DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 414PRZYGOTOWANIE : Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie. Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju. Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego. Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około
Kulinarne Fantazje Marioli
Świderki – pizza 453przygotowywanie poczęstunku dla gości lub gdy oni sami uprzedzą o swoim przybyciu niemalże w ostatniej chwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano(...)ostrą paprykę. Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :). Sos należy posypać startym serem
Mojewlasne.pl
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 218razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu feta 3 łyżki śmietany 12% (może(...)być też 18% lub 30%) 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz gałka muszkatołowa kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut. 2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg
Kuchnia domowa Ani
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 195Dzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto
Różne smaki w kuchni
Suflety z malinami (na serku ricotta) 288przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 jajka (rozmiar(...)koniec dodać pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut
Ugotować
Pizza z kurkami i marynowaną cukinią 244przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku
codojedzenia
parmigiana z cukinią 161składniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2
Domowy Smak Jedzenia
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 350Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno. Piec w 160*c przez 35 minut. Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę. Krem z michałkami: Śmietanę podgrzać
Wanilia i Kardamon
Kisz ze szpinakiem na cieście francuskim 255Uwielbiam szpinak,i często używam,a połączenie z ciastem francuskim dla mnie jest idealne.Nie dość ,że szybko się robi to jeszcze jak smakuje......Polecam wypróbować mój kisz-trochę jak tarta trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 600g mrożonego szpinaku mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(...)odrobinie oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilkę smażymy,dodajemy szpinak i jeszcze smażymy ok 10 min,delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy w formie(ok 26 cm),z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem,pieczemy 10 min w 200 stopniach. W tym czasie roztrzepuje jajka dokładnie ze śmietaną,dodaję
Swojskie jedzonko
Keks 152jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi pod rękę, więc postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny z dużą ilością bakalii obtoczonych delikatnym ciastem. Keks 1 kostka miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek ( żółtka i białka oddzielnie ) 1 łyżka proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wymieszać pozostałą pianę i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec około 30 minut, aż będą przyrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folię i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem
Pieguskowa Kuchnia
Tarta z cukinią i szynką 178właśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól, tłuszcz do formy Farsz 2 marchewki średnia cukinia mały kawałek pora 15 dag szynki 1 szklanka śmietany 30 % 4 jajka(...)startego sera żółtego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz, sól Z masła, mąki i jajka zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone
Pieguskowa Kuchnia
Kaszak 179Zapomniane ciasto, które parę lat temu bardzo często bywało na naszym stole. Przypomniała mi o nim moja siostra, która upiekła je podczas naszego ostatniego spotkania. Posmakowało mi i postanowiłam je upiec na szkolny Dzień Babci i Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym(...)galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło 1 łyżka kakao cukier waniliowy dżem z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
Pieguskowa Kuchnia
Placek brzoskwiniowy 175Placek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka(...)szkl oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 200 g mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około
Pieguskowa Kuchnia
Miodowe z toffi 199Dzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho miodowe z toffi – imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu(...)Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mleko w puszcze
Pieguskowa Kuchnia
Expresowe ciasto 179Przepis na to expresowe ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi – czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie(...)dodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy. Expresowe ciasto 3 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2-3 łyżeczki kakao 0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek) 1 szkl zimnego
Pieguskowa Kuchnia