ciasto - 164325 przepisów (strona:6245/10955)

Zjednoczone Emiraty Arabskie - Naleśniki daktylowe (Muhalla) 144

soli - 1.5 szklanki mąki - 1/4 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu - olej (do smażenia) Przygotowanie: 1) Z daktyli wyjmujemy pestki i następnie przekładamy je do dużej miski, w której będziemy robić ciasto. 2) Daktyle zalewamy 3 szklankami ciepłej wody (nie musi być gorąca, chodzi tylko o to, żeby daktyle zmiękły) i odstawiamy na bok na 10-15 minut. 3) W międzyczasie przygotowujemy(...)sól i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i miksujemy blenderem na gładka masę. 6) Patelnię lekko smarujemy olejem roślinnym i rozgrzewamy. 7) Gdy będzie wystarczająco rozgrzana, chochlą do zupy rozprowadzamy ciasto po patelni (chcemy uzyskać wielkość racuchów, nie naleśników). 8) Smażymy po 1-2 minuty z każdej strony. Musimy uważać podczas obracania - naleśniki łatwo się rozwalają. Musimy je obracać szybko

Roślinożerni urlopowicze
Makaron pszenno - owsiany 133

miski wsypałam mąkę pszenną i mąkę owsianą oraz szczyptę soli. Wbiłam jajko. Mleko lekko podgrzałam i dolałam do reszty składników. Wszystko wymieszałam łyżką, a następnie zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam sobie w kulę i podzieliłam ją na 4 mniej więcej równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowałam na cieniutki placek, podsypując mąką. Placki rozłożyłam na blacie i pozostawiłam na kilkanaście

Waniliowe Improwizacje
Pełnoziarniste muffiny z jabłkami 118

jabłkami - sposób przygotowania: Składniki mokre wymieszaj ze sobą na jednolitą masę. Suche wymieszaj i dodaj do płynnej masy, a następnie dokładnie połącz. Do blaszki powkładaj papilotki i nakładaj ciasto do 4/5 ich wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 180°C - do "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjmij z blachy i wystudź na kratce.  Wystudź na kratce... dobre sobie... Ciężko(...)magnez, cynk i wapń. Jestem zachwycona efektami i serdecznie polecam mielenie ziaren pszenicy w robocie kuchennym . Taka świeżo mielona mąka zmieni Wasze życie :) Idealnie nadaje się do przygotowania kruchego ciasta. Jedzcie zdrowo

Gary Bez dna
Tarta serowa ze śliwkami 115

nikogo nie trzeba będzie do niej namawiać - nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia kiedy tarta byłą jeszcze w całości  :) Tarta serowa ze śliwkami przepis na kruche ciasto razowe  znajdziesz tutaj Składniki: Nadzienie: ok 250g twarogu z pełnego mleka 250 ml śmietanki kremówki kilka kropel esencji waniliowej lub ziarenka z jednej laski 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżki pełnego mleka w proszku 5 łyżek fruktozy lub 3 łyżki miodu 2 duże jaja 8-12 śliwek Uznajmy, że jesteśmy na etapie, kiedy ciasto podpieka się w piecu :) Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj w robocie kuchennym lub za pomocą rózgi w taki sposób, aby powstała gładka masa - i odstaw. Owoce umyj, podziel na połowy i wyjmij z nich

Gary Bez dna
Muffiny marchwiowe z orzechami i miodem 148

średnich lub 24 malutkie muffiny), ale silikonowe też dzielnie współpracują. Zaletą metalowych jest stabilność, wadą zaś dość uciążliwe mycie. Silikonowe zupełnie odwrotnie - myją się świetnie, lecz nie trzymają stabilnie ciasta, co najbardziej przeszkadza przy wkładaniu do pieca. Zakup blachy, formy to 10-30 zł. Jeśli się ktoś uprze? - tak, kupi za 70, ale ja nie widzę takiej potrzeby. Papilotki. Papierowe(...)kolorowych papilotek, lecz są one dość drogie - nawet 15-20 zł za 50 sztuk. Co się okazuje... często wcale nie widać wzoru na papilotkach, bo podczas pieczenia tłuszcz z ciasta wchłania się w papier. Pomysły :)  Pomysłów na muffiny jest tysiące! Najcudowniejsze jest to, że można bazować na jednym przepisie - ewentualnie trochę go modyfikować zależnie od dodatków. W linku znajdziecie

Gary Bez dna
Kakaowe placuszki owsiane 139

jako dodatek. 1. Wymieszaj w misce suche składniki: mąkę owsianą, proszek do pieczenia, kakao i ksylitol. 2. Dodaj do miski jogurt i jajko, po czym zmiksuj na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 3. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta w kształcie kółek. Smaż z obu stron po 2 minuty. 4. Ciepłe placuszki

Z notatnika dietetyka
Bułki pszenno-owsiane 127

Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. 3. Obie mąki wymieszaj z solą. 4. Kiedy zaczyn urośnie dodaj go do mąki. 5. Następnie dodaj rozpuszczone masło i jajko, po czym wyrób ciasto. Jeśli wyjdzie za gęste dodaj trochę wody. 6. Odstaw ciasto na 60 minut. 7. Po godzinie zrób 10 kulek i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. 8. Nastaw piekarnik

Z notatnika dietetyka
Dodatki do żywności - z czym to się je? 130

E227) Nośniki ułatwiają wykorzystywanie i zastosowanie dodatków do żywności (aromatów, enzymów i in.) glicerol (E422), guma arabska (E414), octan etylu (E1504) Polepszacze środki inne niż emulgatory poprawiające właściwości wypiekowe ciasta Przeciwutleniacze przedłużają okres przydatności do spożycia (chronią przed utlenianiem) α-tokoferol (E307), butylohydroksyanizol [BHA] (E320), kwas askorbinowy (E300) Regulatory kwasowości zmieniają lub kontrolują kwasowość lub zasadowość żywności cytrynian sodu (E331(...)fosforan monowapniowy (E341), węglan magnezu (E504) Substancje  słodzące nadają produktom słodki smak acesulfam K (E950), aspartam (E951), ksylitol (E967), sacharyna (E954), stewia, sukraloza (E955) Substancje spulchniające zwiększają objętość ciasta trifosforany (E451), wodorowęglan sodu (E500), wodorowinian potasu (E336) Substancje utrzymujące wilgoć zapobiegają wysychaniu żywności fosforan potasu (E340), glicerol (E422) Substancje   wiążące powodują lub utrzymują jędrność i kruchość tkanek

Z notatnika dietetyka
Zakwas chlebowy żytni 163

dobrze dobranych składników 😊 Co to jest zakwas? Zakwas do chleba to po prostu mieszanina mąki i wody. Po odpowiednim procesie fermentacji staje się naturalnym środkiem spulchniającym i zakwaszającym ciasto. W zakwasie znajduje się kilkadziesiąt różnych bakterii i drożdży, w tym te odpowiedzialne za produkcję kwasu mlekowego oraz kwasu octowego. Zakwas wykorzystujemy do przygotowania zaczynu, z którego następnie pieczemy chleb. Wiele(...)przygotowaniem zakwasu, możemy bez problemu kupić go w sklepie i wykorzystać do upieczenia pysznego chleba 😁 Ja ostatnio wykorzystałam ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI - suchy zakwas przeznaczony do wypieku chleba, bułek czy ciasta na pizzę. Zakwas jest w pełni naturalny, w składzie znajdziemy wyłącznie produkty przemiału żyta oraz kultury starterowe. Na opakowaniu zakwasu znajdziecie także przepis na chleb - ja wykorzystałam go do upieczenia

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Sylwestra 172

znaczy to jednocześnie, że musicie sami wszystko przygotować - namówcie znajomych, aby każdy przyniósł coś swojego. Tylko ustalcie mniej więcej kto co chce przynieść, żeby nie skończyło się na samych ciastach 😁 COŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI(...)Sałatka z awokado i brzoskwinią Sałatka z kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Pralinki Sernik z dynią

Z notatnika dietetyka
Piernikowe ciasto marchewkowe 262

Zestaw zastosowanych 8 przypraw utworzy doskonałą piernikową kompozycję. Można go używać do ...… Czytaj dalej Piernikowe ciasto marchewkowe

Pij soki wyciskane
Makowiec japoński z migdałami 186

makowiec japoński. Co najśmieszniejsze - nie ma on nic wspólnego z Japonią, nie wiadomo skąd się wzięła taka nazwa. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, ponieważ jest to makowiec bez ciasta. Dodatek dużej ilości jabłek sprawia, że jest on bardzo wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Szczerze mówiąc jest to mój faworyt w kategorii makowców! Makowiec japoński z migdałami -- AleTorcik! - przepisy(...)pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską 238

się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tiftele ziemniaczano-serowe z dipem czosnkowym 626

 Co dobrego można przyrządzić z ziemniaków? Bardzo dużo smacznych dań. W końcu ziemniaki to jedno z tych warzyw, które towarzyszy nam prawie każdego dnia. 

kulinarnyJa
Chatka Puchatka - sernik na zimno 344

rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Polewę lekko studzimy a następnie polewamy nią ciastoCiasto kroimy gdy polewa całkowicie stężeje

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania