ciasto - 164325 przepisów (strona:4046/10955)

Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami 141

się składników. Następnie dodać mąkę z proszkiem,a na sam koniec ubitą piane z białka. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 2/3 migdałów i orzechów posiekać, resztę zostawić do dekoracji. Ciasto przełożyć do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40minut w 170-180C. W małym garnuszku roztopić masło, mleko, czekoladę i cukier. Mieszać do połączenia się(...)składników. Przestudzone ciasto ponakłuwać z wierzchu widelcem lub wykałaczką. Udekorować polewą, a gdy lekko przestygnie posypać pozostałymi orzechami i migdałami.  Ciasto jest przepyszne! /zmodyfikowany przeze mnie przepis rodzinny/ Artykuł Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Chleb żytni na zakwasie 182

odwagi i zachęciło do dalszych prób. Dziś prezentuję Wam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas wyhodowałam sama, a nastepnie upiekłam na nim przepyszny, żytni chleb. Rezultat był wspaniały! Ciasto urosło, że upiekł mi się ogromny bochen domowego chleba, którym nakarmiłam rodzinę, a także w ramach drugiego śniadania poczestowałam moje koleżanki z pracy. Chleb jest miękki, wilgotny, z chrupiącą skórką(...)150g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) 30g soli 400g zakwasu żytniego 800ml wody Wykonanie Składniki umieszczamy w misie miksera, wode należy dodawać stopniowo w czasie wyrabiania ciasta. Końcówką z hakiem wyrabiamy ciasto tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką namoczoną w mleku wyrównuję i wygładzam ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Raj dla Podniebienia
Sernik banoffee i parę zdań wyciągniętych z mojej książki… 152

jednym z krótkich rozdziałów opisuję jeden dzień, w czasie którego piekłam z Babcią sernik. Bo właśnie od sernika mojej Babci to wszystko się zaczęło… Dziś zdjęciami moich ciast częstuję Was moją sernikową wizją, dzielę sie wciąż nowymi, wymyślonymi recepturami, ale ten pierwszy „pstryk” do tej całej, kulinarnej przygody zrobiła moja Babcia. I wierzcie, że jest mi ogromnie(...)koniec odsączone z wody rodzynki. Makutra jest po brzegi pełna cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej, prostokątnej formy do ciasta. Babcia nagrzewa stary piekarnik. W obu rękach dzierżę formę z sernikowym ciastem. Wspólnie wsuwamy ją do pieca. Przez piekarnikową szybkę przyglądam się ciastu. Jest jak puch. Pachnący, kremowy puch. To sernik mojej Babci

Raj dla Podniebienia
Piątki z piłką. Dwa 240

punkcie zrozumieć nie mogę... Nie oceniam ani nie neguję, po prostu nie rozumiem. Torty jednak w kształcie piłek przygotowałam z prawdziwą przyjemnością. Pierwszy  był mocno czekoladowy; począwszy od ciasta, poprzez trzy rodzaje musu: z białej, mlecznej i ciemnej czekolady. Stwierdziłam jednak, że skoro są dwa, a nie wszyscy są tak zagorzałymi fanami czekolady, drugi przygotuję w wersji nieco lżejszej(...)Kremówkę ubić na pół sztywno, delikatnie wmieszać łyżką do kremu. Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Dodać do kremu, połączyć. 1/3 kremu wyłożyć do miski, przykryć ciastem. Następnie znów wyłożyć krem, później ciasto, resztę kremu i przykryć ostatnim blatem ciasta. Schłodzić przez noc w lodówce. Masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać cukier puder, cały czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa 226

jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).  Ciasto: 450 g mąki  225 g jogurtu greckiego  150 ml oleju  150 g cukru(...)cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.  2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.  3. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru

Szefowa kuchni
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 185

słono smakują doskonale. Takimi delicjami  na jeden kęs  z kremem karpatkowym i kwaśnym rabarbarem można mile zaskoczyć gości, smaku dopełniają prażone na suchej patelni płatki migdałowe. Składniki: Ciasto kruche: 2 czubate szklanki mąki pszennej  Młynomag 25 dag masła 60 g cukru Szczypta proszku do pieczenia 1 żółtko Krem karpatkowy: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki(...)cukru 1/2 kostki masła kilka kropel aromatu cytrynowego Wierzch: ½ kg rabarbaru 10 dag malin 1  opakowanie żelfiksu 2:1 Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować

Wanilia i Kardamon
Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi 387

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko. Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik , więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik(...)łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania

Di gotuje
Porzeczkowiec całkiem inny. 212

Przepis na to ciasto dostałam od kuzynki, a ona z kolei dostała go w pracy. Ciasto nazywa się porzeczkowiec, ale wszystkie przepisy które znalazłam pod tą nazwą są całkiem inne. W każdym bądź razie wrzucam przepis.Spróbujcie i  oceńcie.. W przepisie nie były podane dokładne ilości składników, więc robiłam na wyczucie, ale myślę, że wyszło tak jak powinno(...)łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno wsypując stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę z proszkiem, wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni 20 -25 minut. Składniki na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru 700 ml mleka

Agusiowe smakołyki
Quiche z zielonymi szparagami 230

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz(...)Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut

Anioły w kuchni
ciasteczka korzenne... 199

łyżki mąkę, sodę oczyszczoną, cukier puder przesiać do jednej miski, dodać cynamon i przyprawę korzenną, zimną margarynę i mikserem spiralami wyrabiać dodać miód i spiralami dokładnie połączyć składniki, jeśli ciasto będzie za luźne to dosypywać po trochu mąki, gotowe ciasto ulepić na kulę i zawinąć do folii i do lodówki schować na 45 minut na podsypanej mąką desce z porcji(...)ciasta wałkować cienkie ciasto i wykrawać ciasteczka foremką, szklanką, kieliszkiem blacha z piekarnika z papierem do pieczenia, układać ciasteczka na blaszce piec ciasteczka przez ok 10 minut w 200 C, grzanie góra/dół, trzeba pilnować, bo czas pieczenia uzależniony jest od grubości naszych ciasteczek, wystudzić na kratce, zimne można przechowaćw słoiku dużym zamkniętym, ale u nas szybko są zjadane

W Mojej Kuchni Lubię
Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka 253

Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Rabarbarowe łódeczki to małe kruche ciasteczka z marmoladą z rabarbaru. Ich zaletą jest połączenie smaku słodkiego, delikatnego ciasta ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Marmoladę przygotowuje się samodzielnie i jest tak dobra, że warto zrobić jej więcej i wykorzystać np. do naleśników. Małym sekretem jej smaku jest cynamon, który do rabarbaru bardzo pasuje. Przepis pochodzi z Pogórza Karpackiego(...)Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie Pro Carpathia. W przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilościowej marmolady. Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka Składniki na około 80 małych ciasteczek: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany skórka otarta z 1/2 cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego Składniki na nadzienie rabarbarowe

Trzeci talerz
Pierogi z botwiną i fetą 252

podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego 2/3 szklanki wody gorącej farsz: 1 pęczek botwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz(...)olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką Farsz: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam

wesoła kuchnia
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 240

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej wody, ugotowanego i rozgniecionego dużego ziemniaka. Zaczyn robimy z drożdży posypanych cukrem i rozrobionych w wodzie z dodatkiem 3 łyżek mąki. Po ~10 min. wlewamy wyrośnięty zaczyn do  mąki z solą, dodajemy ziemniaka(...)robimy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 min. Podsmażamy 5 dużych cebul, przyprawiamy solą, cukrem, pieprzem i studzimy. Gdy ciasto już wyrosło zagniatamy je ponownie, dzielimy i wałkujemy na grubość 3-5 cm. Wycinamy kółka i układamy je na blachę do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20-30 min. Odciskamy wgłębienia na każdej bułce

chleba naszego
Włoska babka 204

masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. mleka. Pozostałe składniki ze sobą połączyć i wlać rozczyn drożdżowy. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na chwilkę a w tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. W trakcie ucierania dodać stopniowo miód i cukier waniliowy. Ciasto podzielić(...)równych części i rozwałkować na długie prostokąty. Każdy z prostokątów posmarować  przygotowanym nadzieniem. Następnie złożyć na pół , aby powstał węższy prostokąt. Paski ciasta bardzo dobrze skleić , aby w trakcie pieczenia się nie rozkleił i żeby nie wypłynęło całe nadzienie. Każdy pasek zwijać w pączek róży. Dużą formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej luźno róże

Różne smaki w kuchni
WEGAŃSKIE CIASTO URODZINOWE BEZ PIECZENIA 649

Sprawiłam sobie przepyszny prezent na trzydzieste urodziny. Dzielę się nim, a raczej tylko zdjęciami i przepisem (bo samo ciasto zniknęło w minut dwie), z wielką radością. Może i Wam zbliża się jakaś uroczystość. Może i Wy osłodzicie ją tym słodkim jagielnikiem z rozkosznym kremem kakaowo -orzechowym. Ciasto pokrojone niedbale (co widać na zdjęciach), fotografie zrobione w pośpiechu, bo wszystkim bardzo(...)formy (najlepiej ceramicznej). Umieszczamy w lodówce. Masa jaglana: Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce. Krem kakaowy: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę.  Banany kroimy na plasterki i wraz

Jeść, by żyć w zdrowiu

Proponowane wyszukiwania