Puszysty omlet na słodko 182dzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)śmietana itp. Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem dodałam ), dobrze wymieszać ( najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej ), aby nie było grudek. Wlać mleko oraz ekstrakt
Opowieści z piekarnika
Razowe ciasteczka z kardamonem 208masę. Dodać jajko i zmiksować. Mąkę wymieszać z kardamonem lub cynamonem, dodać do masy maślanej wraz z mlekiem i zmiksować/wymieszać do połączenia składników, następnie ręcznie zagnieść jednolite ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wadze około 30 g, formować z nich kulki i układać(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie, następnie przyciskać stempelkiem oprószonym w mące. W razie braku stempelka, kulki ciasta spłaszczać dłonią ( wtedy nie będą tak kształtne ) lub np. szklanką. Piec około 13 - 15 minut w temperaturze 200°C, do zbrązowienia brzegów. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Można przechowywać do 7 dni w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 332Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)będzie bardzo gęsta ). Dodać około 5 łyżek ubitych białek ( w celu rozrzedzenia masy ) i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać resztę białek i wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, przestudzić przez kilka minut w formie, następnie
Opowieści z piekarnika
Strudel z białą kiełbasą i jabłkami 206zobaczyłam ten przepis Andrzeja Polana w jednym z programów telewizyjnych - od razu wiedziałam, że muszę to zrobić! Ciekawe połączenie mięsa z ciastem francuskim, lekko wyczuwalne jabłka, idealnie uzupełnienie i wykończenie musztardą porzeczkową. Lekko zmodyfikowane. Polecam! Składniki: 3 kiełbasy białe (ugotowane), ciasto francuskie, kawałek pora, pół pęczka szczypiorku, 3 łyżki prażonych jabłek, majeranek, sól, pieprz , jajko + 2 łyżki mleka łyżka masła(...)łyżeczka miodu Przygotowanie: Por kroimy drobno, podsmażamy na maśle. Dodajemy rozdrobnioną pozbawioną flaka kiełbasę, prażone jabłka, majeranek, sól pieprz. Chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wykładamy farsz po długości i zawijamy. Zawijamy dobrze boki, smarujemy ponownie jajkiem i mlekiem i lekko nacinamy. Pieczemy ok 20-25 minut w temp
Lena Gotuje
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 208urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka(...)białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodajemy zmiksowane orzechy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą
Delusional Trine
Mini Szarlotki 284Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy(...)jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy
Dziś Ja gotuje
sałatka meksykańska król imprezy 477składniki: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 opakowanie chipsów nachos 1/2 główki sałaty np. rzymskiej lub lodowej 3 cebule 4 pomidory 1 puszka czerwonej
Domowy Smak Jedzenia
BABKA KOKOSOWA 212mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru
Zrób to smacznie
Ciasto Kryształ z owocami 343Ciasto Kryształek z owocami Widziałam te ciasto nie raz i zawsze się za nie zabierałam ale jakoś każde inne miało pierwszeństwo. Wydawało mi się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :) Składniki (tortownica średnica 24-26 cm) Masa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy(...)ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach mała puszka brzoskwiń w syropie (bądź inne owoce) wrzątek do rozpuszczenia galaretek Wykonanie : Każdą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody i wylewamy do płaskiego naczynia. Przestygniętą wkładamy do lodówki, gdy stężeje kroimy w kostkę Owoce kroimy w kostkę odcedzamy
W Moim Magicznym Domu
Fit frytki z cukini 329Cukinia - przedstawiam kolejne warzywo "idealne";) Cukinia jest delikatna oraz lekkostrawna, zapobiega zakwaszeniu organizmu, jest bogata w witaminy i minerały. O zaletach tego warzywa można by pisać
Kuchnia Pełna Pasji
Pizza z kurczakiem i sosem barbecue 185się sos pomidorowy do pizzy, dlatego tą pizzę zrobiłam z sosem barbecue. Składniki 1 pierś z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 70 g tartego żółtego sera 1 mozzarella Ciasto 10 g drożdży 150g mąki 75 ml letniej wody Sos barbecue: 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sosu worcesterchire 2 łyżeczeki brązowego cukru(...)wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos wkładamy do rondelka i zagotowujemy mieszając. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając co jakiś czas. Zabieramy się za ciasto. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy rozczyn, resztę wody i zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Upieczonego kurczaka kroimy w kostkę i rozdrabniamy widelcem. Rozkładamy ciasto na wysmarowanej okrągłej
Delusional Trine
Poznańskie bułki na podmłodziu z przedziałkiem 207wody 1 g drożdży suchych instant lub 2 gramy drożdży świeżych Wymieszać wszystko dokładnie, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe 5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych 200 ml wody 400 g mąki chlebowej 10 g soli Jeśli używacie drożdży świeżych, należy je rozpuścić w wodzie i dodać(...)wymieszajcie drożdże suche instant z mąką, dodajcie resztę składników wymieszajcie i dodajcie podmłodę. Wyrobić wszystko ręcznie (5-7 minut), lub mikserem, lub w maszynie do chleba. Ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Przełóżcie do naoliwionej miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do wyrastania. Jeśli macie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mus malinowy do tortu 771Słodki jak maliny, delikatny jak pianka mus malinowy to przepyszny dodatek do wypieków. Mimo że teraz potrafię go zrobić prawie z zamkniętymi
Słodki Pomysł
Placuszki na maślance z serem żółtym-szybkie i pyszne :) 5302żółtym serem SKŁADNIKI 250 ml maślanki łyżeczka soli- płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki sody szczypta pieprzu 125g sera żółtego startego na dużych oczkach mąka pszenna-ile weźmie ciasto (około 1,5-2 szklanki) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na około 12 kawałków,każdy kawałek wałkujemy na cienki,okrągły placek. Smażymy na małej ilości oleju
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Orkiszowe bułeczki czosnkowe 156przez praskę W miseczce mieszamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie do dzieży miksera (lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto) przenosimy naszą ugotowaną wcześniej mieszaninę, mąkę, sól i pozostałe 3 łyżki cukru. Dodajemy zaczyn i mieszamy przez ok 5-7 minut. Dodajcie do ciasta oliwę i ponownie mieszajcie aż ciasto(...)będzie gładkie i elastyczne (jakieś 8 – 10 minut). Całość odstawiamy na ok 2 h aż zwiększy swoją objętość. po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na równe części. Uformowane bułeczki układamy na blasze do pieczenia i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20 – 25 minut w piekaniku wcześniej nagrzanym
Szybko Tanio Smacznie