Sałatka z mango i kurczakiem 183Dla wielu połączenia słodkiego i słonego, to szok. Nie trzeba tego się bać – te dwa smaki to podstawa kuchni i idealnie ze sobą radzą. Chrupiąca sałata
Kuchnia Łukasza
Przepisy na drinki z whisky 182Przepisy na drinki z whisky Kultowe drinki na Sylwestra - Mint Julep, Malinowy drink z whisky i Whiskey Sour Przepisy na drinki z whisky zyskują coraz większą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowy Michałek 197Orzechowy Michałek Ciasto bez pieczenia z dodatkiem ulubionych cukierków Michałków i pysznych orzeszków. Blaszka 24 cm x 24 cm Składniki: · 1 opakowanie 175 g herbatników kakaowych · 5 opakowań po 200 ml śmietany 36 % · 80 g żelatyny(...)Chłodzimy w lodówce 2 godziny. 12. Ciasto gotowe. 13. Smacznego
Kulinarna Chwila
Kluski szpinakowo – serowe 136jajko. Kiedy szpinak ostygł, odcisnęłam nadmiar soku i drobno posiekałam. Dołożyłam do pozostałych składników na kluski. Masę dobrze wymieszałam w misce i przełożyłam na matę. Podczas wyrabiania ciasto może się kleić, więc trzeba podsypywać mąką. Podałam w składnikach właśnie te +- 5 dkg mąki. Kiedy już wyrobiłam ciasto podzieliłam na dwie części i uformowałam wałek tak samo
Pieprzyć z Fantazją
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 144jajka rozm. L * 6 -8 łyżek mąki Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę. Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta. Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając
Pieprzyć z Fantazją
Kartacze – cepeliny 116ziemniaków do miski, po kilku chwilach osadziła się skrobia, którą dodałam do ziemniaków. Połączyłam ziemniaki ugotowane z surowymi, dodałam skrobię oraz mąkę ziemniaczaną. Dodałam 1/2 łyżeczki soli. Wyrobiłam ciasto, zrobiłam wałek z ciasta i odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni. Miałam ugotowane
Pieprzyć z Fantazją
Pierniki kokosowe 151zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki. Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)piernika. 3. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem. 4. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu
zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 169zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki. Mąka pszenna Szymanowska , wyprodukowana przez Polskie Młyny , powstała na bazie wyłącznie wysokiej jakości zbóż dojrzewających w najlepszych warunkach. Jej konsystencja jest bardzo delikatna(...)piernika. 3. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem. 4. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek i wykrawamy foremką pierniczki. Wykładamy je na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopniu
Zdrowie i pysznie na talerzu
Roladki z szynki – pyszna przekąska na imprezę 11600też zrobić dzień wcześniej). Po wyjęciu zdejmujemy folię i kroimy roladę w plastry *** *** Plasterki układamy na talerzu i podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł
Blog z Apetytem
BIAŁY GRZANIEC 298Tegoroczne Święta umilił nam nie tylko niesłodzony kompot z suszu, który działa dobroczynnie na trawienie (a przy świątecznym obżarstwie warto zadbać o ten aspekt), ale również
W kuchni Karmel-itki
Wigilijna kapusta z grzybami 179Wigilijna kapusta z grzybami Wigilijna kapusta z grzybami to moje ulubione świąteczne danie. Wspaniale smakuje nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy ale także w pierwszy i drugi
Korniszonki
Kaczka z buraczkami w winie i rozmarynie 129Święta Bożego Narodzenia to idealny moment, aby przygotować coś specjalnego. Jednym z moich popisowych dań jest pierś z kaczki. Przygotowuję ją zawsze w ten sam sposób
kulinarnyJa
Świąteczne pierniczki z lukrem królewskim 168trochu miód i dalej miksować. Następnie 1 jajko i dokładnie wymieszać. Do masy dodać wymieszane sypkie składniki. Wyrobić na jednolitą masę, ma być elastyczna w razie konieczności dodać mąki. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 2h do lodówki. Po tym czasie wałkować na około 3 mm i wycinać foremkami pierniczki. Piec w temp 180 stopni około 15 minut. Wyjmować(...)łopatką na gładką powierzchnię odstawić do wystudzenia. Wtedy stwardnieją. Można niektóre zrobić z grubszego ciasta takiego około 0,5 cm będą jak na foto poniżej. Lukier Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać porcjami cukier puder dalej ubijać. Następnie sok z cytryny. Lukier nałożyć do torebki strunowej. Jeden z rogów odrobinę obciąć, im mniej tym wzorek będzie cieńszy. Zrobić próbę
gotuj ze mną
Boczek pieczony miodowo-musztardowy 159Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny
Kuchnia Łukasza
Proste Bezy Choinki 175Proste Bezy Choinki – Zapraszam na urocze bezy choinki. Są proste w przygotowaniu, a wyglądają wspaniale. Można z nich przygotować deser lub ozdobić nimi tort, ciasto, sernik. Ja ozdobiłam nimi Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami . Bezy przed pieczeniem można posypać kolorową posypką cukrową lub kolorowym cukrem do ozdabiania wypieków lub cynamonem. Z przepisu uzyskamy około 9 choinek(...)ostygnięcia. Jak bezy są dobrze wysuszone, można je przechowywać nawet do 2 miesięcy w szczelnym pojemniku. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook
Mała Cukierenka