Zbliża się Halloween polecam więc ciastka mumie . Lubicie podwójne ciastka przełożone kremem? Marchewkowe ciasteczka z kremem cashew na pewno będą Wam smakowały… Do ciasteczek thumbprint wykorzystałam typowo maślane ciasto, aczkolwiek w tym przepisie dodałam kokosowego oleju aby podkreślić kokosowy smak ciasteczek. Poza tym ciastka obtoczyłam w kokosowych wiórkach. Wyglądają przez to jeszcze bardziej apetyczne zwłaszcza dla kogoś kto lubi(...)listki żelatyny Nastaw piekarnik na 200ºC. Zmiksuj miękkie masło i cukier na puszystą masę. Wymieszaj mąkę z wanilią i dodaj partiami do masy maślanej cały czas miksując. Podziel ciasto na 48 kawałków. Jeśli wolisz zrobić większe ciastka to odważ po 50 gram. Ja zrobiłam mniejsze thumbprint i przeznaczyłam po 25 gram ciasta. Rozmąć jajko w naczyniu, do drugiego wsyp kokosowe
codojedzenia
Rogale Świętomarcińskie 221Gdy przeprowadziłam się z wielkopolski do małopolski, dokładnie do Krakowa, od razu zauważyłam brak czegoś co sprawiło, że miałam ochotę
Słodki Pomysł
DROŻDŻÓWKI Z SEREM 350Próbę odtworzenia smaku drożdżówek z serem z dziecięcych lat uważam za udaną :) Słodkie ciasto drożdżowe z delikatnym serowym wnętrzem... Wystarczy godzina aby delektować się wypiekami jak z najlepszej piekarni ! CIASTO DROŻDŻOWE: 220 ml mleka 40 g świeżych drożdży 55 g cukru trzcinowego 500 g mąki pszennej 1 jajko 60 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli Drożdże rozkruszamy(...)ciepłym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce
Marcepanowa kuchnia
Czekoladowe muffiny z gruszką i cynamonem 176Przepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie i przyznam, że można je zaliczyć do tych najpyszniejszych! Przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym wnętrzem z kawałkami gruszek oraz aromatem cynamonu. Dodatkowo są mięciutkie i bardzo puszyste. Pychaaa! (około 8 sztuk) 150g mąki pszennej 50g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)pieczenia, w drugiej - jajko, śmietanę, olej oraz miód. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać pokrojone w niewielką kostkę gruszki (bez skórki). Formę do muffinek (*) wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut
Di gotuje
domowy twaróg + serwatka gratis ;) 149składniki: zsiadłe mleko wykonanie: Zsiadłe mleko podgrzewamy na małym ogniu, przez ok. 20-30 min., nie dopuszczamy do zagotowania. Gdy powstaną grudki sera i oddzieli się
Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z marmoladą 265nożem do uzyskania konsystencji kruszonki, następnie dodać rozczyn, nie musi być wyrośnięty, wszystko razem zagnieść w kulę, chwilę to trwa, podsypywać mąką, by się nie kleiło. Tak wyrobioną kulę ciasta włożyć do woreczka foliowego, włożyć na półkę do lodówki, najlepiej na noc. Na drugi dzień ciasto wyjąć z woreczka, odkrawać po kawałku, rozwałkować dość cienko, podsypując mąką, wykrawać odwróconym, najlepiej
kgwjanczewo
Bajgle pomidorowo-bazyliowe 235łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części. Do jednej części(...)podczas wrabiania koncentratu. Uformowane bajgle odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrastania. Jeżeli nie chce Wam się bawić to możecie uformować zwykłe, okrągłe bajgle, czyli robicie wałek z ciasta i sklejacie jego boki, tak żeby była dziurka w środku. Ta dziurka jest potrzebna, aby ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu. W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem
greenscarf
Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 187zdjęcia czekały na wystawienie na blogu. Były bardzo dobre, nigdy nie myślałam że z musem będą takie pyszne. Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix(...)minut, obroty 1, temperatura 100 C można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię
Kuchnia Pokoleń
Bułeczki Pszenne 248Bułeczki idealne na śniadanie :) Składniki na 8-10 bułeczek: Zaczyn: 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 130 ml mleka Ciasto: 320 g mąki pszennej 1 całe jajko 1/2 łyżeczki soli 50 g masła roztopionego ostudzonego 1. Z drożdży, cukru i ciepłego, ale nie gorącego mleka tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko(...)Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy
Gotowanie...to proste !
Z cyklu: Domowe pieczywo - Bułeczki na oleju (Panini all'olio) 240wodą, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia si ę drożdży. W misce mieszamy mąkę z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki wlewamy rozczyn. Ciasto w yrabiamy ok. 5 minut. Na koniec dodajemy 4 łyżki oliwy. Ciasto ponownie wyrabiamy, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia(...)godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 7 porcji (na 1 porcj ę przypada ok. 100 gram ciasta). Formujemy podłużne bułeczki. Bułeczki wykładamy na form ę wyłożoną papierem do pieczenia , odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 °C. Na dół piekarnika wstawiamy
La grande e la piccola cuoca
Pieczone empanadas z wołowiną i serem 177Empanadas to pierożki a ciasta zbliżonego do kruchego/chlebowego/francuskiego, które można przygotować pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Nadziewane zazwyczaj mięsem, serem lub tuńczykiem. Istnieje ich wiele rodzajów w zależności od kraju i regionu. Osobiście uwielbiam te pieczone. Ten przepis na ciasto jest o tyle uniwersalny, że nadaje się także do smażenia na tłuszczu, także jeśli preferujecie tłustszą wersję, nie trzeba(...)łyżeczki słodkiej papryki -1/2 łyżeczki soli -5 łyżek sofrito albo passaty pomidorowej -50 g tartego żółtego sera Przygotowanie Z mąki, smalcu, szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić. Z papryczek usunąć pestki, pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli
Zielona Kuchnia
domowe zsiadłe mleko + śmietana gratis :) 230składniki: świeże niepasteryzowane mleko wykonanie: Najlepiej użyć swojskiego mleka, czyli takiego prosto od krowy :). W tym przypadku warto mieć zaprzyjaźnionego rolnika, który nam takie mleko podaruje
Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku 259pewno się zakochacie w jego urzekającym smaku! Tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm , dlatego wyszły mi 4 warstwy. Bezglutenowy tort orzechowy – przepis krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 8 jaj 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg cukru brązowego (kryształu) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (ja używam bezglutenowego) 2 płaskie łyżki mąki ryżowej Połowę orzechów siekamy(...)rozprowadzając po całej powierzchni. 8. Pieczmy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez ok. 17-20 minut. 9. Po wyjęciu, zdejmujemy obręcz tortownicy, z pomocą deski lub talerza, przewracamy ciasto wierzchem do góry. Po zdjęciu spodu tortownicy, elikatnie odklejamy papier (zwykle odchodzi bez problemu). 10. Całość powtarzamy 4 razy (pieczemy 4 warstwy tortu). Przygotowanie masy: 1. Do dużego
Okiem Blondynki by McBlondi
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 215pomarańczowa dynia, na którą przepisów jest wiele. I to ona będzie bohaterem dzisiejszej strawy. Wytrawnie lub na słodko. U mnie ta druga opcja, gdzie dynia będzie głównym składnikiem ciasta. Wypiek zaliczę do tych ciast, które zadziwiło mnie pod względem smaku i faktury. Cóż, było to moje drugie podejście do dyni, i zdecydowanie daję jej zielone światło na pozostanie(...)porze roku bardzo łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć
vaniliowoczekoladowa
Czekoladowe muffiny dyniowe 308jeśli do dynia hokkaido, lub bez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)moim przypadku było to 120ml, ponieważ użyłam bardzo gęstego purée z dyni hokkaido, ale może okazać się, że wystarczy dodać jej mniej - wszystko jeszcze raz krótko wymieszać; konsystencja ciasta powinna być gęsta, ale nie na tyle, żeby nie można było swobodnie wymieszać ciasta oraz porcjować go - formę na muffiny wyłożyć papilotkami - do każdej papilotki nałożyć ciasto, zajmując około 3/4 wysokości
Smakołyki Bereniki