ciasto - 164325 przepisów (strona:4051/10955)

Perskie ryżowe ciasteczka (bezglutenowe) 193

szkl. cukru kryształu 1/2 szkl. wody Wodę wraz z cukrem gotujemy do czasu aż syrop stanie się lekko gęsty i zmniejszy swoją objętość (około 10 minut) Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki ryżowej Skworcu pół łyżeczki mielonego kardamonu Skworcu 1 łyżka cukru 10 dag masła 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka około pół szklanki pistacji Skworcu Przygotowanie; Do miski wkładamy(...)dodać mleko i wymieszać. Przesiewamy mąkę wraz z kardamonem i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu małym strumieniem wlewamy syrop cukrowy i miksujemy aż cały płyn się wchłonie. Ciasto będzie dosyć rzadkie więc nie należy się tym przejmować. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 6 godz. Ja chłodziłam całą noc i ciasto było idealne

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowe ciasto z kaszą manną 215

Pewnie znacie tę sytuację, kiedy w kuchni jest do zrobienia ciasto na ważną okazję i pod tą całą presją nawet z najłatwiejszego przepisu wychodzi zakalec. Mam kilka sprawdzonych wypieków, jednak zdarzają mi się takie wpadki, po których ciasto ląduje w kuble. Czasem mam zbyt wiele dobrych chęci. Ale sytuacja się odwraca kiedy przychodzi prosta ochota […] Artykuł Czekoladowe ciasto

Pink Envelope
babka tulipan 218

Babkę tulipana planowałam na Wielkanoc ale mieliśmy już za dużo ciast więc odpuściłam. Ale za to teraz po małej przerwie od wypieków, do herbatki w środku tygodnia była jak znalazł. *keksówka o długości 30 cm Składniki: 5 jajek 2 szklanki maki 250 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie kisielu truskawkowego łyżka kakao łyżka suchego maku 1/2 szklanki(...)żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później z kisielem a na końcu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowe kluseczki i pesto z młodej pokrzywy 179

wolicie możecie dodać więcej płynnych składników. Doprawiamy solą i pieprzem.  Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do nich przesianą mąkę, sól do smaku i czarnuszkę. Mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite ciasto bez grudek. Ciasto nakładamy łyżką do garnka z gotującą się, osoloną wodą (jak na makaron). Żeby ciasto odlepiało się od łyżki, przed pierwszą kluseczką należy potrzymać łyżkę chwilę we wrzątku(...)Jeśli kluseczki się rozpływają, to znaczy, że ciasto jest za luźne i trzeba dosypać więcej mąki (ja to robię zawsze "na oko" ale wiadomo, że jak jajka są duże to mąki musi być trochę więcej ;) itd.) Kluski gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, odcedzamy, na gorące kluski kładziemy pesto i posypujemy kiełkami rzodkiewki (kulki pesto ulepiłam turlając w dłoniach). Smacznego

Quinoa Raz!
Ciasto a'la Kinder Country z orkiszem 192

Znasz batonik Kinder Country? Lubisz? To ciasto to taka domowa wersja tego popularnego batonika, ale przygotowana w znacznie większym rozmiarze, co wydłuża doznania smakowe ;) Ciasto Kinder Country jest dosyć słodkie. Powiedziałabym, że bardzo słodkie. Widząc przepisy na nie w internecie (jest ich już cała masa!to ciasto opanowało internety;)) odstraszała mnie właśnie ta słodkość, bo my przesłodzonych ulepków nie lubimy(...)jeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com - tu wyglądem ciasto bardziej przypomina batonika, bo jest niskie, nie było tego dodatkowego cukru, ale były płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu

Kolorowy Przepisownik
Mazurek 218

łyżki śmietany – może być gęsta 2 krople aromatu waniliowego   Z podanych proporcji może wyjść właśnie około pięć małych mazurków 20x15 cm. Wykonanie :  Masło wyciągnąć godzinę przed wykonywaniem ciasta, by było miękkie i łatwe do zagniecenia. Składniki połączyć ze sobą i ugniatać do połączenia się składników. Następnie ciasto musi odpocząć w lodówce około pół godziny. Nastawiamy piekarnik(...)stopni. Ciasto dzielimy na kilka części. U mnie - pięć. Jedną wybieramy, a resztę chowamy do lodówki. Od ciasta oddzielamy jeszcze 1/3 części - wystarczy na prosty brzeg. Na plecionkę potrzeba znacznie więcej masy. Gdy przygotujemy nasze surowe mazurki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do zarumienienia się na złoty kolor - koło 20-30 min. Zdobimy je według uznania

Justa próbuje gotować
Szybkie i smaczne ciasto z rabarbarem. 160

Rabarbar jest źródłem wielu witamin oraz warzywem, na który z niecierpliwością czekamy. Jego kwaskowaty smak w połączeniu ze słodkim ciastem sprawia, że na mojej twarzy pojawia się od razu uśmiech. Uwielbiamy rabarbar dlatego co roku, gdy pojawi się on na pobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto.   Składniki: kostka margaryny (250g) 4 jajka 1 szklanka mąki(...)jajka - nadal ucieramy. Na sam koniec dodajemy zmieszaną mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita wykładamy na blachę. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Czarno biała babka wielkanocna. 2.  Kruche ciasto z jabłkami

My World by Dagmara Rek
Krokiety ziemniaczane bolognese 259

Cały sos zredukuj do bardzo gęstego i dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ostudź. Ugotowane wcześniej ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka, mąkę i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj placki o grubości 0,5 cm i wielkości twojej dłoni, na środku ułóż sporą łyżkę farszu i posyp serem, wszystko uformuj w podłużnego krokieta. Krokiety otaczamy zbełtanym

Niezły Młynek
Focaccia z rozmarynem 350

rozpuszczone drożdże. Zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze 200 – 220 ml ciepłej wody i ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to za pomocą haka miksera). Należy wyrabiać ok. 10 minut. Powinno odchodzić od ścianek miski, ale może być lekko lepiące. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy(...)pieczenia lub wysmarowaną oliwą. Dłonie polewamy łyżką oliwy z oliwek i natłuszczonymi, ugniatając, formujemy płaski placek o dowolnym kształcie (najlepiej, gdy nie jest grubszy niż 1 cm). W ciasto wtykamy listki rozmarynu i ulubione dodatki (u mnie ser sałatkowy typu feta, suszone pomidory, sól). Odwrotną stroną widelca (trzonkiem) robimy kilka wgłębień, alby ciasto wyrastało regularnie. Odkładamy na kolejne 40 minut

Poezja smaku
Tarta kokosowa z włoską bezą bezglutenowa 213

Tarta z włoską bezą na mąkach bezglutenowych. Mąki bezglutenowe bardzo dobrze spisują sie w kruchych ciastach. Do tart - pszennych- najlepsze są mąki z niską zawartoscią glutenu, aby ciasto było odpowiednio kruche ( wiedza od pani Bozeny Sikoń - mistrzyni cukiernictwa). Pierwszy raz robiłam bezę włoską. Lubię, kiedy wszystko udaje się za pierwszym razem. I tak było w tym przypadku. Tarta jest wspaniała(...)smaku.  Krem zrobiłam na bazie mleczka kokosowego ze skórką cytryny. Ciasto: pół szklanki mąki bezglutenowej uniwersalnej 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 kostki zimnego masła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników  ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru

AZgotuj!
Ciasteczka ryżowe 309

łyżki śmietany opcjonalnie szczypta kurkumy Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kurkumą. Następnie dodajemy miękkie masło (o temperaturze pokojowej), olej kokosowy i miód. Zaczynamy wyrabiać ciasto i dopiero teraz możemy dodać śmietanę (w zależności od konsystencji ciasta może to być 1 lub 2 łyżki), ciasto musi być plastyczne i gładkie, i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto dzielimy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche ciasteczka stempelki 264

mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, sól, aromat, krótko wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Mikser odstawić i rękoma szybko zagnieść cisto. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. W cieście odbijać stempelki i następnie okrągłą foremką(...)ciastek wycinać ciastka (Uwaga: stempelki czasami trzeba posypać mąkę, żeby ciasto nie przyklejało się do stempelków). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. 5. Ciastka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut (na funkcji góra-dół w 180oC). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na 10 minut i dopiero

Mała Cukierenka
CIASTO CZEKOLADOWE 199

kochani, czy ktoś zauważył, moją chwilową nieobecność? ;) Mam nadzieję, że ucieszycie się z mojego powrotu i kolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru(...)Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera do minimum, wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzić

Kuchnia w opałach
Tarta rustykalna z kremem pomarańczowym i rabarbarem 141

osiedlowych straganach :) Uwielbiam te chwile, gdy ulubione owoce i warzywa są dostępne na wyciągnięcie ręki. Co roku, gdy pierwsze łodygi rabarbaru wpadną w moje ręcę, przyrządzam jakieś dobre ciasto. Tym razem na szybko, upiekłam tartę rustykalną z kremem pomarańczowym. Nie potrzebujecie nawet formy do pieczenia, aby przygotować jaki deser :) ciasto: 300 g mąki pszennej 130 g masła łyżka cukru pudru(...)masło i cały czas mieszamy trzepaczką. Trwa to kilka minut, a gdy krem zgęstnieje przecieramy go przez sitko i odstawiamy do przestudzenia, a następnie do schłodzenia w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy […] Artykuł Tarta rustykalna z kremem pomarańczowym i rabarbarem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Mazurek bakaliowy + film 198

roku mamy rodzinne postanowienie. Nie będziemy szaleć w kuchni! Ale jakby nie układać jadłospisu, to zawsze w menu znajdzie się mazurek. Smaczne ciasto po które chętnie wszyscy sięgają. Próbowałam różnych przepisów lecz życie szybko zweryfikowało, który jest najlepszy. Oczywiście bakaliowy! Potrzebujemy: 35 dag maki pszennej 2 ugotowane żółtka 150 g masła olejek waniliowy 2/3 szklanki cukru pudru Dodatkowo: bakalie(...)żółtka, wsypujemy cukier puder i dodajemy olejek waniliowy. Całość zagniatamy i rozkładamy na blaszce. Nakłuwamy widelcem. Teraz trzeba włożyć do gorącego piekarnika i podpiec 10 minut. W czasie zapiekania ciasta robimy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajko i cukier puder. Miksujemy i dodajemy sok z cytryny. Potem wlewamy roztopione masło i miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy dżemem

Tylko pysznie

Proponowane wyszukiwania