ciasto - 164325 przepisów (strona:6213/10955)

Chleb pszenno razowy z ziarnami 189

foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią.  Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia chleba. Keksówki smarujemy masłem, a następnie obsypujemy je otrębami pszennymi.  Wykładamy do nich ciasto. Foremki przykrywamy ściereczką i odkładamy razem z odłożonym zaczynem

Qchnia po prostu
Fotografia kulinarna przy użyciu smartfona-jak to robić? 142

Fotografia kulinarna przy użyciu smartfona Fotografią kulinarną zajmuję się  od 7 lat i od samego początku moje zdjęcia robiłem za pomocą telefonu. Oczywiście, nie zawsze

kulinarnyJa
Orzechowe misie 159

mąki, 75 g orzechów włoskich, 100 g masła, 1 łyżka śmietany, 50 g cukru pudru Wykonanie: Orzechy zmielić w malakserze, dodać masło, cukier puder i mąkę. Wyrobić jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

słodki bratek
Chleb orkiszowy 202

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość (choć u mnie zwykle znika

PysiaGotuje.pl
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 198

rozmaryn, oliwki, pieczarki i oliwę truflową.  * możemy użyć zarówno drożdży mokrych jak i suchych. Przygotowanie  - łączny czas realnej pracy to ok 15-20 minut , doliczyć należy leżakowanie ciasta w lodówce przez 8 do 24 godzin, czas wyrastania pod pod przykryciem ok 1-3 godziny oraz samo pieczenie. Rezultat - na swojej stronie Marta poleca piec przez 15-20 minut(...)piekarniku trzymałam prawie 30 minut czekając aż ciasto zarumieni się i zbrązowieje. Niepotrzebnie, focaccia wyszła trochę za twarda, szczególnie na brzegach. Pomimo to focaccia jest pyszna i nadal miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Nie bójcie się dodać więcej soli i koniecznie spróbujcie z oliwą truflową! PRÓBUJECIE?     Przepis <klik

Pora na pora i pomidora
Makaron musze nadziewany wędzonym łososiem, kaparami, serami w sosie śmietanowym 207

smakuje mi zupa z krewetkami, którą ugotowałam mamie i której nie ma na blogu. A ja zajadałam się nią cały poprzedni weekend. Z wegańskich przepisów właśnie wyciągnęłam z piekarnika ciasto, które jest bez jajek, mleka i tego typu dodatków odzwierzęcych i wyrosło. Aktualnie studzi się a po przekrojeniu dowiem się wszystkiego. I takie to oto moje nowe życie, z wegańskim(...)burrito, samosami, wegańskimi bao i ciastem, z wizją steka na kolację dzisiaj.  Po heheszkowaliśmy sobie z rana, to teraz czas na przepis. Nie wiem co ostatnio we mnie wstąpiło, ale te wielkie makaronowe muszle mam ochotę nadziewać wszystkim. Trochę dlatego, że to danie typu "spacerek przez lodówkę" lub ujmując to modniej.. "zero waste", a trochę dlatego

Mango Papaja
Placki z jabłkami 148

proszek i miksować, dosypać mąkę, jeśli będzie bardzo gęste można dodać troszkę mleka lub odwrotnie, musi mieć konsystencje śmietany, Dodać obrane i starte na tarte jarzynowej jabłka, wymieszać z ciastem. Biała ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem, odstawić na 5 minut, Rozgrzać olej i smażyć placuszki, podawać posypane cukrem pudrem

przepisy- Milki
Kopytka 151

mąki pszennej 1 jajko 1 płaska łyżka soli 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy ziemniaki przez praskę. Dodajemy resztę składników i ugniatamy gładkie ciasto bez żadnych grudek. 2. Na obsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkujemy dłońmi ciasto na sznurek o grubości ok 1,5-2 cm i wycinamy nożem kopytka. W dużym garnku zaczynamy gotować wodę

karolgotuje
Bułki do hamburgerów 177

ziarna sezamu do posypania bułek 1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę(nie gorącą) i letnie mleko. Rozpuszczamy drożdże i cukier mieszając. Dodajemy cukier, olej, sól i wyrabiamy jednolite ciasto. 2. Następnie przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na 30 minut. 3. Na posypanej mąką stolnicy dzielimy ciasto na 5 części i formujemy kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

karolgotuje
Kluski śląskie 209

odstawiamy, aby odparowała z nich woda oraz do ostygnięcia. Najlepsze będą całkowicie zimne. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz doprawiamy solą. Całość ugniatamy i wyrabiamy na delikatne ciasto. Z ziemniaczanego ciasta formujemy dużą kulę. Następnie odrywamy od niej mniejsze kawałki i kształtujemy z nich lekko spłaszczone kulki. Oczywiście nie możemy zapomnieć o charakterystycznym wgłębieniu, które robimy przy pomocy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Prosty chleb na proszku do pieczenia 258

dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj piwo oraz wodę. Składniki ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. Blachę wysmaruj oliwą. Wyłóż do niej ciasto. Wyrównaj wierzch. Na wyrównany wierzch ciasta wylej równomiernie roztopione masło. Chleb piecz ok. 70 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmij go z blachy i zostaw do całkowitego wystygnięcia. Chleb

365 dni dookoła kuchni
Tarta po rusku 137

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nie lada gratka dla koneserów pierogów po rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 łyżka majeranku 1 cebula 200 g wędzonego boczku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior(...)wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy w 200°C. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Całość pieczemy 25 minut

R'n'G Kitchen
Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą 167

Przepis zero waste, czyli łazanki z pozostałych naleśników oraz z czerwonej kapusty... a do nich do popicia zakwas z buraków Ciasto gryczane: 200 gram mąki gryczanej 2 szklanki wody jajko ( u mnie bez niego) sól do smaku olej do smażenia 1/2 główki czerwonej kapusty pokrojonej w kostkę cebula czerwona pokrojona w kostkę 3 liście laurowy ziele angielskie sól i pieprz(...)smaku olej do przesmażenia Z mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto. Smażyć cienkie naleśniki. Wystudzić. Powinny być zimne, wtedy lepiej się kroją. Kapustę zalać wrzątkiem i pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem angielskim. Dosolić do smaku. ( Można wsypać trochę bulionu w proszku lub zagotować w bulionie warzywnym). Przecedzić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć

AZgotuj!
Drożdżówki z serem 250

Ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 50 g masła 40 g drożdży + 1 łyżeczka cukru + 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g … Czytaj dalej Drożdżówki z serem

czarrna od kuchni
Jak udekorować tort? Top 3 szybkich pomysłów! 179

bardzo efektownie. Możecie również wykorzystać je do dekoracji wierzchu toru. Wystarczy, że wykorzystacie do tego również formę do ciasteczek albo pierniczków i dzięki temu otrzymacie wymarzone kształty na górze ciasta. Do najpopularnieszych posypek należą: wiórki czekoladowe płatki czekoladowe wiórki kokosowe płatki migdałów koraliki i posypki ze sklepu (zawierają najczęściej barwnik spożywczy) Możecie wykorzystać również okruszki od biszkoptu czy chociażby posiekane(...)orzechy włoski. Pamiętajcie, dekoracja tortów nie zna granic i ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Dekorując ciasta możecie tworzyć małe arcydzieła. Łączcie różne sposoby dekoracji i po prostu się tym bawcie… Materiał powstał we współpracy z partnerem. Artykuł Jak udekorować tort? Top 3 szybkich pomysłów! pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania