Puszyste ciasto dyniowe 182Powoli zaczyna się sezon na dynię, a ja skończyłam właśnie swoje zapasy z poprzedniego roku i będę się przygotowywać na nową partię. Skąd pomysł na ciasto dyniowe ? Miałam zamrożony mus z dyni, który czekał na swoją kolej. Najsmaczniejszym rozwiązaniem dla tego typu mrożonki, było wykonanie właśnie takiego prostego ciasta dyniowego. Jest słodkie, o lekko korzennym smaku. Delikatne tak bardzo(...)prawie wszystkie składniki suche tj. mąkę, sodę, cynamon- mieszamy. W drugiej misce ucieramy mikserem masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Potem dodajemy jaja i śmietanę. Łączymy składniki miksując mikserem. Ciasto wylewamy na tortownicę (u mnie 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia** ** Ja robię tak, że z papieru do pieczenia wycinam kółko o podobnej wielkości jak blacha i nim wykładam spód
Justa próbuje gotować
Ogórki w ketczupie 328Ogórki w ketczupie. Sezon na przetwory w pełni, a na blogu dolcevita-in-my-kitchen jest tylko jeden jedyny przepis na chutney z zielonych pomidorow i
dolcevitainmykitchen
Naleśniki gryczane bezglutenowe 217gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas: 3 minuty. Gdy mąka będzie gotowa, dodać mleko i pół szklanki wody, jajka, oleju i sól. Ustawić obroty: 8 czas: 20s-30s. Ciasto ostawić na min 30 min. Gdyby ciasto, po tym czasie, było za gęste dodać pozostałą wodę. Przygotowanie tradycyjne: Z kaszy gryczanej zrobić mąkę (np. w misie blendera). Do mąki(...)dodać mleko, pół szklanki wody, jajka, olej i sól. Zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na min 30 min. Gdyby ciasto, po tym czasie było za gęste, dodać pozostałą wodę gazowaną. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni np naleśnikowej. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
CookYourself
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 201procent chociaż jedną paczkę oryginalnych pierników. Moje ulubione to te ze zdjęcia oblane białą czekoladą z przepysznym nadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka - 6 czubatych łyżek cukru - szczypta soli - 5 łyżek mąki tortowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj(...)wrzątku, dodaj do masy. Czekoladową masę wyłóż na biszkopt. ponadto: -50 g gorzkiej czekolady -1 opakowanie pierników toruńskich oblanych białą czekoladą Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto. Na wierzch ułóż pierniki toruńskie. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego na: http://konkurs.kopernik.com.pl/ w kategorii WYPIEK. Trzymajcie z całych sił kciuki
SMYKWKUCHNI
Cukiniowe ciasto z borówkami 194Wilgotne, mięciutkie ciasto takie jak lubię najbardziej. Pracy przy nim niewiele a potem niebo w gębie jak mawiają i można je zajadać na diecie. Same plusy, do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie też się nada. Moje sceptycznie nastawione do ciast dzieciaczki pytając a co to, to zielone? potem zjadły ze smakiem. Polecam serdecznie. Cukiniowe ciasto z borówkami. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowanie
Szarlotka ciotki Róży z książki O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu + recenzja 203ciotki Róży, a przepis na szarlotkę pochodzi z książki "O Wilku, który trafił do Baśniowego Lasu". Krótki opis tej uroczej książeczki przeczytacie na końcu tego posta. Co do ciasta... Jest niezwykle proste i naprawdę bardzo smaaaczne! Bo kto się oprze słodkiej, delikatniej i niezwykle puszystej szarlotce? Koniecznie sami spróbujcie! (Forma o średnicy 18-20 cm) 125g mąki pszennej 125g masła(...)jabłka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło należy stopić, a następnie ubić z cukrem. Dodać jajka i po wymieszaniu - mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta wmieszać jabłka pokrojone w kostkę. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni
Di gotuje
Tatraletki limonkowe 227się tego opisać tego trzeba po prostu spróbować. Tartaletki wykonałam według przepisu w reklamie pewnej czekolady w majowym numerze "Kuchni" (przepis na tartę). Polecam też ciasto czekoladowe z limonkowym kremem, na które przepis znajdziecie tu . TARTALETKI LIMOKOWE z CZEKOLADĄ i DŻEMEM Składniki: (na 7 sztuk) 1 słoik dżemy z czarnej porzeczki Ciasto: 125 g masła(...)cukru 250 g mąki 1 jajko 1 szczypta soli. Składniki zagniatamy i formujemy ciasto w kulę.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i przekładamy do foremek na tartinki. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, który obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy
Bon appetit mon amie
Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach 199Moich eksperymentów z dzikimi drożdżami ciąg dalszy czyli tym razem postawiłam na ciasto drożdżowe a nie na chleb. Kombinowałam, wymyślałam i w rezultacie wyszło pyszne ciasto drożdżowe, puszyste, wilgotne od borówek i rewelacyjne do kawy czy herbaty, na drugie śniadanie. Polecam zabawę bo do wyprodukowania drożdży użyłam tutaj dzikich jabłek, mirabelek i cynamonu. Dzikie jabłuszka zrywałam na zapomnianej jabłonce gdzieś(...)robaki ale dla mnie też wystarczyło. Jabłka powinny być z niesypanych nawozami jabłonek, bo inaczej drożdże mogą się nie urodzić. Efekt wyszedł więcej niż zadowalający, pobawicie się ze mną? Ciasto drożdżowe z borówkami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Tartaletki grzybowe z pasztetem 190bardzo zdrowe i pożyteczne. Bardzo często można podziwiać tam biegające sarenki po polach, zające oraz dużo ptactwa. Kontakt z naturą to jest to czego szukam podczas letniego wypoczynku. ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania(...)suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć części i wałkuję każdą osobno. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem. Przekładam do foremki
wesoła kuchnia
Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu 400sycący, smaczny, dosyć słodki od daktyli. Wygląda kusząco, jest prosty w przygotowaniu i szybki. Na pewno dodam nam dużo dobrych kalorii na cały dzień. Polecam… (przepis ze strony asaucykitchen.com ) Ciasto wegańskie z masłem orzechowym bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g suszonych daktyli 100g orzechów włoskich Nadzienie: 290g orzechów nerkowca zalane wodą i moczone przez około 4-5 godzin (można(...)blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować najlepiej na mus. Nadzienie przełożyć do blaszki, na wierzch wylać połowę orzechowego karmelu i nożem przemieszać masy, robiąc esy – floresy. Ciasto wstawić do zamrażarki na około 2-3 godziny. Jeśli za bardzo się zmrozi przed krojeniem proszę odczekać około 20-30 minut. 4. Pozostały karmel orzechowy krótko podgrzać i ozdobić nim wierzch
Mała Cukierenka
Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem 363Szybka w przygotowaniu przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowe przyjęcie. Wystarczy gotowe francuskie ciasto, kilka składników które zawsze znajdziemy w lodowce i ekspresowa przekąska gotowa, polecam :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g szynki/boczku w plastrach 100 g sera żółtego w plastrach jajko Wykonanie: Ciasto rozwinąć, rozłożyć plastry szynki
magiczna kuchnia Kasi
Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami 245kolendry Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj. Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody. Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie(...)połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką lub wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję farszu i wgnieć w ciasto dłonią lub wałkiem. Placuszki możesz przygotować na dwa sposoby usmażyć lub upiec w piekarniku. Zrobiłam je na te dwa sposoby, czyli smażyłam po obu stronach przez 3 minuty każda, i upiekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp
greenscarf
Oponki serowe 240Kolejny tłustoczwartkowy przysmak :). Takie oponki pamiętam z dzieciństwa. Niezaprzeczalną ich zaletą jest to, że robi się je naprawdę ekspresowo. Wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować je, wyciąć kółka i już możemy nasze oponki wrzucać na rozgrzany tłuszcz :). W porównaniu z pączkami, to naprawdę szybki w przygotowaniu smakołyk. Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek ;). Składniki na około 30 - 40 sztuk(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać mąkę pszenną, cukier, cukier wanilinowy i sodę. Dodać lekko rozgnieciony widelcem twaróg, śmietanę, żółtka, jajko i zagnieść nieklejące się ciasto. UWAGA: Należy zacząć od 2 szklanek mąki, resztę mąki wykorzystać do podsypywania jeżeli ciasto będzie się mocno kleiło. Ciasto rozwałkować na grubość
Opowieści z piekarnika
Domowe herbatniki 411Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. UWAGA: Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można również mrozić. Po tym czasie ciasto(...)rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm ( najlepiej nie całe od razu, tylko np. podzielić ciasto na pół ), podsypując delikatnie mąką. Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. Piec około 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia. Upieczone ciastka odkładać na kratkę
Opowieści z piekarnika
Razowe ciasteczka z bakaliami 178migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki
Opowieści z piekarnika