ciasto - 164325 przepisów (strona:6256/10955)

Niemieckie pierniczki Pfeffernusse 169

dodaj sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, a na koniec pieprz, szczyptę soli i cynamon. Do miski z mąką wbij jajko, następnie dodaj mieszankę miodowo – maślaną. Wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto do czasu aż będzie jednolite. Potem z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszcz. Pierniczki piecz

365 dni dookoła kuchni
Babeczki z Olafem 222

razem w misce. Dodajemy wymieszane jajko, olej i mleko i mieszamy do połączenia. Nie mieszamy zbyt długo, inaczej babeczki nie będą puszyste. Blaszkę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do każdej babeczki po kostce czekolady. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 25-30 minut

Ciastkozercy
Rogaliki z makiem 159

wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, cukier waniliowy, około 1/2 szklanki mąki, kruszymy drożdże i mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy olej, roztrzepane jajka i resztę mąki.Wyrabiamy elastyczne ciasto tak około 8 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Stolnicę podsypujemy odrobiną mąki i jeszcze raz przerabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na 5 mm, od talerza wykrawamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pyszne bułeczki na śniadanie 156

solą. Dodać drożdże (nie zależnie od tego czy są to świeże czy suszone – nie trzeba robić rozczynu), wbić jedno jajko. Na koniec wlać letnie mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być raczej gęste i elastyczne, ale wciąż delikatnie lepić się do rąk. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Pomysłowa kuchnia
KOKTAJL OWOCE LEŚNE Z MELISĄ 148

Koktajle, gęste i kolorowe, obłędnie owocowe polecają się na drugie śniadanie czy przekąskę w pracy, szkole, domu. Dostarczają witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, poprawiają

W kuchni Karmel-itki
RACUCHY Z JABŁKAMI 132

miód PRZYGOTOWANIE: W misce łączę rózgą suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Jabłka obieram, zostawiając trochę skórki (opcja), kroję w niezbyt dużą kostkę i dodaję do ciasta. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, niewielką ilość. Łyżką nakładam porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Racuchy odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przepis dnia: Tarta z brokułami na ziemniaczanym spodzie 173

podstawę stanowi właśnie hash brown, w naszej wersji bardziej jednak zbliżone do swojskich placków ziemniaczanych. Wierzcie nam, że jest to genialny wprost zamiennik dla tart robionych na cieście. Ziemniaki podczas pieczenia robią się brązowe, przypieczone i chrupiące z zewnątrz a w środku są kremowe i miękkie. Do tego nadzienie, które możecie komponować w dowolny sposób ze składników jakie macie(...)kuchni. Uważamy jednakże, iż wskazany jest dodatek szynki suszonej, której wędzony, słony smak ładnie łączy się z lekko słodkimi ziemniakami. Przepis powstał na bazie przepisu z Eatingwell.com Składniki: Ciasto 5-6 średnich ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąk ½ łyżeczki soli łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki oregano olej do nasmarowania naczynia do pieczenia Nadzienie Mała główka kalafiora Kilka plastrów suszonej szynki

Niedzielny kucharz
TORCIK ORZECHOWO-JABŁKOWY 235

sitko i proszek do pieczenia. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, by nie było grudek. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm), której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30- 35 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem(...)ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie wrzucamy do garnka, dodajemy niewielką ilość wody, sok z cytryny, cukier i dusimy na małym ogniu, aż jabłka  rozmiękną. Następnie do gorącej masy jabłkowej dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Masę

Kuchnia MagdaLeny
CZEKOLADOWE CIASTO Z BATATA NA KRUCHYM SPODZIE 171

polewę: kostki czekolady przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki wody oraz mleko roślinne i całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej polewy. Od razu wyłożyć na przestudzone ciasto, wyrównując brzegi i powierzchnię ciasta, na koniec udekorować orzechami nerkowca. Smacznego

Banana Smiles
Zakwas z buraków 245

Właściwości zdrowotne zakwasu z buraków znane są od wieków. Niestety, w obecnych czasach, gdy gotowy barszcz z torebki jest tak powszechny, a półki sklepowe przed świętami

PysiaGotuje.pl
MAKARON WARZYWNY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 173

Dania warzywne stanowią zdecydowaną większość naszych obiadów. Nie rezygnujemy w całości z mięsa, wybieramy jednak warzywa zdecydowanie częściej, a w szczególności te, które dostajemy od rodziny

W kuchni Karmel-itki
Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko 177

Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko  - kurkuma z mlekiem na odporność Golden milk - ajurwedyjskie złote mleko z kurkumą - to indyjski eliksir zdrowia. Jego głównymi składnikami są

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka śledziowa z buraczkami 194

kilka godzin, by smaki przeszły. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu

To Musisz Wiedzieć
Ciasto Pomadka 1044

Ciasto Pomadka jest prostym składanym ciastem z bezą kokosowo-makową, przełożoną kremem budyniowym na biszkopcie wzbogaconym o nutę alkoholu

Z Hrabiną w kuchni
Ciasteczka imbirowe 153

masła Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min. 2 Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce w centymetrowych odstępach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy na złoty kolor u mnie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy

Proponowane wyszukiwania