 stopni , w nim wstawiłem nasmarowaną formę masłem o wymiarach 30x20x5 cm. Formę napełniłem ciastem, piekłem 40 minut. Chlebek
R'n'G Kitchen
Budyniowe ciasteczka 246Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, budyń, cukier puder (jeśli budyń jest słodzony dodajemy go maksymalnie 2 płaskie łyżki). Wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Całość wyrabiamy na gładką kulę. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut (nie może się lepić). Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszki
Bułki kajzerki 257cukier), pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok 20 minut. Mąkę pszenną wymieszać z rozczynem ze świeżych drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości ok 70 minut. Wyrośnięte(...)ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem na 30 minut do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć. Piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopniach. Wyjąć i wystudzić na kratce
Aromatyczne Podróże
Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych 175przypraw, serów, nabiału. Wykorzystując słabej jakości składniki możemy uzyskać tylko kiepską potrawę, której smak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy. Nie odmierzamy dokładnie produktów To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy
To Musisz Wiedzieć