ciasto - 163312 przepisów (strona:4032/10888)

Kruche ciasto z porzeczkami, pianką i kruszonką 145

znika błyskawicznie. A że ja mam dużo pomysłów na wykorzystanie zamrożonych zapasów (tak, tak, mrożą się idealnie!), jeszcze niejednokrotnie w tym roku się tutaj pojawią w różnych połączeniach. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła/margaryny 4 płaskie łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste) opakowanie cukru waniliowego Nadzienie 3-4 szklanki czerwonych porzeczek 3/4 szklanki(...)Dodatkowo trochę kakao, ciemnego i gorzkiego Kruszonka 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru pudru 16 g cukru waniliowego  80 g masła Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Rozwałkować ciasto i rozłożyć w dużej brytfance (36x20 cm). Posypać ciasto przesianym kakao i rozłożyć porzeczki  Ubić białka. Pod koniec, powoli dodawać cukier. Pianę ułożyć

Słodkie inspiracje
Chałka cytrynowa 138

zasypać cukrem i mąką. Wymieszać drewnianą łyżką, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, żeby zaczyn 'ruszył' (drożdże muszą zacząć pracować, będą pojawiały się pęcherzyki powietrza na powierzchni). Ciasto cały zaczyn 3 szklanki mąki pół szklanki cukru jajko szczypta soli wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny 1/3 szklanki oleju mąka do podsypania jajko roztrzepane z mlekiem(...)posmarowania Do zaczynu dodać mąkę, cukier, roztrzepane jajko, sól, sok i skórkę z cytryny oraz olej. Wyrabiać ciasto, aż stanie się miękkie i gładkie (ok. 5-7 min.). Przykryć miskę czystą ściereczką i pozostawić na 45-60 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto odgazować, podzielić na 3 części, obtoczyć delikatnie w mące

Słodkie inspiracje
Bułeczki z gruszką i marcepanową kruszonką 189

kruszonki. Są takie... retro, każda innej wielkości i kształtu, ale to też ma swój urok. Mnie podobają się w zaprezentowanej tutaj wersji, aczkolwiek można gruszki pokroić i nadziać ciasto - pełna dowolność. Składniki (12 bułek) Ciasto 3/4 szklanki ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 60 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 4 szklanki mąki 60 g masła(...)drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec

Słodkie inspiracje
Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą) 174

słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami. Składniki (12 babeczek) Ciasto jajko, roztrzepane 110 ml mleka 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki kakao łyżeczka przyprawy do piernika 90 g cukru szczypta soli Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić

Słodkie inspiracje
Rozgrzewające ciasto daktylowe z orzechami 202

różne bożonarodzeniowe przepisy, aby móc się nimi z Wami podzielić. Zresztą - to chyba widać. Sporo ostatnio się na blogu pojawia postów i obiecuję, że po Świętach trochę jeszcze będzie :) Ciasto, na które przepis poniżej jest odkryciem tego roku.  Zamieniając przyprawy korzenne na cynamon otrzymujemy ciasto pachnące nie piernikiem, lecz... marchewkowym ;) Jest przepyszne! Wilgotne, słodkie dzięki daktylom, w oryginale(...)suchych składników, połowę masy daktylowej i zmiksować. Dodać resztę suchych składników i masy daktylowej, raz jeszcze dokładnie zmiksować całość. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i całość wymieszać. Przelać ciasto do podłużnej foremki o wym. 28x8 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 min. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek do szaszłyków w środek

Słodkie inspiracje
Blondies z batonikami Twix i sosem toffiee 138

blogu - zasmakowało nam do tego stopnia, że mam już kilka pomysłów na kolejne wersje. Żałuję tylko, że zrobiłam je w tak małej ilości - spokojnie możecie podwoić ilość składników. Składniki Ciasto 100 g białej czekolady 125 g masła 2 duże jajka 50 g cukru z wanilią 75 g mąki pszennej 4 batoniki Twix Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnuszka razem(...)masłem i rozpuścić, mieszając. Ostudzić. Jajka ubić z cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę. Dolać masę czekoladową i mąkę, wymieszać mikserem. Pokroić na kawałki batoniki, dołożyć do ciasta i wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia o wym. 18x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Sos karmelowy 1/3 kostki

Słodkie inspiracje
Cynamonowe spiralki 154

książki na rzecz pieczenia ciasteczek i po raz kolejny mogę stwierdzić, że nie ma lepszego lekarstwa na stres i smutki niż pieczenie i jedzenie ;) Składniki (ok. 60 małych ciasteczek) Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru 230 g masła, zimnego 7-8 łyżek zimnej wody  Mąkę, sól i cukier wymieszać. Dodać masło i zagnieść ciasto(...)najlepiej wszystko wykonywać w malakserze). Dodać 5 łyżek wody i ponownie zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodawać więcej wody. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.  Nadzienie 4 łyżki miękkiego masła pół szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli W małej miseczce wymieszać miękkie masło z brązowym cukrem, cynamonem i szczyptą soli.  Ciasto rozwałkować

Słodkie inspiracje
Ciasto na pizze - przepis II 229

Witajcie :) Dziś kolejny sprawdzony przepis na pizze. Z tego przepisu ciasto wychodzi delikatnie chrupiące. Jest pyszne :) Składniki: 25g świeżych drożdży 150ml ciepłej wody (nie gorącej) 1/2 łyżeczki cukru 250g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Przygotowanie: ROZCZYN : drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki (z podanej ilości) oraz cukier,   dokładnie   mieszamy i odstawiamy na 10 minut(...)wlewamy w nie rozczyn. Najpierw zagniatamy łyżką mąkę do środka i przez 2-3 minuty mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. A następnie wyrabiamy ręką na gładkie elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i chwilę zagnieść. Ciasto rozciągamy rękoma na blasze lub wałkiem do pożądanej wielkości :) Smarujemy sosem, układamy

Gotuj z Mąką
Smaczna, domowa chałka drożdżowa kruszonką 256

miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz sól. Mieszamy łyżką.    Następnie dodajemy jajko, żółtka, rozpuszczone masło (nie gorące), rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto, żeby było gęste, elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być delikatnie lepkie.   Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 3 części i rozciągamy każdy(...)długie pasy. Następnie 3 pasy łączymy je u góry ze sobą, a następnie układamy w warkocz. Tak przygotowane ciasto przykrywamy jeszcze ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut żeby wyrosło.  W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę w misce.  Wszystkie składniki rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji tzw. „mokrego piasku”.  Po 30 minutach wyrośniętą chałkę smarujemy całą roztrzepanym jajkiem

Gotuj z Mąką
Borek z serem 201

Dzisiaj mam coś dla Was z kuchni tureckiej. Borek z ciasta filo, nadziewany białym serem. Bardzo wszystkim smakowało. Kocham naszą tradycyjną kuchnię, ale czasami warto się skusić na smakołyki z innych krajów. Oglądając tureckie filmy  bardzo często jest tam podawany borek. Można go przygotować na wiele sposobów.  Na blogu znajdziecie inny przepis na to danie czyli borek(...)mięsem Składniki 5 płatów ciasta filo 2 jajka 150 ml jogurtu naturalnego 70 g roztopionego masła 250 g białego sera 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Twaróg pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać. Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną i posypać twarogiem. Zsunąć

O kuchni z uczuciem
torcik malinowy "wiosenny ogródek" 193

łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Dno tortownicy wyścielić papierem i przełożyć większą część ciasta (tą bez barwnika). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około(...)minut. Ciasto zielone upiec na papierze do pieczenia (wielkość nie ma znaczenia, bo później będziemy je kruszyć). Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na trzy blaty. Nasączyć je herbatą. Zielony biszkopt pokruszyć drobno.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać mascarpone i ubijać aż masa z powrotem zgęstnieje. Dodać 3 łyżki konfitury z malin.  Na paterze ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka z różową pianką. 105

Składniki: 1 kostka margaryny 4 żółtka 2 płaskie łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 2 kg jabłek 1 kisiel truskawkowy 1 szklanka cukru Wykładanie:  ciasto jabłka piana z białek ciasto Przygotowanie: Do miski dodajemy jedną  margarynę oraz cztery jajka - żółtka. Dodajemy do tego 2 płaskie łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz(...)pieczenia Mąka Obieramy i tarkujemy jabłka na dużych oczkach. Wszystko razem mieszamy.  Formujemy dwie równe kulki.  Białka ubijamy z jednym opakowaniem kisielu truskawkowego oraz niecałą szklanką cukru. Ciasto wykładamy na blaszce. Wykładamy potartymi jabłkami. Następnie dajemy zmiksowaną pianę. Tarkujemy ciasto na sam wierzch. Pieczemy 50 minut /180 stopni. Smacznego

My World by Dagmara Rek
Smaczne oponki z twarogiem. 130

sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka twarogu - przeciśnięta przez praskę 1 całe jajko 2 żółtka 1 mała śmietana 12% albo 18% 1/2 kg mąki (dawałam "na oko", gdy ciasto odchodzi od rąk, nie klei się wiedziałam, że jest odpowiednia ilość mąki) Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto.  Gotowe ciasto rozwałkowywać na grubość 1cm.  Wykrawać szklanką koła, następnie(...)nich mniejsze kółeczka kieliszkiem. Kulki powstałe po wyjęciu kieliszkiem można dodać do pozostałego ciasta i dalej wykrawać. Ja zazwyczaj pewną część kulek smażę (idealne dla dzieci) Smażyć na rozgrzanym tłuszu do chwili aż oponki się zarumienią. Ostudzone oponki posypać cukrem pudrem. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw. Chciałabym zobaczyć jak Wam wychodzą i jak smakują

My World by Dagmara Rek
Pizzerinki 161

wspomniałam we wcześniejszym poście. Kolejna przekąska z mojego sylwestrowego stołu... mam tępo do dodawania postów.. nie powiem :) Dzisiaj na tapecie moja propozycja na PIZZERINKI z ciasta francuskiego! Tak samo, proste szybkie i smaczne ! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 pomidory 1 cebula biała/czerwona 5-6 pieczarek 10 dag szynki w kawałku 20 dag sera żółtego np Goudy oregano(...)piórka, a szynkę w kostkę. Ser ścieram na grubym oczku. Sos: Czosnek przeciskam przez praskę i składniki na sos mieszam ze sobą - doprawiam solą pieprzem do smaku. Rozkładam ciasto francuskie, dzielę na mniejsze prostokąty i układam je od razu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasto smaruję sosem, układam składniki w dowolnej kolejności. Na końcu posypuję startym serem i oregano

Justa próbuje gotować

Proponowane wyszukiwania