ciasto - 164325 przepisów (strona:4038/10955)

zupa szczawiowa 195

składniki: 200 g świeżych liści szczawiu 2000 ml rosołu ok. 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 125 ml śmietany, kwaśnej 1 łyżka mąki sól

Domowy Smak Jedzenia
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 269

odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla(...)oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym nakładaniem do pieczenia

vaniliowoczekoladowa
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 346

Krem maślany, nazywany też lukrem maślanym to jeden z podstawowych kremów do dekoracji tortów, ciast, muffinek i babeczek. Prosty, wymagający tylko kilku składników, efektowny i wszechstronny. Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany(...)pastelowego koloru potrzeba 1 pełnej łyżeczki (5-6g) czerwonego, czarnego i brązowego barwnika – taki krem nie dosyć że ma sztuczny posmak, barwi też usta, zęby, język i ciasto. Ma też działanie przeczyszczające i nie jest obojętny dla organizmu. Wybierzcie inne kolory lub krem, który nie wymaga takiej ilości sztucznych barwników. O tym, jak poskładałam do kupy swój urodzinowy tort

Karo in the Kitchen
Bułeczki cynamonowo-pomarańczowe czyli Słodki Czwartek odc.133 205

coś słodkiego, na jakieś wyjątkowe śniadanie. Przychodzi taki czas gdy pierwszym co robię po wstaniu z łóżka jest kubek esencjonalnej herbaty, a zaraz potem wyjmuje składniki i przygotowuje ciasto na bułeczki. Na już na teraz, do herbaty albo z kubkiem kakao. Przepis na te bułeczki znalazłam w cudownej książce "Sirocco". Bułeczki=ciastka przygotowuje się szybciutko i są niebywale smakowite :) Bułeczki(...)wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek, wrzucamy masło i palcami rozcieramy je na okruszki. Dodajemy cynamon, skórkę, cukier, jajko, mleko oraz daktyle. Całość zagniatamy na ciasto, będzie trochę kleiste. Blat posypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką bułeczki (ok.12 szt.). Układamy je na blasze w odstępach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chocolate crinkles - czekoladowe ciasteczka 193

kontrast z  miękkim i mocno czekoladowym środkiem.   Dla każdego, kto lubi brownie i czekoladę.  Proste w przygotowaniu.  Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż  ciasto musi porządnie schłodzić się w lodówce.  Wspaniale się przechowują nie tracąc nic na smaku. Przepis na około 30- 40 sztuk małych ciasteczek. 3 jajka - białka i żółtka osobno(...)białka będą ubite, dodawać powoli cukier- cały czas ubijając. Następnie żółtka i wanilię.  Do masy jajecznej wmiksować rozpuszczoną czekoladę z masłem, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na ciasteczka powinno być gładkie i błyszczące. Wstawić do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, lub na 1i 1-2 godziny do zamrażarki.  Porządnie schłodzone ciasto powinno być

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sałatka brokułowa z fetą i pomidorami 1490

SKŁADNIKI: • 1 brokuł • 1/2 sera feta • 2 średnie pomidory • 1/2 pora • 1 mała śmietana • 1 łyżeczka majonezu • 3 ząbki czosnku • sól, cukier PRZYGOTOWANIE : Brokuła gotujemy al

KUCHNIA POLSKA
Chałka z kruszonką 213

miski i dodajemy szczyptę soli,całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Wszystkie składniki oprócz mleka dodajemy do mąki i wyrabiamy, stopniowo dodajemy letnie mleko i pilnujemy konsystencji ciasta (może się zdarzyć,że mleka będzie trzeba dodać więcej lub mniej,to wszystko zależy od mąki).Ciasto gnieciemy tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie.Formujemy kulę przykrywamy(...)ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30-40 minut.Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy.Dzielimy na dwie równe części.Jedną część dzielimy jeszcze na trzy i formujemy z nich długie rulony,końce łączymy ze sobą i zaplatamy warkocz.Z drugą częścią postępujemy tak samo.Ciasto delikatnie przekładamy na blachę ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok.20-30 min.W

Anielskie wypieki
Pierogi z bobem 224

bobu również można zrobić ten pysznie zielony farsz. Oczywiście, nie ma przeciwwskazań, ale jeśli tylko masz możliwość, to sięgaj po świeży – jest smaczniejszy. U mnie farsz wylądował na cieście pełnoziarnistym , ale każde inne również będzie pasowało -> przepisy na ciasto na pierogi Podana kaloryczność dotyczy samego farszu przeznaczonego dla jednego pierożka. Żeby poznać ilość kalorii w całym pierogu (razem(...)ciastem) musisz doliczyć kalorie z ciasta, które wybierasz do ich zrobienia. Przy okazji sprawdź koniecznie, gdzie kupisz płatki drożdżowe najtaniej -> KLIKNIJ , bo naprawdę warto ich użyć do farszu. Artykuł Pierogi z bobem pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Sałatka z tortellini 511

SKŁADNIKI: • 1 op. tortellini, 250g • 1 papryka czerwona • 1 por, biała część • 3 ogórki kiszone lub korniszony • puszka kukurydzy • 100g sera żółtego • natka pietruszki • 2 łyżki

KUCHNIA POLSKA
Odrywana drożdżówka 196

suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  W tym czasie przygotować nadzienie. Truskawki umyć, drobno  pokroić(...)według własnego smaku , gotować kilka minut.Na koniec wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki. Foremkę keksową  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden

Moje domowe kucharzenie
DROŻDŻÓWKI 215

Śniadanie na niedzielę. Leniwy poranek. Kawa z Sumatry. Zapach ciasta drożdżowego w powietrzu...  ...i zawsze mile widziani goście za oknem - bogatka, modraszka, wróbelek, pełzacz i kowalik.  SKŁADNIKI: Zaczyn: - 100 ml ciepłej wody - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mleka kokosowego - około 2 szklanek mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oleju(...)Przygotowujemy zaczyn - łączymy składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Mąkę z dodatkiem soli przesiewamy do miski. Dodajemy zaczyn, mleko kokosowe, olej. Delikatnie łączymy składniki i wyrabiamy ciasto; ewentualnie podsypujemy mąką do momentu aż osiągnie plastyczną formę i nie będzie kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy kulę i rozwałkowujemy

wege i kropka
PATISON W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 326

SKŁADNIKI: 1 patison ulubiona kasza np. bulgur zielona papryka do smażenia: masło i odrobina oleju rzepakowego Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 1 jajko 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz kolorowy papryka słodka papryka cayenne łyżka oleju rzepakowego koperek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Patison jest bardzo delikatny w smaku, dlatego ważne, aby ciasto naleśnikowe było aromatyczne. Wszystkie(...)składniki ciasta miksujemy; łączymy ze sobą, tak aby uzyskać masę podobną do gęstej śmietany (w razie potrzeby można dosypać mąki albo rozrzedzić wodą). Patison kroimy w plasterki i obtaczamy w przygotowanym cieście. Następnie smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Moja propozycja podania jak na załączonym obrazku - w towarzystwie kaszy bulgur i zielonej papryki :) *** Smacznego

wege i kropka
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I ŚMIETANĄ 236

przecedzić i ostudzić (można dzień wcześniej). Następnie przepuścić przez prasę do ziemniaków lub zmielić maszynce, tak żeby nie było żadnych grudek. Do ziemniaków dodać obie mąki i wyrobić krótko ciasto. Jeśli ziemniaki były za mało mączyste można dodać trochę więcej mąki. Jeśli będą zbyt mączyste, dodać odrobinę wody. Z ciasta odrywać niewielkie kawałki, następnie formować kulki, które potem należy rozpłaszczyć(...)dłoni. Na każdy kawałek ciasta włożyć jedną truskawę i od zewnątrz kleić tak, aby powstała kula, pozbawiona żadnych dziur (inaczej sok z truskawek wypłynie). Kulki układam na talerzu podsypanym mąką. Przed lepieniem, można ciasto lekko oprószyć mąką, aby nie przyklejało się do dłoni. Knedle z truskawkami gotować partiami w lekko osolonej wodzie. Wrzucać na wrzątek i gotować około

Calzonella.com
zupa z kurkami 180

składniki: ok. 2500 ml rosołu lub wywaru jarzynowego 300 g kurek 1 ugotowana marchewka (z rosołu lub wywaru) koperek 1 łyżka masła sól, pieprz dodatkowo: omlecik

Domowy Smak Jedzenia
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 210

każdy weekend ciasto to obowiązkowy deser.Dzisiaj przedstawiam przepis na puszystą kostkę makową z delikatnym kremem i polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.  Biszkopt makowy 5 dużych jajek  1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny(...)mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowanie Dobrze wystudzony biszkopt podzielić na dwa blaty.Na tacy lub prostokątnym talerzu ułożyć dolny blat biszkoptu i nasączyć ponczem.Wyłożyć krem i równo rozprowadzić po cieście,przykryć drugim blatem i nasączyć resztą ponczu.Na wierzch rozsmarować zimną polewę malinową.Dekorujemy wedle uznania. Więcej o kampanii ,,Uczymy jak słodzić,, dowiecie się   TUTAJ

Anielskie wypieki

Proponowane wyszukiwania