Bożonarodzeniowe warsztaty z firmą Sokołów 167wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem. Pierożki miały ciekawy smak(...)włoską tradycją). Daniem głównym była polędwica wellington, która smakowała pysznie, mięso pozostało delikatnie różowe w środku, było miękkie i soczyste, a w otoczce z pieczarek, szpinaku i chrupiącego ciasta pięknie prezentowało się na talerzu. Byłam bardzo ciekawa smaku deseru, tym bardziej że od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia nugatu z orzechami. Torrone był bardzo słodki, lekko ciągnący
Obiad gotowy
Ciastka z marmoladą i cukrem 193Kiedy jedyne o czym marzysz, to zaszyć się pod kołdrą :P Ciastka inne niże te tradycyjne kruche z marmoladą. Ciasto przygotowuje się jak kruche, jednak w swojej strukturze bardziej przypomina półkruche. Mięciutkie, ze słodkim wnętrzem i chrupiącą posypką z cukru na wierzchu. Dlaczego zdecydowałam się zamieścić je w kalendarzu adwentowym? Ponieważ moja druga babcia piekła je tylko na święta(...)pieczenia marmolada 1 jajko do posmarowania cukier do posypania Mąkę, masło, cukier puder, 1 jajko, śmietanę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny zagnieść ze sobą na elastyczne ciasto. Cienko je rozwałkować i za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać kółka. Na środek każdego okręgu za pomocą łyżeczki kłaść porcję marmolady. Brzegi zlepić ze sobą. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej
My simple kitchen
Tarta z pieczoną dynią, fetą i świeżym tymiankiem 143szczypta imbiru mielonego – sól, pieprz Dodatkowo: świeży tymianek, 30g sera Feta lub sera koziego SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i sól. Ciasto wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 2h. WYPEŁNIENIE: Dynię kroimy w plastry i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 40 minut. Wszystkie kawałki obieramy przy(...)użyciu nożyka. 1/3 upieczonej dyni odstawiamy na bok, a pozostałą część miksujemy na purée. Do purée dodajemy jajka, śmietanę i przyprawy, miksujemy na gładko. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 25 cm, nakłuwamy widelcem. Przygotowany spód wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Na upieczonym spodzie układamy odłożone plastry
Be Fit Be Strong
Choinki piernikowe 209choinki robiłam co prawda w zeszłym roku,ale zapomniałam wstawić post na bloga, tak więc jest dopiero teraz.Takie choinki są świetną ozdobą na stole i są smaczne.Polecam. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 0,5 kostki masła 1 szkl. miodu 5 łyżek syropu klonowego 1 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miód i syrop klonowy i miksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Następnie wlać przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrobić ciasto, rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka z foremek w kształcie gwiazdek różnej wielkości. Wykrojone ciasteczka układać na natłuszczonej foremce i wstawić do piekarnika rozgrzanego
Moje domowe kucharzenie
Tatar wołowy 189Tatar wołowy - tradycyjny befsztyk tatarski z polędwicy Tatar wołowy inaczej befsztyk tatarski to drobno posiekana lub grubo zmielona wołowina, żółtko, cebulka i dodatki. Tylko tyle
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki świąteczne 224Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia
PysiaGotuje.pl
Jaki blender kupić? Na co zwrócić uwagę? 159Blender to urządzenie, bez którego trudno poradzić sobie w domu prawdziwego pasjonata kuchni. Niezależnie od tego czy gotujesz codziennie czy tylko sporadycznie, blender zawsze pomoże Ci
Pogotujmy.pl
Domowe chlebki pita z patelni. Faszeruj tak jak lubisz! PRZEPIS 322misce rozkrusz drożdże, dodaj wodę, oliwę i cukier, wymieszaj, aby drożdże zupełnie się rozpuściły, wsyp mąkę, ponownie wymieszaj (najlepiej użyć dłoni), przełóż na blat lub stolnicę i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę, aby wyrosło. Następnie wyjmij z miski, podsyp odrobiną mąki, ponownie wyrób i podziel(...)około 4-5 części. Każdą rozwałkuj na płaskie placki. Rozgrzej dużą patelnię, najlepiej z grubym dnem, utrzymując średni ogień kładź ciasto (patelnia ma być sucha) i piecz z każdej strony przez około 3-4 minuty. Gdy trochę przestygną, pity rozkrój wzdłuż i nadziewaj tak jak lubisz. Rada: tym razem pity zjedliśmy z bałkańskimi kotlecikami cevapcici i pastą ajvar. Przepis wkrótce
Kulinarna Polska
Piernikowe babeczki czekoladowe 154łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody 180 g powideł śliwkowych 150 g czekolady deserowej dowolne ulubione ozdoby PRZYGOTOWANIE Składniki ciasta miksujemy na gładką masę. Wlewamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. (z termoobiegiem) na ok. 15 min. (do suchego patyczka). wyłączamy piekarnik, uchylamy(...)minut. Gdy wystygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy babeczki. Ozdabiamy zimowo/świątecznie - u mnie gwiazdki i perełki. Mamy gotowe świąteczne muffinki :) Smacznego! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek oraz pieczenia mięsa możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Zapraszam do polubienia mojej strony
Moje Kuchenne Rewelacje
Placuszki z mleka w proszku 375szkl. mleka 2 łyżki oleju Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mleko w proszku, cukier wanilinowy, jajko, olej oraz mleko. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Ciasto powinno być gęste, ale jednocześnie powinno bez problemu dać się nakładać na patelnię. Wykładamy porcje ciasta (1 łyżka=1 placuszek) na średnio rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego
Smaki Na Talerzu
Ciasteczka migdałowe księżyce z nutą wanilii 157wysmarowania formy Wykonanie: 1. Mąkę i zmielone migdały wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm i za pomocą formy-wykrawacza
Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik a'la bounty 180lubi słodyczy? Bywają rzadkie przypadki, ale łasuchów jest więcej! Co prawda nie jest to baton, ale ciasto i na dodatek sernik! Idealne dla wielbicieli kokosa. Składniki: Spód 2 żółtka 1 łyżka erytrytolu 5 łyżek oleju kokosowego 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki mąki kokosowej 1 łyżka kakao Masa serowa 2 białka 250g (1 kostka) twarogu 40g (1szt.) budyniu śmietankowego(...)ubić na sztywną pianę. W oddzielnej misce rozgnieść widelcem ser. Dodać budyń, erytrytol i wiórki. Dokładnie wymieszać, a następnie dodać ubite białka. Bardzo dokładnie wymieszać. Przelać na spód. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu powierzchnie posypać kakao. Smacznego
Truskawkowa Fiesta
Szybkie przekąski – 50 przepisów 515szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis i film Owsianka czekoladowa – dietetyczna, wegańska Jogurt cynamonowy Domowy kisiel malinowy Szaszłyki owocowe Placki bananowe Ciasto francuskie z dżemem Ciasto francuskie na słodko Ciastka francuskie Wąsy Sorbet owocowy Szybkie przekąski Artykuł Szybkie przekąski – 50 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym 184Jednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!
Kuchnia Łukasza
KOTLETY MIELONE Z INDYKA 195Najprostszy pomysł na mięsny obiad? W naszym domu to kotlety mielone. Smakują zawsze i wszystkim, niezależnie od dodatków i pory roku. Preferujemy mięsa białe, stąd nasze
W kuchni Karmel-itki