ciasto - 164325 przepisów (strona:6238/10955)

Pączki z ricottą 148

naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy jajka i wsypujemy cukier. Mieszamy czas 3 min/obr.4. Wyjmujemy motylek i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ricottę. Mieszamy czas 1 min/obr.4. Ciasto po wymieszaniu będzie klejące i ciężko z niego uformować paczki. Dlatego dłonie posmarujmy delikatnie olejem i wtedy z ciasta formujmy małe paczki (25 szt mi wyszło). Paczki odkładamy na papier

Themo przepisy
Letni deser z cieciorką (vege) 112

Taki deser to wspaniała propozycja na gorący dzień. Przygotowanie zajmuje 15 minut, chwila w lodówce i gotowe. Sprawdzi się z każdymi owocami. Dołożyłam tym razem truskawki

Słodki sentyment
Kokosanki z kleksem 138

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek . Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne

Słodki sentyment
Serowe kluseczki 172

twarogu półtłustego, 2 białka jaja, 100g mąki orkiszowej + mąka do podsypania blatu, szczyptę soli. 1. Twaróg rozdrobnij, wrzuć do malaksera razem z mąką, dodaj białka i zmiksuj. 2. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut, po czym podziel je na 3 części. 3. Blat podsyp mąką i z każdej części ciasta uformuj wałek, a następnie pokrój go w plasterki na pojedyncze

Z notatnika dietetyka
CZEKOLADOWE BLATY DO TORTU (NIE BISZKOPT) 119

cukrem, kakao i solą wymieszaj z mąką i proszkiem dodaj jajka po jednym – za każdym razem dokładnie mieszając masę dodaj mleko i wymieszaj dokładnie raz jeszcze przelej ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia piecz w 190°C ok 20 minut (zależy od piekarnika) wyjmij ciasto z pieca i wystudź przed użyciem – gotowe! Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

SandraFrej.com
SERNIK KAWOWY 203

termoobiegu.  Gdy piekarnik będzie rozgrzany, na jego spodzie stawiamy keksówkę wypełnioną wrzątkiem (do 3/4 wysokości). SPÓD : wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Wykładamy nim spód i boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA:  W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietankę z kawą. Mieszamy do rozpuszczenia kawy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia(...)kawą i dodajemy po 1 jajku. Kolejne jajko wbijamy, gdy poprzednie połączy się z masą. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników w gładką masę.  Wylewamy na spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut w 175 stopniach C, aż boki sernika będą ścięte, a środek lekko" trzęsący".  Zostawiamy w piekarniku do lekkiego przestygnięcia.  POLEWA KAWOWA

cool and minty
Szynka pieczona w całości 165

Szynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser 3 BIT z domowym budyniem waniliowym w słoiczku 688

wypasie? Albo najlepiej zróbmy to i to! Deser jest niezwykle prosty, zabójczo pyszny i bardzo przypomina batonik 3 BIT, którego można kupić w sklepach. Inspiracją do jego przygotowania było ciasto 3 BIT na herbatniczkach, które chyba wszyscy znają. Przygotowując go w słoiczkach, bez problemu możemy zabrać go ze sobą do pracy czy szkoły, bez stresu, że będzie z niego jedna(...)wielka ciapa (jak to bywa w przypadku ciasta 3 BIT). Nie zwlekajcie za długo! Składniki na 4 duże (lub 8 małych) słoiczki: – 500ml mleka – 300-400g kajmaku w puszce – 150g pełnoziarnistych herbatników bez cukru – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30%, dobrze schłodzonej – 1 jajko – 1 laska wanilii – 30g czekolady deserowej

Be Fit Be Strong
Pączki afrykańskie 187

drożdżami. Odstawiamy na około 10-15 minut. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, jajko, masło oraz mleko z drożdżami. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy je na pół, każdą połówkę znów na pół itd, aż do otrzymania

Smaki Na Talerzu
Pizza – ulubione danie Polaków na różne sposoby 171

Pizza – jej początki to wyrabianie płaskich placków chlebowych, które jadano już wieki temu. Od tamtych czasów danie to przeszło niesamowitą rewolucję. Dziś cieszymy się mnóstwem smaków

PysiaGotuje.pl
Błyskawiczne pączki 207

różana cukier puder albo lukier Domowe pączki – przepis Zaczynamy od przygotowania rozczynu – do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia ciasta. W misce ucieramy żółtka i cukier. Masło roztapiamy w rondelku. Studzimy W misce mieszamy mąkę ze spirytusem, rozczynem, masłem, mlekiem. Odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tradycyjny mazurek wielkanocny 120

Mazurek jest jednym z najpopularniejszych ciast wielkanocnych. Wypiek ten idealnie komponuje się z bakaliami, które stanowią zarazem jego ładną dekorację. Innym pomysłem na dodatek do mazurka jest polewa czekoladowa. Składniki: 30 dag mąki,  20 dag masła,  10 dag cukru pudru (1 szklanka),  3 żółtka ugotowane na twardo przetrzeć przez sitko,  1 cukier waniliowy,   puszka(...)minut.  Skondensowane mleko słodzone gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.  Co chwila gotując obracamy puszkę. Nie nachylajcie się nad garnkiem!!  Kajmak rozcieramy na gotowym cieście i posypujemy bakaliami. Wartość odżywcza: Artykuł Tradycyjny mazurek wielkanocny pochodzi z serwisu Wymiar Zdrowia

Wymiar Zdrowia
Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym 228

Filety z kurczaka w cieście naleśnikowym - mięciutkie, delikatne mięso. Pyszne, sycące danie obiadowe. Składniki: 1 kg filetów piersi z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do drobiu (może być złocista, staropolska lub domowa - przepis tutaj ), szklanka mleka, ok 3/4 szklanki mąki, 2 jajka, łyżeczka soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia, olej do smażenia. Przygotowanie: Do mleka dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia(...)oraz stopniowo mąkę. Mieszamy dokładnie - konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na 10-15 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki. Filety dzielimy na 2-3 części w zależności od grubości filetów. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Zanurzamy kolejno filety i wkładamy bezpośrednio na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na mocno rumiany kolor z obu stron - po około

Lena Gotuje
Niepozorne a zdrowe – jak wykorzystać jagody goji w kuchni? 157

Istnieją takie rośliny, które wyróżniają się szczególnymi właściwościami prozdrowotnymi. Powinny się zatem znaleźć w każdej odpowiednio zbalansowanej diecie. Takie właśnie są jagody goji. Dlaczego warto je

Oryginalny smak
SBOULA – MAROKAŃSKIE FAWORKI / kuchnia marokańska 177

chrusty, faworki i ciasteczka to takie tradycyjne słodkości jedzone najczęściej w okresie Ramadanu. Choć są podobne do naszych faworków ( przepis na chrust znajdziecie TUTAJ ) , to jednak różnią się składnikami. Ciasto z dodatkiem migdałów i orientalnych przypraw smakuje fenomenalnie, a smak chrustu zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości. Na sam koniec zanurzyłam je w syropie cukrowym, choć marokańskie gospodynie robią to w miodowym(...)łyżki * kardamon, cynamon * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy ocet i mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z migdałami, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i kardamonem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części ( dla wygody krojenia ) , wałkujemy ( możecie zrobić to bardzo cienko – wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące . ja wolę grubsze, w formie ciasteczek ). Kroimy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania