ciasto - 164325 przepisów (strona:6208/10955)

Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 244

Naleśniki z twarogiem czosnkowym i świeżym szpinakiem, pomysł  na obiad lub kolację. Dla wielbicieli czosnku - można go dodać odrobinę również do szpinaku. Składniki: na ciasto naleśnikowe: ok 1 szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 duże jajko, ok 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki oleju. na farsz: 250 g twarogu białego(...)półtłustego, 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pęczek świeżego szpinaku, łyżka masła Przygotowanie: Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez

Lena Gotuje
Muffinki z jagodami kamczackimi, białą czekoladą i kokosem 175

dużą ilością jagód kamczackich, białej czekolady i wiórek kokosowych. Idealne na podwieczorek. Proste i szybkie w wykonaniu. Jeszcze szybciej znikają zjadane :) Uwielbiamy takie muffinki :) Polecam recepturę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru pudru 75 ml oleju 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych 5 kopiastych(...)dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. Świeże owoce wcześniej myjemy i osuszamy. Mrożonych nie musimy rozmrażać. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Muffinki pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 40 minut w temperaturze 180. 4. Upieczone studzimy

Izabelawkuchni
Zakwas z mąki żytniej 137

tyle... Przygotowanie zakwasu - krok po kroku  Dzień 1 Godzina 9:00 100g mąki żytniej razowej połącz ze 100ml letniej wody i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz ciasto o konsystencji gęstej śmietany lub ciasta na gofry. Pamiętaj, że woda ma być letnia - nie używaj wrzątku. Teoretycznie woda powinna mieć ok. 40 stopni C. Ja co prawda termometru nie używałam

Z notatnika dietetyka
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 206

wrzątkiem pokrzywy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody, pokrzywy i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno. Po więcej przepisów na domowe pieczywo zaglądnij

Czarnawisienka
PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI 154

cukru wanilinowego (16g) kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo:  powidła śliwkowe  Wykonanie :   Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając

Walijskie Pichcenie
Gofry na maślance 167

soli ubijamy sztywną pianę. 2. Do żółtek dodajemy maślankę, wodę oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 4. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Chochlą nabieramy porcje ciasta, wlewamy na gofrownicę, lekko rozprowadzamy i smażymy

kruche babeczki
Sunwarrior COLLAGREEN - wegańska mieszanka stymulująca produkcję kolagenu 141

Mamy dla Was kolejną ciekawą nowinkę z serii wegańskich suplementów! W sklepie Siła Roślin niedawno pojawiła się w ofercie proteinowa mieszanka stymulująca produkcję kolagenu. Musimy przyznać

Candy Pandas
Kopytka szpinakowe / Spinach gnocchi 149

Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem. Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku ciasta, roluj wałeczki, a następnie krój je pod ukosem na 3 cm. kluseczki. Masło rozpuść na dużej patelni. Dorzuć listki ulubionych ziół. Podgrzewaj

Delicious Place
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 153

oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.   Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce

zdrowo i aktywnie
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 191

oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo.   Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce

Zdrowie i pysznie na talerzu
Arbuziki z galaretek 166

Dziś mam dla was coś słodkiego, ale nie jest to tradycyjne ciasto pieczone. Nie jest to też ciasto bez pieczenia. Nie mniej jest to coś równie pysznego i super wyglądającego, coś co przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. A mowa o deserze na zimno z dwóch składników: galaretek i śmietanki, przypominającego wyglądem pokrojonego na kawałki arbuza. Pomysł na ten deser zaczerpnęłam

Waniliowe Improwizacje
Gofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru 286

naturalny, z jabłek bez pozostałości pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta ( klik ). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto Tradycyjny przepis na chrupiące gofry znajdziecie tutaj ( klik ). Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka klasy M 4 łyżki miękkiego masła 200 ml soku jabłkowego – użyłam soku Amela(...)proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, sok jabłkowy i rozpuszczone masło, miksujemy składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką.   Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy porcje ciasta i pieczemy na złoty kolor (ja mam mocną gofrownicę, jeśli macie słabszy sprzęt czasem trzeba piec gofr ciut dłużej niż wskazuje to lampka sygnalizacyjna).   Gofry podajemy same lub z ulubionymi

Słodkie okruszki
Najprostsze drożdżówki z rabarbarem 164

cukru, 5 łyżek mleka i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie z rozczynu i reszty mąki, mleka, jajka, erytrolu/cukru i masła wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, gładkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub mleka. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Rabarbar myjemy, kroimy w małe(...)kawałki pod ukosem. Po upływie czasu w rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut

Czarnawisienka
Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem? 138

Jestem zdrów jak ryba Należę do osób, które nie skarżą się na własne zdrowie i lekarzy odwiedzam sporadycznie. W życiu każdego z nas przychodzi taki moment

kulinarnyJa
Drożdżowy warkocz z rabarbarem 126

Drożdżowy warkocz z rabarbarem to ciasto, na które należy poświęcić trochę czasu, bo ciągle musi rosnąć i rosnąć. Ale chociaż … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowy <span>warkocz z rabarbarem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania