ciasto - 164325 przepisów (strona:4029/10955)

DOMOWA PIZZA CALZONE + FILMIK 414

PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta przekładamy do miski, drożdże rozpuszczamy w mleku, wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut aż wyrośnie.  Pieczarki, cebulę, paprykę drobno kroimy, podpiekamy na odrobinie oleju.  Ser ścieramy na tarce, szynkę i oliwki kroimy. Przecier mieszamy z ketchupem, przyprawami i wodą, powstanie gęstawy sos. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)porcji, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wielkości talerzyka deserowego.  Każdy placek smarujemy sosem, kładziemy salami, szynkę, pieczarki, kukurydzę i ser. Ciasto składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, najlepiej docisnąć brzegi widelcem. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pierogów smarujemy sosem pomidorowym i  posypujemy serem.  Calzone pieczemy w temperaturze 200 % C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Świderki – pizza 453

przygotowywanie poczęstunku dla gości lub gdy oni sami uprzedzą o swoim przybyciu niemalże w ostatniej chwili. Przypomniałam sobie o niej dość niedawno. Kiedyś świderki robiłam bardzo często, chociaż wtedy ciasto robiłam raczej sama. Tu w wersji kupionego gotowego cienkiego spodu do pizzy. Sos przygotowuję z koncentratu pomidorowego. Gdy jest zbyt gęsty, mieszam z odrobiną ketchupu. ulubione przyprawy: łyżeczkę bazylii, oregano(...)ostrą paprykę. Świderki są przepyszne, nigdy nie zostają. Często podaję je na zimno, są tak samo cudowne i uzależniające! Przygotowany sos należy rozsmarować po całej powierzchni schłodzonego w lodówce ciasta. Sosu może być mniej, tu na zdjęciu jest go dość sporo, przez co trudniej zwija się świderki. A w smaku nie czuć wielkiej różnicy :). Sos należy posypać startym serem

Mojewlasne.pl
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 218

razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu feta 3 łyżki śmietany 12% (może(...)być też 18% lub 30%) 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz gałka muszkatołowa kilka małych pomidorków lub 1 duży pomidor Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 mniut. 2. Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 195

Dzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Na koniec wmieszać w ciasto sztywną pianę z ubitych białek z dodatkiem cukru. Gładkie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C Upieczone ciasto

Różne smaki w kuchni
Suflety z malinami (na serku ricotta) 288

przyrządzenia. Suflety przygotowane na serku ricotta są delikatne, puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne. Nie będę ukrywać, że zrobienie zdjęcia wyrośniętym sufletom graniczyło z cudem, ponieważ z każdą minutą ciasto lekko opadało 😃 Do deseru warto dodać kwaśne maliny, aby zrównoważyć smak słodkiego ciasta. Składniki na 4 porcje (małe kokilki): 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 jajka (rozmiar(...)koniec dodać pianę z białek. Delikatnie ją połączyć z pozostałymi składnikami. Małe kokilki wysmarować masłem i posypać odrobiną zwykłego cukru. Następnie do każdej foremki nałożyć 2 łyżki ciasta. Ułożyć kilka sztuk malin. Przykryć je pozostałym ciastem. Kokilki przełożyć do naczynia żaroodpornego do którego wlać wrzącą wodę (do 1/2 wysokości kokilek). Piec w kąpieli wodnej około 25-30 minut

Ugotować
Pizza z kurkami i marynowaną cukinią 244

przepisu w linku. Możesz przyrządzić dużą porcję cukinii i resztę wykorzystać do salatki lub dodatkowej pizzy. Rozpuść drożdże w mleku podgrzanym do temperatury pokojowej. Dodaj mąkę, sól i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia. Zacznij od mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przykryj misę z ciastem folią i odstaw(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku

codojedzenia
parmigiana z cukinią 161

składniki: ok. 1000 g cukinii 1 mała cebula 1 -2 ząbki czosnku 700 g Passaty pomidorowej Jamar 200 g mozzarelli 1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii 1/2

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto tortowe z michałkami i galaretką z malinami 350

Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady(...)Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno. Piec w 160*c przez 35 minut. Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę. Krem z michałkami: Śmietanę  podgrzać

Wanilia i Kardamon
Kisz ze szpinakiem na cieście francuskim 255

Uwielbiam szpinak,i często używam,a połączenie z ciastem francuskim dla mnie jest idealne.Nie dość ,że szybko się robi to jeszcze jak smakuje......Polecam wypróbować mój kisz-trochę jak tarta trochę jak pizza z dużą ilością szpinaku i cebulki-idealne na lunch,obiad,kolację czy imprezę-mniam.... Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 600g mrożonego szpinaku mały słoiczek oliwek zielonych z papryką(...)odrobinie oliwy podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,jeszcze chwilkę smażymy,dodajemy szpinak i jeszcze smażymy ok 10 min,delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy w formie(ok 26 cm),z nadmiaru ciasta formujemy brzegi. Nakłuwam w kilku miejscach widelcem,pieczemy 10 min w 200 stopniach. W tym czasie roztrzepuje jajka dokładnie ze śmietaną,dodaję

Swojskie jedzonko
Keks 152

jest keks. Miał być na Święta Wielkanocne ale czasu zabrakło, a bakalie ostatnio podpadły mi pod rękę, więc postanowiłam go upiec. Wyszedł pyszny z dużą ilością bakalii obtoczonych delikatnym ciastem. Keks 1 kostka miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru 5 dużych jajek ( żółtka i białka oddzielnie ) 1 łyżka proszku do pieczenia 225 g mąki 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)wymieszać, aby trochę ja rozluźnić, potem delikatnie wymieszać pozostałą pianę i dodać bakalie. Nałożyć do foremek i piec około 30 minut, aż będą przyrumienione i patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z foremek i wystudzić na drucianej siateczce. Szczelnie zawinąć w folię i zostawić do następnego dnia aby ciasto odpoczęło i nabrało aromatu. Można polukrować lub posypać cukrem

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z cukinią i szynką 178

właśnie nadchodzi ten czas – letni czas, kiedy warzywa i owoce są najlepszej jakości, najsmaczniejsze. Dzisiaj polecam pyszną tartę z cukinią i szynką TARTA Z CUKINIĄ I SZYNKĄ Ciasto 1/3 kostki masła 1 szklanka mąki 1 jajko sól, tłuszcz do formy Farsz 2 marchewki średnia cukinia mały kawałek pora 15 dag szynki 1 szklanka śmietany 30 % 4 jajka(...)startego sera żółtego 2 łyżki ziół prowansalskich pieprz, sól Z masła, mąki i jajka zagnieść ciasto. Wylepić natłuszczoną formę, by powstał rant i nakłuć ciasto kilkakrotnie widelcem. Zapiec przez kilka minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Oczyszczone marchewki oraz por pokroić w krążki, cukinię umyć i pokroić w plastry. Szynkę pokroić w paski. Składniki wymieszać i położyć na zapieczone

Pieguskowa Kuchnia
Kaszak 179

Zapomniane ciasto, które parę lat temu bardzo często bywało na naszym stole. Przypomniała mi o nim moja siostra, która upiekła je podczas naszego ostatniego spotkania. Posmakowało mi i postanowiłam je upiec na szkolny Dzień Babci i Dziadka u mojego starszego synka. Jest mnóstwo wariacji związanych z tym ciastem, ja jednak wybrałam wersję klasyczną bez herbatników, za to z dżemem porzeczkowym(...)galaretką. Tak zapamiętałam to ciasto z dzieciństwa :). KASZAK Biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakako Krem 1 litr mleka 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1 masło 1 łyżka kakao cukier waniliowy dżem z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe   Białka ubić z cukrem na sztywną pianę

Pieguskowa Kuchnia
Placek brzoskwiniowy 175

Placek brzoskwiniowy to ciasto, które nazywam pięciominutowym ze względu na czas, który zajmuje mi jego przygotowanie. Chyba nie ma prostszego sposobu, aby w tak krótkim czasie wyjąć z piekarnika blaszkę pysznego, pachnącego placka. Jedno jest pewne- znika tak samo szybko jak się go robi:) Placek brzoskwiniowy 1 szkl maślanki naturalnej 3/4 szkl cukru 2,5 szkl mąki 3 jajka(...)szkl oleju 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 200 g mąki 4 brzoskwinie Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą niedbale łyżką i przelać na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę. Na ciasto wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Składniki kruszonki wymieszać ze sobą i wyłożyć na owoce. Piec około

Pieguskowa Kuchnia
Miodowe z toffi 199

Dzisiaj mam imieninki, więc zapraszam na ciacho miodowe z toffi – imieninowe. Te pyszne miodowe placki przełożone śmietaną i posmarowane toffi zawsze wywołują błogi uśmiech na twarzy. Proste, klasyczne ciasto idealne do porannej kawki-na dobry początek dnia:) Miodowe z toffi Ciasto 50 dag mąki 0,5 szkl cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 15 dag miodu(...)Krem śmietankowy 0,5 l śmietany 36% 3 łyżeczki żelatyny Polewa 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (lub gotowa puszka ugotowanego toffi) 10 dag orzechów włoskich Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Przełożyć je do dwóch identycznych, prostokątnych foremek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mleko w puszcze

Pieguskowa Kuchnia
Expresowe ciasto 179

Przepis na to expresowe ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi – czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie(...)dodanie potarkowanych jabłek zamiast dżemu (akurat miałam pod ręką więc wykorzystałam) ale tak jak pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy. Expresowe ciasto 3 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2-3 łyżeczki kakao 0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek) 1 szkl zimnego

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania