Naleśniki ze szpinakiem i twarogiem 244Naleśniki z twarogiem czosnkowym i świeżym szpinakiem, pomysł na obiad lub kolację. Dla wielbicieli czosnku - można go dodać odrobinę również do szpinaku. Składniki: na ciasto naleśnikowe: ok 1 szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 duże jajko, ok 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki oleju. na farsz: 250 g twarogu białego(...)półtłustego, 4 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki jogurtu naturalnego, pęczek świeżego szpinaku, łyżka masła Przygotowanie: Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, najpierw mokre, a następnie dodajemy stopniowo suche. Możemy użyć miksera, albo trzepaczki. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Do sera dodajemy jogurt, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez
Lena Gotuje
Muffinki z jagodami kamczackimi, białą czekoladą i kokosem 175dużą ilością jagód kamczackich, białej czekolady i wiórek kokosowych. Idealne na podwieczorek. Proste i szybkie w wykonaniu. Jeszcze szybciej znikają zjadane :) Uwielbiamy takie muffinki :) Polecam recepturę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru pudru 75 ml oleju 1 cukier waniliowy pół szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych 5 kopiastych(...)dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. Świeże owoce wcześniej myjemy i osuszamy. Mrożonych nie musimy rozmrażać. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami. 3. Muffinki pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 40 minut w temperaturze 180. 4. Upieczone studzimy
Izabelawkuchni
Zakwas z mąki żytniej 137tyle... Przygotowanie zakwasu - krok po kroku Dzień 1 Godzina 9:00 100g mąki żytniej razowej połącz ze 100ml letniej wody i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, aż uzyskasz ciasto o konsystencji gęstej śmietany lub ciasta na gofry. Pamiętaj, że woda ma być letnia - nie używaj wrzątku. Teoretycznie woda powinna mieć ok. 40 stopni C. Ja co prawda termometru nie używałam
Z notatnika dietetyka
Bagietki pełnoziarniste z pokrzywą 206wrzątkiem pokrzywy Przygotowanie: Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 4 łyżeczki mąki, 8 łyżek wody i łyżeczkę cukru. Mieszamy. Odstawiamy na 15 min do ciepłego miejsca. Po upływie czasu zagniatamy ciasto z rozczynu, reszty mąki, wody, pokrzywy i soli. Powinno być luźne, ale odrywać się od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)ciasto dzielimy na 4 części, rozciągamy je na kształt bagietek. Układamy na blaszce. Odstawiamy się 20 min w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni. Bagietki pieczemy przez 9-10 min. Dobrze jest piekarnik i bagietki spryskać wodą lub wlać wodę na jego dno. Po więcej przepisów na domowe pieczywo zaglądnij
Czarnawisienka
PROSTE ROGALIKI NA KRUPCZATCE Z POWIDŁAMI 154cukru wanilinowego (16g) kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie : Do mąki dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, posiekane masło. Wlewamy śmietanę, dodajemy aromat. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając
Walijskie Pichcenie
Gofry na maślance 167soli ubijamy sztywną pianę. 2. Do żółtek dodajemy maślankę, wodę oraz olej. Miksujemy do połączenia się składników. 3. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 4. Gofrownicę nagrzewamy, smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Chochlą nabieramy porcje ciasta, wlewamy na gofrownicę, lekko rozprowadzamy i smażymy
kruche babeczki
Sunwarrior COLLAGREEN - wegańska mieszanka stymulująca produkcję kolagenu 141Mamy dla Was kolejną ciekawą nowinkę z serii wegańskich suplementów! W sklepie Siła Roślin niedawno pojawiła się w ofercie proteinowa mieszanka stymulująca produkcję kolagenu. Musimy przyznać
Candy Pandas
Kopytka szpinakowe / Spinach gnocchi 149Odcedź, ostudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Na stolnicę wsyp obie mąki. Szpinak zblenduj z jajkiem na gładko. Na mąkę wyłóż przeciśnięte ziemniaki oraz szpinak z jajkiem. Zagnieć ciasto, nie ugniataj zbyt długo! Bierz po kawałku ciasta, roluj wałeczki, a następnie krój je pod ukosem na 3 cm. kluseczki. Masło rozpuść na dużej patelni. Dorzuć listki ulubionych ziół. Podgrzewaj
Delicious Place
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 153oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce
zdrowo i aktywnie
Sernik chałwowy na spodzie z ciastek 191oraz budyń i miksujemy do połączenia składników. Następnie pokruszoną chałwę i ubite jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, ale nie za długo. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wkładamy ciasto i pieczemy 60 minut. Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach na przynajmniej godzinę. Następnie stawiamy w chłodnym miejscu i gotowy do spożycia najlepiej przetrzymywać w lodówce
Zdrowie i pysznie na talerzu
Arbuziki z galaretek 166Dziś mam dla was coś słodkiego, ale nie jest to tradycyjne ciasto pieczone. Nie jest to też ciasto bez pieczenia. Nie mniej jest to coś równie pysznego i super wyglądającego, coś co przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom. A mowa o deserze na zimno z dwóch składników: galaretek i śmietanki, przypominającego wyglądem pokrojonego na kawałki arbuza. Pomysł na ten deser zaczerpnęłam
Waniliowe Improwizacje
Gofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru 286naturalny, z jabłek bez pozostałości pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta ( klik ). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto Tradycyjny przepis na chrupiące gofry znajdziecie tutaj ( klik ). Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka klasy M 4 łyżki miękkiego masła 200 ml soku jabłkowego – użyłam soku Amela(...)proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, sok jabłkowy i rozpuszczone masło, miksujemy składniki. Na koniec dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę, nalewamy porcje ciasta i pieczemy na złoty kolor (ja mam mocną gofrownicę, jeśli macie słabszy sprzęt czasem trzeba piec gofr ciut dłużej niż wskazuje to lampka sygnalizacyjna). Gofry podajemy same lub z ulubionymi
Słodkie okruszki
Najprostsze drożdżówki z rabarbarem 164cukru, 5 łyżek mleka i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy w rondelku. Następnie z rozczynu i reszty mąki, mleka, jajka, erytrolu/cukru i masła wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, gładkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki lub mleka. Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy ściereczką. Rabarbar myjemy, kroimy w małe(...)kawałki pod ukosem. Po upływie czasu w rękach formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wbijamy w ciasto kawałki rabarbaru. Smarujemy białkiem. Odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Drożdżówki pieczemy ok. 40 minut
Czarnawisienka
Zdrowie w pakiecie-jak dbać o własne zdrowie i cieszyć się życiem? 138Jestem zdrów jak ryba Należę do osób, które nie skarżą się na własne zdrowie i lekarzy odwiedzam sporadycznie. W życiu każdego z nas przychodzi taki moment
kulinarnyJa
Drożdżowy warkocz z rabarbarem 126Drożdżowy warkocz z rabarbarem to ciasto, na które należy poświęcić trochę czasu, bo ciągle musi rosnąć i rosnąć. Ale chociaż … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Drożdżowy <span>warkocz z rabarbarem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Corner