ciasto - 164325 przepisów (strona:4024/10955)

Pasta twarogowa z pomidorami i rzodkiewką 242

Dobre pasty kanapkowe powinny być przede wszystkim zdrowe, smakować rewelacyjnie i być proste i szybkie w wykonaniu. Pasty kanapkowe są dobrą alternatywą dla sklepowych wędlin, pasztetów

Kuchnia Pełna Pasji
Kopytka z dyni i kaszy jaglanej 181

dzięki temu uczę się nowych połączeń, odkrywam zakryte. Eksperymentowanie w kuchni zawsze mnie pociągało, dlatego teraz z chęcią wykorzystuje znane produkty w inny niż dotychczas sposób. Było już ciasto z kaszy, klopsiki, pasztety itp. Dziś kasza stała się podstawą kopytek.  Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga(...)suchej kaszy jaglanej 450 g dyni 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta kurkumy 2 szczypty gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonej szałwii mąka ryżowa około 12 łyżek + do podsypania ciasta na stolnicy sól wykonanie: Dynię obieramy ze skóry, wycinamy pestki i kroimy na kawałki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni C aż będzie miękka. Kaszę jaglana

Przysmaki Karolki
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 199

Wielkimi krokami zbliża się jesień. W tym czasie obowiązkowo piekę ciasta ze śliwkami gdyż moja rodzinka za nimi wręcz przepada. Tym razem wybór padł na drożdżówki. Drożdżóweczki z tego przepisu są delikatne i bardzo puszyste. Doskonałe nie tylko do kawy ale również na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Na pewno nikt się im nie oprze.  Z tego przepisu(...)wyszło mi 19 drożdżówek. #MyVictorinox Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 2 op. drożdży instant po 7g spora szczypta soli 80 g cukru pudru 2 jaka 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego, ciepłego masła Kruszonka: 6 łyżek mąki 40 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru ok 400 g śliwek jajko do posmarowania Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiać do dużej miski

Smakołyki Asi
Szarlotka z bezą 291

Moje ulubione ciasto, czyli szarlotka. Tym razem w wersji z delikatną bezą. Zimne masło zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Ciasto owinąć folią i włożyć

Bullio
Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem 201

dobrze, że jest sobota. Dzień dla większości wolny od pracy i spokojnie możemy przygotować coś słodkiego np. pyszne ciasto. Moja propozycja to dietetyczna, zapiekana owsianka ze śliwkami i kokosem, która smakuje jak najlepsze śliwkowe ciasto na świecie. Nie mam w składnikach ani grama mąki!  Śliwki nadają pieczonej owsiance słodyczy, ciasto jest niezwykle wilgotne i przepyszne. To świetny pomysł(...)śniadania i desery, bo pieczona owsianka może być traktowana jako lekkie, zdrowe ciasto dla całej rodziny. Uwielbiam smak pieczonych śliwek! Dla wzbogacenia smaku można dodać nieco cynamonu czy kardamonu, kakao lub mleczną czy gorzką czekoladę, bo śliwki kochają czekoladę! Orzechy też bedą dobrym pomysłwem, zwłaszcza posiekane grubo orzechy włoskie czy laskowe! Tak naprawdę wszystko zależy od naszej wyobraźni

Moja smaczna kuchnia
Sernikowa Kostka z pianką 372

CIASTO: 20 dag mąki 10 dag masła 2 żółtka 15 dag cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Schłodzić. Wyłożyć na blaszkę ( 25x35 cm ), podpiec 10 min w 170*. MASA SEROWA: 1,30 kg sera zmielonego 3/4 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka(...)cytryny 2 łyżki soku z cytryny Żółtka ucieramy z cukrami na jasną, puszystą masę, dodajemy sok i skórkę cytrynową, ser, olej i budynie rozrobione w mleku.  Wylewamy na ciasto. Piec 30 minut w 175 st. C, następnie przygotowujemy kisielową piankę. KISIELOWA PIANKA: 2 opakowania kisielu truskawkowego lub wiśniowego(70d) 6 białek 3/4 szklanki cukru szczypta soli Białka ubijamy

Moje Słodkie Piekiełko
Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez glutenu) 205

plasterki. Pomidora parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Do zamiennika jajka dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy. nastęĻnie wsypujemy po trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy(...)wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża. Do garnka wlewam wodę, wrzucam cebulę i czosnek i gotuję przez około jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa

Lamarida.pl
Pierogi z bryndzą i miętą. 250

podzielić się z Wami przepisem. Nawiasem mówiąc, żałuję, że wakacje dobiegły końca i wszystko co z nimi związane na dobre znalazło swoje miejsce w rozdziale, pt. wspomnienia ;) Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml wody jajko sól Nadzienie: 300 g ugotowanych ziemniaków (utłuczonych) 300 g bryndzy pęczek mięty sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula 150 g boczku wędzonego Wykonanie(...)Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne.  Ziemniaki, ser, drobno posiekane liście mięty połączyć ze sobą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia Cebulę posiekać w drobną kostkę, podsmażyć z pokrojonym w paski/kostkę boczkiem. Pierogi podawać z okrasą

zadanie-gotowanie
chleb z garnka 422

Dlatego zainteresował mnie ostatnio popularny w internecie chleb z garnka. W sumie proporcje podobne jak na nasz ale sposób wykonania inny. Niewątpliwą zaletą jest to, że nie trzeba wyrabiać ciasta, ja wymieszałam tylko widelcem. a także szybkość robienia- wieczorem zarabia się ciasto a rano tylko piecze. Zanim ogarniemy się z rana to w tym czasie chlebek robi się(...)łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba najlepiej zacząć wieczorem. Drożdże rozmieszać  wodą i cukrem, odstawić na kilka minut. Dodać do mąki, posolić i wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 230*C. Ciasto wyjąc z miski na obsypany mąka blat

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cukinia w cieście piwnym 232

Cukinia w cieście piwnym to pyszna przekąska, smaczna na ciepło jak i na zimno. Cukinię można doprawić ulubionymi przyprawami, ja wybrałam czubrycę zieloną. Do cukinii podałam sos keczupowo-jogurtowy. Do przygotowania sosu użyłam keczupów Premium Reypol , które są nowością w ofercie firmy. Keczupy mają fajne opakowanie w postaci słoiczka o ciekawym kształcie. Zdecydowanie wolę keczupy w słoiczkach ponieważ można wybrać(...)smak, nie za kwaśny nie za słodki, taki w sam raz. A keczup pikantny jest naprawdę pikantny. składniki: ok 1,5 kg młodej cukinii czubryca zielona olej do smażenia ciasto piwne 1,5 szklanki piwa 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos keczupowo-jogurtowy 7 łyżek keczupu łagodnego Reypol 1 łyżka keczupu pikantnego

Monia miesza i gotuje
Czekoladowe muffinki a`la kladdkaka 191

Pewnie niektórzy z Was znają już moje szwedzkie wypieki, a wśród nich kladdkaka. Kladdkaka to rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto. Przypomina nieco ciasto lawa ale nie jest aż tak płynne. Inspirowana przepisem na kladdkaka postanowiłam upiec czekoladowe muffinki a`la kladdkaka. Zazwyczaj już same czekoladowe muffinki zaspokajają moje czekoladowe fantazje, ale postanowiłam jeszcze na czekoladowy krem, którym uwieńczyłam muffinki(...)mamo! Dawno nie piekłam czekoladowego ciasta, więc te muffinki po prostu zostały pochłonięte! Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia! Bardzo je polecam! Dzisiaj piątek, więc jeśli snujecie plany co upiec na niedzielę to polecam czekoladowe muffinki. Ja też będę je znowu piec, bo są przepyszne. Zaspokoją pragnienia każdego czekoholika! Czekoladowe muffinki Składniki: na 10 muffinków 100 g masła 160 g cukru

codojedzenia
Fitburger z indyka z cukinią 244

Codziennie towarzyszą nam różne pokusy, zwłaszcza te niezdrowe i bardzo kaloryczne - mówię oczywiście o fast foodach. Fitburger z indyka jest doskonałą alternatywą dla doskonale nam znanych

Kuchnia Pełna Pasji
BROWNIE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI 223

Intensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto brownie, tym razem w wersji z pieczonymi śliwkami. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbatki. W środku idealnie mokre i kleiste, znacznie lepsze od tradycyjnego murzynka. Upieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno

cool and minty
Chlebek czosnkowy 173

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży, mleka łyżki cukru i łyżki mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę, wodę, sól i 2 łyżki roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy 4 łyżki masła, dodajemy posiekany drobno czosnek, natkę pietruszki i oregano. Dokładnie mieszamy. Podłużną blaszkę smarujemy masłem, odrywamy po kawałku ciasta (wielkości piłeczki golfowej(...)układamy na dno, smarujemy roztopionym masłem z przyprawami, na to kładziemy kolejne kawałki ciasta i znów smarujemy Czynności te powtarzamy aż ciasto się nie skończy, wierzch smarujemy odrobiną pozostałego masła z przyprawami. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Drożdżowe paluchy z białym serem 927

Wrzesień jak na razie nie rozpieszcza nas piękną jesienną pogodą,wręcz przeciwnie jest mokro i zimno. Taka aura sprawiła,że naszła mnie ochota na drożdżowe wypieki.  ciasto: 300 g mąki tortowej 20 g drożdży 150 ml mleka 2 żółtka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią szczypta soli nadzienie: 250 g twarogu 2 żółtka(...)dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę,dodać sól,cukry i żółtka,przemieszać.Wlać rozczyn drożdżowy i stopione masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut by wyrosło. Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem,dodać cukier,żółtka i śmietanę,utrzeć na gładką masę. Wyrośnięte ciasto podzielić

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania