ciasto - 164325 przepisów (strona:6241/10955)

Chleb pszenny z mąki mieszanej na zakwasie 206

zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, płatki owsiane i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb obsypujemy płatkami owsianymi i zostawiamy

tyfranbox
Królewski jabłecznik z bitą śmietaną 181

klasyczne i wbrew pozorom łatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną.  Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym(...)wkładamy do lodówki  na kilka godzin  do całkowitego schłodzenia a najlepiej na noc. Śmietankę ubić  z cukrami (można dodać śmietan fix) i wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Można dodatkowo posypać startą czekoladą lub oprószyć kakaem. Smacznego :) Ps. do uprażonych jabłek możemy dodać szczyptę cynamonu

Andzia Pichci
Krokiety z kapustą i grzybami 203

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 203

zwiń w rulon formując krokiet. Mocz je w rozmąconych jajkach i bułce tartej – smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.   Jeśli zabraknie Ci jajek, możesz zostawić trochę ciasta naleśnikowego, a następnie krokiety panierować maczając w cieście i bułce tartej.   Krokiety doskonale nadają się do odgrzewania na patelni, w piekarniku lub mikrofalówce. Można je również mrozić

Kulinarne S.O.S.
Kawa z cytryną - espresso romano 170

Kawa z cytryną - espresso romano najlepsza kawa na ból głowy Kawa z cytryną - espresso romano, wbrew swojej nazwie, z Rzymem ma niewiele wspólnego, ale z pewnością

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KALAFIOR W POMIDORACH 208

Warzywa rządzą! Przekonujemy się o tym za każdym razem, gdy odkrywamy jakieś nowe warzywo na nowo. Tak było i tym razem - nie spodziewałam się, że kalafior

W kuchni Karmel-itki
Wielka kolekcja dekoracji ciast Alan Dunn 192

Kilka dni temu kupiłam książkę, którą od dawna szukałam Wielka Kolekcja Dekoracji Ciast. Ponad 100 Projektów Cukrowych Kwiatów I Kompozycji Roślinnych Oraz Okazjonalnych Tortów nakładem wydawnictwa Promise Książka została wydana na bardzo dobrym jakościowo papierze, przepiękne zdjęcia . (...) Ten poradnik zawiera ponad 100 zilustrowanych zdjęciami instrukcji dekorowania ciast w klasycznym

Kulinarne pyszności Molki
Naleśnikowe cannelloni z boczkiem i szpinakiem 194

smaku   Zaczynamy od przygotowania naleśników – do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta konsystencji śmietanki – możliwe że będzie trzeba dodać więcej mąki więc warto mieć kilka łyżek więcej. Z gotowego ciasta pieczemy rumiane naleśniki – wychodzi około 8 sztuk.   Przygotowujemy farsz

Smaczna Strona
Tort kokosowy Raffaello 503

Przepiękny bialutki tort kokosowy, przełamany konfiturą z czarnej porzeczki i oblany dripem z białej czekolady. Wspaniały dla miłośników kokosowego smaku.   Składniki: (na tortownicę 18 cm

Słodki Blog
Moje Zapiekanki Z Pieczarkami Od Podstaw 154

smak dodając lub odejmując poszczególne składniki lub np. pominąć sos pomidorowy. Składniki na 3 zapiekanki Zaczyn na bułki: 12 g drożdży świeżych około 3/4 szkl wody 1/2 łyżeczki cukru Ciasto na bułki: 2 szkl mąki pszennej szczypta cukru 3/4 płaskiej łyżeczki soli 3 łyżki oliwy  Sos na spód zapiekanek: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia(...)cebulką, doprawiając lekko solą i pieprzem. 4. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 kawałki, rozciągamy na długość 30 cm i wałkujemy i zawijamy według schematu znów wałkując i robiąc wgłębienie wałkiem. Gotową bułkę odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Weihnachtsmarkt – Bożonarodzeniowy Jarmark w Rostocku 130

staraliśmy Do wyboru były : różnego rodzaj „wursty” czyli tradycyjne niemieckie kiełbasy, pieczony prosiak z gorącą kapustą „na słodko”, oryginalne szaszłyki z karkówki, smażona wątróbka, placki ziemniaczane, smażone banany w cieście, prażone orzechy, owoce w czekoladzie, a nawet trafiliśmy na hiszpański przysmak churrios z nutellą – wszystkich stoisk ze słodkościami nie sposób wymienić. Można było popróbować i zakupić Butterstollen, niemieckie tradycyjne świąteczne(...)ciasto drożdżowe z dodatkiem suszonych i kandyzowanych owoców oraz bakalii, posypane obficie cukrem pudrem. Największą atrakcją była przejażdżka diabelskim młynem – dużym kołem widokowym. Późnym wieczorem zrobiło się mroźno, więc rozgrzaliśmy się “Christkidel Gluhwein mit Rum” – grzane wino z rumem Atmosfera jarmarku przeniosła nas na jeden dzień do okresu szczęśliwego dzieciństwa Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Tajemnice Smaku
Sernik limonkowy z oreo 157

Sernik limonkowy z oreo Sernik to ciasto, albo deser (zdania są podzielone), z którym – trzymając się odpowiednich proporcji – możemy dowolnie eksperymentować. Ten przepis powstał właśnie ad hoc z produktów, które akurat były w domu . Twaróg i mascarpone w połączeniu z limonką, na spodzie z ciemnych ciasteczek oreo i z polewą z białej czekolady… to musi być pyszne

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 134

twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, doprawiamy szczyptą soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy ser kozi, lekko zagniatamy. Z ciasta mokrymi dłońmi formujemy małe bułeczki – nam wyszło 9 sztuk – układamy na blasze wyłożonej

Tajemnice Smaku
Kurczak z grejpfruta czyli bistec de toronja 215

ćwiartka". Nacinamy delikatnie na brzegach, żeby można było rozpłaszczyć. Nacieramy rozgniecionym czosnkiem i zostawiamy. Mąkę kukurydzianą mieszamy z przyprawą do kurczaka i wodą, aby powstało nam gęste, lejące się ciasto.  Moczymy kawałki grejpfruta w cieście, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Jeśli chcecie robić jak Kubańczycy, to możecie smażyć na wodzie, ale to wymaga wprawy, dlatego ja smażyłem

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania