ciasto - 164325 przepisów (strona:6212/10955)

ZIEMNIACZANE BUZIE + FILMIK 129

PRZYGOTOWANIE:  Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich wszystkie składniki i przyprawy, wyrabiamy na gładkie ciasto. Porcję ciasta wykładamy na naoliwioną deseczkę i rozplaszczamy, wycinamy kółka i na każdym słomką oczka, oraz łyżką buzie.  Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto.  Wykładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.  Podajemy ciepłe

Kulinarne Fantazje Marioli
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem 165

kuchni i dobrze nam się razem gotuje. Jest zdrowa, tania, a raczej darmowa to czego chcieć więcej. Tylko zbierajcie ją na łąkach z dala od spalin.      ciasto pokrzywowe: 2 garście pokrzywy młodej 1 szklanka mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli pieprz, płatki chili 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej farsz(...)serka śmietankowego puszystego 10 pomidorków koktajlowych 1 kawałek ogórka zielonego 1/2 cytryny 1 awokado 1 pęczek rzodkiewek natka, szczypior pieprz czerwony ziarna olej do smażenia Ciasto pokrzywowe: Pokrzywę obieram z liści, myję, i zalewam wrzącą wodą. Odcedzam na sitku. Pokrzywę przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję mąkę, jajko, sól, pieprz, chili, wodę, mleko, olej. Całość miksuję blenderem. Wstawiam na 30 minut

wesoła kuchnia
MUFFINKI Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ. NA KEFIRZE 160

prostotę ich wykonania ... 😍 Chyba nie ma równie łatwej i szybkiej do wykonania domowej słodkości  😎 Uwielbiam szczególnie te z owocami. A z rabarbarem to już kosmos! Słodkie, wilgotne ciasto + kwaskowe owoce i wierzch z maślanej kruszonki... Cóż chcieć więcej?  Jeśli nie chce Wam sie robić kruszonki, pomińmy ją, i tak babeczki będą pyszne 😉 Składniki:  3 całe jajka(...)czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Po wymieszaniu, mokre składniki przelewamy do suchych i za pomocą łyżki krótko mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy pokrojony w drobne kawałki rabarbar. Ciasto  nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok. 20 minut

Walijskie Pichcenie
Omlet z ciecierzycy 194

kromka (35g) chleba żytniego + duży pomidor Sposób wykonania: Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z proszkiem do pieczenia, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, czarną solą oraz pieprzem. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Potem odstaw na chwilę. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie wlej ciasto i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze

365 dni dookoła kuchni
Sernik mango 225

Uwielbiam odkrywać nowe smaki serników! A mango to mój ukochany, egzotyczny owoc. Ten powstał na Wielkanoc... Piękny i intensywnie żółty, wiosenny. Polecam i chwalę to ciasto za jego lekkość, orzeźwienie i puszystość. Pyszności! U mnie jak zwykle z czarną kawą :) Składniki na spód: 160 g ciastek z kremem czekoladowym (u mnie Cookie Place) 40 g masła w temperaturze pokojowej Sposób(...)sernika. Przelać zmieszaną pulpę z mango ze śmietanką na schłodzony sernik. Łyżeczką wykonaj okrągłe punkty z pozostawionej pulpy mango, przejedź patyczkiem przez kółka i wykonaj serduszka jak na zdjęciu. Ciasto schładzaj w lodówce przez całą noc.  "Może rzeczywiście dopiero po ciężkim kryzysie człowiek poznaje się naprawdę, może trzeba dostać w kość, żeby zrozumieć, czego właściwie chce się od życia

Kuchnia Pani Wiosny
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 197

ostudzić. Jeśli mamy całe liście posiekać. Odcisnąć sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem

Mama Gotuje
BIO surowa czekolada My Raw Joy – Siła Roślin 148

Mamy znów coś dla wegańskich świrów (w pozytywnym sensie oczywiście) oraz słodyczowych freaków takich jak my, którzy lubią poznawać nowe smaki. Kiedyś idąc na przyjęcie do

Candy Pandas
Naleśniki z pieczarkami i cebulką 185

mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól pieczarki – 40 dag cebula – 30 dag ser żółty – 10 dag sól pieprz olej   Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem(...)solą. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju z obu stron, przekładamy na talerz i nakładamy farsz, posypujemy drobno startym serem, od razu podajemy kiedy jeszcze ciepłe

przepisy- Milki
Naleśniki z parówkami i pieczarkami 172

szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Parówki- 8 szt Cebula – 3 szt Pieczarki –30 dag Olej- 30 dag Pieprz Sól    Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jesli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Odstawiamy na 10 minut. Cebule i pieczarki obrać, oczyścić, pokroić i udusić na oleju. Przyprawić do smaku pieprzem i solą(...)Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy na druga stronę, układamy plasterek sera i smażymy. Usmażony naleśnik układamy na talerzu, nakładamy ciepły farsz z pieczarek i  podgrzaną parówkę i rolujemy, można podać polane keczupem

przepisy- Milki
Naleśniki z boczkiem 166

szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy plasterki boczku, kawałki pokrojonej

przepisy- Milki
Bułki bez drożdży 179

pieczenia 1 łyżeczka soli 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko z olejem i mlekiem. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. 2. Na posypanej mąką stolnicy/blacie dzielimy ciasto na 4 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Tępą stroną noża robimy krzyż na bułkach

karolgotuje
kolejna wygrana w konkursie 151

Cześć  Dawno nie było posta o wygranych w konkursie, ale ostatnio nie biorę udziału, nie ma też za wielu konkursów, lub po prostu nie udaje

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chleb pszenny z gara 225

ciepłej ale nie gorącej wody   Przygotowanie:   wszystko razem dokładnie wymieszać, zagnieść i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia nagrzać piekarnik wraz z garem lub np naczyniem żaroodpornym i pokrywką do 220 st. do gorącego gara lub naczynia wrzucić ciasto i przykryć wstawić do piekarnika

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Rolada z kurczaka z serem i pieczarkami / Chicken Roulade with Cheese and Mushrooms 2140

stylu śródziemnomorskim. Tak naprawdę ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia i zawartość lodówki:) Aby rolada z kurczaka z piekarnika zachowała ładny kształt, pieczemy ją w czymś na kształt ciasta serowego / omletu - po upieczeniu tworzy skorupkę, otaczającą mięciutkie i soczyste mięso. Smak sera nie jest bardzo mocno wyczuwalny, jeśli chcecie, by rolada była bardziej serowa, możecie ser włożyć również do jej środka(...)pieczenia można uprzednio wysmarować łyżeczką oleju (ja tego nie zrobiłam i masa bez problemu dała się odkleić od papieru po upieczeniu). Piec w 180 C przez 25 minut. Gorące ciasto serowe odkleić od papieru, ułożyć na nim rozbite kotlety, na kotlety nałożyć farsz pieczarkowy. Zwinąć całość w roladę, zawinąć w papier do pieczenia. Piec w 180C przez 35 minut. Lekko

Lekcje w kuchni
KAJZERKI ŚNIADANIOWE. PROSTE I PYSZNE 423

dodajemy pozostałe składniki: miękkie masło, jajko, sól oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami. Wyrabiamy całość do połączenia się składników. ja robiłam to przy użyciu haka od miksera, ale spokojnie wyrobimy ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut (do momentu, kiedy widocznie nam podrośnie). Wyrośnięte - przekładamy na stół posypany niewielką ilością mąki, zagniatamy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania