domowy zakwas na żurek 239składniki: 500 ml wody, przegotowanej i przestudzonej ok. 60 g mąki żytniej 2-3 ząbki czosnku wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy
Domowy Smak Jedzenia
Wiosenne herbaciane ciasteczka 242herbaty Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką(...)powinny mieć ładnie zarumieniony spód). Zdejmujemy z blaszki gdy ostygną. Podajemy bez dodatków lub z lukrem. U mnie dziś wersja wzbogacona – ciasteczka popsikałam żółtym sprey’em do ciast, na wierzch dodatkowo posmarowałam pomarańczowym lukrem (sok z pomarańczy z trzcinowym cukrem pudrem) i posypałam strzelającą posypką. Smacznego
Słodkie okruszki
Drożdżowe bułeczki orkiszowe z musem z mango i makiem :) 226Drożdżowe wypieki to jedne z moich ulubionych . Najlepsza drożdżówka - wiadomo to ta od Mamy 😃 Chociaż muszę przyznać, że powoli dorównuje Mamie i udaje mi się zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej(...)ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Drożdże powinny być gotowe za ok. 15 minut. Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz musu z mango i maku), dodaj wyrośnięte drożdże i wyrabiaj ciasto rękoma do momentu aż będzie odklejać się od dłoni. Jest to ok. 10-15 minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Blat obsyp miską
Zdrowie na języku :P
Tradycyjna Babka Wielkanocna 186niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor, bo baby podczas rośnięcia łatwo się mogły przeziębić, a często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Również podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą(...)czasie wsypać mąkę, cukier waniliowy możemy dodać bakalie według uznania). Dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Włożyć do ciepłego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach trzymać ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub zalać lukrem
Tradycyjna Kuchnia
Pampuchy ze szpinakiem 390Ilość: 12 szt Czas przygotowania: ok. 2h Składniki: Ciasto: – 500 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 op. drożdży instant – 0,5 łyżki cukru – 25g masła – 0,5 szkl. ciepłego mleka – szczypta soli himalajskiej Farsz szpinakowy: – 1 opakowanie serka kremowego Arla Apetina POMIDORY I BAZYLIA – szpinak (1 op. mrożonego ok. 400g(...)miski wsypać mąkę,drożdże i sól, dodać jajko, cukier, ciepłe mleko i rozpuszczone, wystudzone masło. 2. Wszystko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy farsz. Na patelni z tłuszczem podsmażamy przeciśnięty czosnek ze szpinakiem. Pod koniec smażenia dodajemy opakowanie serka kremowego Apetina i mieszamy. 4. Pora na lepienie pampuchów. Odrywamy od całości ciasta ilość
Podwójnaporcja
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 237zioła – sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już(...)mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość co jakiś czas mieszamy. Teraz robimy ciasto na kluski kładzione – do miseczki dajemy 2 jajka, doprawiamy solą, ziołami, przyprawami, dodajemy 5 łyżek wody i całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając – tak, oby powstało
Via Gusto
Sernik z borówkami 193cukru 2 żółtka 2 jajka 1 szklanka borówek 1/2 szklanki brązowego cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło siekamy na małe kawałki, mąkę przesiewamy, dodajemy masło, kakao, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto, ciasta nie należy wyrabiać zbyt intensywnie i zbyt długo. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę(...)postaci ryżu, fasoli czy innych ziaren. Bardzo ważne jest aby tego kroku nie pominąć bo inaczej nasze boki spłyną na dół. Pieczmy w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia. Borówki miksujemy w blenderze, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut aż cukier się rozpuści, pozostawiamy do ostygnięcia. Serek Philadelphia ucieramy na puszystą
Delusional Trine
Dwukolorowa Babka Na Soku Bez Mleka, Jajek I Masła 185szkl oleju na wierzch polewa czekoladowa 1. Mąkę, cukier oraz sok wlewamy do miski i wstępnie mieszamy. 2. W szklance mieszamy sok z cytryny z sodą, wlewamy do ciasta. dodajemy także olej i mieszamy. większa połowę ciasta wylewamy do wysmarowanej blaszki. Do pozostałej części dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch jasnego ciasta. Babkę pieczemy w 180 stop(...)termoobiegu przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy!) Gotową babeczkę możemy oblać czekoladą. Smacznego
Gotowanie...to proste !
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 218ziarna w domu. Do wykonania tego chleba potrzebny jest bardzo silny blender (typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny(...)wodą. Odstawiamy na 36 h. Co 12 godzin przepłukujemy wodą. Następnie blendujemy ziarna z wodą. Dodajemy stopniowo wody, możliwie jak najmniej, tyle, na ile pozwoli nam moc blendera. Do ciasta dodajemy łyżeczkę lub dwie soli oraz pestki dyni i słonecznika. Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy kminkiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy z bardzo ciepłe miejsce na 8 - 10 h. Ciasto powinno
Jeść, by żyć w zdrowiu
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 202szczecińskie wypełnione są farszem mięsnym, czy też kapustą z grzybami, serem i pieczarkami, a nawet twarogiem z bakaliami. I robi to maszyna... Ja użyłam parówek, których dokładnie nie oblepiałam ciastem, a natomiast owinęłam. I aby nie było zbędnych komentarzy... parówka parówce nie równa, nie musi składać się z samej chemii oraz śladowej ilości mięsa. Naprawdę produkowane są kiełbaski, które zawierają(...)się puszysty jak pianka.) Do rozczynu dodać pozostałe mleko/wodę, mąkę, sól oraz jajka. Całość wymieszać łyżką, a następnie do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło. Ciasto dokładnie wyrobić, p rzykryć i odstawić do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na kształt prostokąta) i podzielić na kilkanaście części tak, aby każdym kawałkiem
Di gotuje
Kopytka 188kcal ok 0,5 kg ziemniaków (ugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) jajko 3 łyżki mąki pszennej ( tyle by powstało kleiste ciasto ) + do podsypania sól WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. 2. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić(...)zwięzłe, gładkie ciasto. Uwaga: Ciasto nie powinno kleić się do rąk, im mniej mąki dodamy tym kluski będą bardziej puszyste. 3. Stolnicę wysypujemy lekko mąka, ciasto dzielimy na 3 części. 4. Każdą z części formujemy w wałek. Spłaszczamy i kroimy w ukośne plastry. 5. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. 6. Gotujemy
Atlas Smaków
Ciasto bananowe 256Prosiłem, prosiłem i się doprosiłem! 😆 W końcu pojawiło się ciasto bez cukru i wg diety rozdzielnej. Specjalnie z myślą o dzieciach, by nie szkodzić dziecku. By cukier nie siał spustoszenia w mózgu dziecka... Oczywiście na zdjęciu wygląda ładniej z cukrem pudrem, na codzień sugeruje bez takich dodatków... 😄 Składniki: 6-7 szt. bananów dobrze dojrzałych (jak duże(...)mąki 2 płaskie łyżeczki sody cukier waniliowy (duża porcja) szczypta soli Przygotowanie: Banany obieramy, kroimy na małe kawałki i blendujemy, dokładamy daktyle i jeszcze chwilę blendujemy (jeżeli preferujemy ciasto mniej słodkie to dodajemy mniej daktyli). Następnie dodajemy cukier waniliowy, miękkie masło i mikserem na wolnych obrotach dokładnie miksujemy. Mąke mieszamy z sodą i solą i dodajemy do masy bananowej
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Paszteciki z nadzieniem szpinakowo-pieczarkowym 187przejedzony, za kwadrans będziesz czuł się źle! " i z dnia na dzień coraz lepiej idzie mi słuchanie tego wewnętrznego głosu, głosu rozsądku i wewnetrznej mądrości mojego organizmu... 😄 Składniki na ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 1/2 kostki masła 1/4 kostki drożdży 3 łyżki wody 1-2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli(...)wodzie. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy szczyptę soli, masło, olej kokosowy (masło i olej muszą mieć temperaturę pokojową), rozpuszczone drożdże, śmietanę (najpierw 1 łyżkę, a jeśli się okaże, że ciasto jest zbyt twarde to dodajemy jeszcze kolejną) i zaczynamy wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Zostawiamy je w ciepłym miejscu aby trochę podrosło. Wyrośnięte ciasto przekładamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Bułeczki śniadaniowe 215już bardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie. Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki. Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam(...)Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o Tu . Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce :) Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki Przepis 475 g mąki
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dzikie drożdże. Pieczemy chleb część 3 282rodzaje prefermentowanych zaczynów drożdżowych- luźnych i płynnych (typu polish), czy bardziej sztywnych i zwartych (jak biga), tak samo zakwasy mogą być płynne i sztywniejsze. Jedne i drugie powodują wyrastanie ciasta. Płynne zakwasy świetnie się rozprowadzają w cieście i nie wymagają dodatkowego wyrabiania, jednak należy konsystencje ciasta regulować dodając więcej mąki, aby otrzymać pożądaną gęstość ciasta chlebowego. Chleby na takim zakwasie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk