Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free) 330naczynia kruszymy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy (suche od razu łączymy z cukrem i płynem ) oraz podgrzewamy mleko do temperatury ok.38 st C. Za wysoka zabije drożdże i ciasto nie urośnie!. Łączymy letnie mleko z drożdżami i mieszamy odstawiamy na ok. 5-10 minut by zaczyn zaczął pracować. Najlepiej odstawić w ciepłe i spokojne miejsce. 2. W tym czasie(...)oraz lnianą, dodajemy sól oraz nasiona babki jajowatej i babki płesznik (lub inne ulubione nasiona). 3. Do przesianych składników dodajemy cały zaczyn i mieszamy aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut przykrywając naczynie folią. 4. Po tym czasie do keksówki lub naczynia do wypiekania chleba wykładamy wyrośnięte ciasto uprzednio formy należy wyłożyć papierem
vaniliowoczekoladowa
Marchewkowe ciasto z polewą 184Dzisiaj niezawodny przepis na marchewkowe ciasto z polewą, zresztą moje ulubione! Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ Ciast marchewkowe lubię za prostotę wykonania, smak, i za jego unikatowość, to ciasto po prostu nie do podrobienia. Polecam każdemu
SMYKWKUCHNI
Mini Szarlotki 174Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy(...)jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy
Dziś Ja gotuje
Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale) 220sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę orkiszową, żytnią i manitoba z suchymi drożdżami. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę oleju. Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wod ą, aż stanie si ę gładkie i elastyczne. Ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciep(...)miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny . Ciasto delikatnie przyciskamy palcami, aby wydostało się z niego powietrze, ponownie wyrabiamy. Form ę o wymiarach 30 cm x 10 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 3 godziny . Chleb pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuoca
Kluski kładzione 3240mieszamy z wodą i jajkiem lub bez jajka, do momentu aż uzyskami gęstą jednolitą masę. Ilość mąki wedle uznania, zależnie ile klusek potrzebujecie. Wymieszać można łyżką w dużym kubku. Ciasto ma mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż gęsta śmietana. Kiedy mieszamy, ciastu ma się odlepiać od ścianek naczynia. Przygotowujemy osobne naczynie z zimną wodą, np. szklanka. W tej wodzie zanurzamy(...)łyżkę po każdorazowym położeniu kluski na wodę. Nabieramy łyżką, czy łyżeczką ciasto i wrzucamy (kładziemy) do wody. Kluski mają kształt nieforemny ale to w niczym nie przeszkadza. Maczamy łyżkę w zimnej wodzie i powtarzamy czynność aż całe ciasto zostanie wrzucone. Można podawać ze smażoną cebulką, z cebulką i pokrojonym boczkiem, z jakimkolwiek sosem lub jakąkolwiek inną okrasą. Zależnie od Waszej
Ukojenie Podniebienia
PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 195Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 150 g masła 150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie
Kulinarne Fantazje Marioli
Muffinki cynamonowe z orzechami. 236środek. Doskonale chrupiący cynamonowo-orzechowy wierzch. Ach. ;) Nieprzyzwoicie tak zachwalać swoje produkcje, ale to wszystko przez żonę. To ona swoją entuzjastyczną reakcją tak mnie ośmieliła! Składniki (na 6 muffinek): Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki śmietany 12% Nadzienie: 1/2 szklanki brązowego(...)cukru 2 łyżki roztopionego masła 3 łyżeczki cynamonu 2/3 szklanki posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały, nerkowce - mieszane) Wykonanie: Wymieszać osobno suche i płynne składniki ciasta. Połączyć je mieszając krótko - mogą pozostać grudki. Wymieszać dokładnie składniki nadzienia. Połowę nadzienia wymieszać z ciastem. Natłuszczoną formę muffinkową wypełnić ciastem, a pozostałą część nadzienia ułożyć na wierzchu muffinek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
zadanie-gotowanie
ciasteczka dyniowo owsiane z czekoladą i orzechami 164składniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100
Domowy Smak Jedzenia
Piernik pod wrzącymi wiśniami 311Podczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop. Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-) Ten niby piernik piekę zawsze, gdy mam ochotę na ciasto z przyprawami korzennymi i powidła wiśniowe w jednym! Czas przygotowywania: około 30 minut Czas
AniaGotuje.pl
Serowe gniazdko z ciasta francuskiego 142Szybki deser dla zabieganych... lub zwyczajnie, gdy masz ochotę na kruche, pachnące, serowe ciasto gotowe do zjedzenia w pół godziny :-) Czas przygotowywania: 5 minut Pieczenie: 25 minut Ilość porcji: duże ciasto z 1 płata ciasta francuskiego Składniki: • duży płat ciasta francuskiego* • czubata łyżka mielonego twarogu • płaska łyżeczka masła • 1 łyżka cukru pudru
AniaGotuje.pl
Sernik z rosą 546kruchy spód, który fantastycznie się komponuje z miękką, wręcz budyniową masą serową oraz delikatną, bezową pianką. Rosa na piance wychodzi jasna, drobna.. idealna!! Bardzo dokładnie opisałam jak wykonać ciasto, dlatego też śmiało zapraszam do pieczenia :-) To prawdziwy Hit! Polecam. Uwielbiacie niezwykłe ciasta? Zobaczcie koniecznie bajeczne ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch . Niezwykły sernik Sasetka , czy też ciasto bez pieczenia Narcyz
AniaGotuje.pl
BAGIETKI 216mleko razem z wodą (mają być lekko ciepłe) i rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy razem z solą, dodajemy olej oraz mieszaninę wody z mlekiem. Zagniatamy aż ciasto odejdzie od ręki. Na końcu dodajemy cukier i zagniatamy aż rozpuści się. Ciasto ma być gęste, odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie ok 1-1,5 godziny. W tym czasie(...)należy ciasto 2 razy odgazować (czyli chwilkę wyrobić). Wyrośnięte dzielimy na 3 części i zostawiamy na 20 minut żeby odpoczęło. Formujemy, przekładamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczeni i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. (Sposób formowania jak na zdjęciu) Ciasto wałkujemy na długość blaszki w prostokąt. Zaginamy boki żeby na siebie nachodziły. Końce bagietki delikatnie zaginamy
Pani na deser
PĄCZKI NA PIWIE 216miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Żółtka, jajko oraz cukier ubijamy, aż podwoi swoja objętość. Na końcu wlewamy piwo. Drożdże oraz masę jajeczną dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie dodajemy masło i porządnie wyrabiamy. Ciasto ma nam odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)godziny. Ciasto po tym czasie delikatnie zagniatamy i wałkujemy. Pączki wykrawamy szklanką i wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Przykrywamy i zostawiamy na 0,5 godziny do napuszenia. Mają dobrze podrosnąć. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Robimy próbę wrzucając kawałek ciasta, jak od razu wypłynie możemy już smażyć. Wrzucamy po parę sztuk i przykrywamy pokrywką, następnie trochę skręcamy gaz. Przekręcamy pączki
Pani na deser
CHLEB 3 ZIARNA 180temperaturze pokojowej. ROBIMY ZACZYN: 4 łyżki zakwasu 2 szklanki mąki 400 ml letniej wody Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin). CIASTO WŁAŚCIWE : Po tym czasie dodajemy resztę składników i najlepiej wyrabiamy mikserem ze specjalnym hakiem. Ciasto ma się kleić. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze wody. Przekładamy do 2 keksówek wysmarowanych dokładnie olejem(...)otrzepanych mąką. Przykrywamy i odstawiamy do momentu, aż ciasto zrówna się z blachą. Czas rośnięcia 2-5 godzin zależy od temperatury otoczenia. PIECZENIE : Ciasto smarujemy wodą i wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę 220 stopni C, gdy osiągnie daną temperaturę skręcamy na 200 stopni C i pieczemy ok. 40 minut. Jeśli nasz piekarnik mocno grzeje nastawiamy na 200 stopni
Pani na deser
BUŁKI NA ŚNIADANIE 161Zamiast pędzić rano do sklepu możemy sami upiec bułeczki. Naprawdę to nic trudnego. Ciasto trzeba zagnieść wieczorem i schować do lodówki na całą noc. Gdy wstaniemy ciasto należy zagnieść i uformować a gdy urosną upiec. Zapach w domu podczas pieczenia.... tego nie da się opisać. Chrupiące z zewnątrz i bardzo puszyste w środku. Polecam :) Przepis znaleziony w sieci. SKŁADNIKI(...)resztę składników oraz drożdże. Zagniatamy i odstawiamy na 5 minut żeby odpoczęło, następnie jeszcze raz dokładnie zagniatamy. Miskę należy przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki. Ciasto ma podwoić objętość. NASTĘPNEGO DNIA : Ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części. dowolnie formujemy. Ja każdą bułeczkę podzieliłam na pół zrobiłam 2 wałeczki które zaplotłam i zwinęłam. Blachę od piekarnika
Pani na deser