Rogaliki drożdżowo-francuskie 217ąkę przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy, jajka, sól, letnie mleko i pokruszone drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić około 10 min. i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować roztopionym masłem. Ciasto złożyć na 3 jak ciasto francuskie. Znów rozwałkować w prostokąt i posmarować masłem i znów złożyć. Czynność powtórzyć jeszcze raz. Tak przygotowane(...)ciasto rozwałkować i pokroić w trójkąty. Na szerszej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć formując rogal. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C około 15 min (aż się zezłocą
Moje domowe kucharzenie
Kulki Kofta z białej kapusty 212Kulki Kofta z białej kapusty. na zakończenie karnawału... Karnawał powoli mija, na blogach jest mnóstwo przepisów na pączki, oponki, faworki, lany chrust i nie chciałam się
dolcevitainmykitchen
Kokosowo - kukurydziane bajgle z kremowym serkiem (bezglutenowe, bez cukru, bez jajek) 208się w mąkę kukurydzianą - nie chciałam nic zepsuć, ale pewnie kolejnym razem wypróbuję też inne rodzaje mąk, bo czuję, że mogą wyjść równie pyszne bajgle :) Zachęcam do spróbowania, bo ciasto jest całkiem plastyczne, chociaż trzeba uważać, bo trochę się kruszy. Jak zwykle bez dodatku cukru - ja użyłam płaskiej łyżki erytrolu, przez co bajgle mają drobne, zarumienione kropki i sypkiego ekstraktu(...)płaska łyżka erytrolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 1 łyżeczka sody 200 g gęstego naturalnego serka sok z połówki cytryny Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie najlepiej za pomocą widelca. Ciasto jest dość gęste ale lepkie. W razie potrzeby można dodać odrobinę mąki kokosowej. Ciasto podzielić na 8 części. Zwilżonymi wodą dłońmi formować wałeczki
FitKot
Zdrowa kampania Optima Cardio Potas+ ze Streetcom 256Tak jak wcześniej wspomniałam zostałam zaproszona przez Streetcom do Kampanii w której ja ,moi znajomi i rodzina mamy okazję przetestowania Optimy Cardio Potas Plus . Paczka Ambasadora
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PĄCZKI - NAJLEPSZE 262jest gotowy,tzn widać wyraźnie,że drożdże fermentują,wymieszać je z mąką,dodać jajka oraz pozostałe mleko - wyrabiać. Pod koniec dodać ciepły ,stopiony tłuszcz,spirytus i dalej wyrabiać,aż ciasto będzie gładkie i lśniące;powinno również odstawać od naczynia i rąk. Wyrobione ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto grubo rozwałkować,wykrawać krążki.Na jeden krążek nakładać(...)stroną do dołu. Temperaturę tłuszczu przed smażeniem pączków sprawdza się wrzucając na gorący tłuszcz kawałek ziemniaka; gdy zacznie się rumienić,można smażyć pączki.Można również wrzucić na tłuszcz kawałek ciasta;gdy natychmiast "odskakuje" od dna,podpływa na wierzch tłuszcz jest nagrzany dostatecznie. Pączki smażyć na niezbyt silnym ogniu, po przykryciem ok 1,5 min z każdej strony. Gdy połowa pączka
Niespełnione zdolności kulinarne
Orkiszowy piernik z jabłkami 202wiosny zostało jeszcze trochę czasu, więc zanim pojawią się polskie, świeże owoce, warto nacieszyć się piernikami i makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto(...)wychodzi wspaniale wilgotne i aromatyczne. Po 24 godzinach od upieczenia ciasto wstawiamy do lodówki (chociaż pewnie wcześniej zostanie zjedzone
Milion Smaków
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie waniliowo-cytrynowe 259wiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej 6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru(...)garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie miksujemy mase dodając
Malinowo w kuchni
Cappuccino 330ciasto reklamuje się samo, kakaowy biszkopt, pyszny mleczny krem i biszkopty nasączone w kawie. Wygląda bardzo elegancko a smakuje jeszcze lepiej. Kiedyś składałam je z podwójnym biszkoptem, ale doszłam do wniosku, że w takiej wersji smakuje znacznie lepiej. Spróbujcie koniecznie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki 4 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia 200cytrynowa Mąkę przesiewamy, wsypujemy drożdże – mieszamy. Dodajemy cukier, dokładnie rozgniecione ziemniaki, jajka i żółtko, letnie mleko, 1 łyżkę wódki i wodę różaną. Wyrabiamy robotem z hakiem do chwili, aż ciasto będzie odchodziło od miski (ok. 10 minut). Wlewamy masło i dalej wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie lekko klejące, ale nie dosypujemy mąki. Formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej(...)mąką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, krótko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 – 2cm i wykrawamy krążki. Odkładamy na ściereczkę (lub blaszkę wyłożoną matą i bardzo delikatnie oprószoną mąką), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut, aż podwoją swoją
mojewypiekiinietylko
Donuty (donaty) z różowym lukrem 238cukru pudru 5 łyżeczek soku z cytryny kolorowa posypka czerwony lub różowy barwnik spożywczy Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy miksera wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoja objętość wykładamy je na omączony blat, wałkujemy na prostokąt o grubości(...)wykrawamy donaty. Ja użyłam specjalnej wykrawaczki, ale można też użyć szklanki i kieliszka. Wykrojone ciasta przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Donaty smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wyjmujemy na kratkę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gdy donaty stygną robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier, dodajemy
Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki na jogurcie 166migdałów * 2 jajka Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem. Dodajemy jogurt i porządnie mieszamy. Dodajemy ekstrakt z migdałów oraz przesianą mąkę. Film na którym znajdziecie idealną konsystencje ciasta na te pączki, znajdziecie poniżej. Całość mieszamy, aż powstanie coś podobnego do śmietany lub surowego ciasta na biszkopt. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 pojemności garnka). Do gorącego oleju, pomagając sobie(...)małymi łyżkami, zrzucamy po łyżeczce ciasta. Powstaną nieidealne i na pewno nie perfekcyjnie okrągłe pączusie. Smażymy z każdej strony około 3 minuty. Możemy wyjąć jednego i przekroić aby zobaczyć czy ciasto jest w środku upieczone. Pączki wykładamy na papier aby odsączyć olej. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na świeżo, ale nie bójcie się, i tak znikną w ciągu godziny :) Smacznego
Klasyka Gotowania
Brownie 185Jestem nową adminką, mam na imię Martyna i od dzisiaj postaram się prowadzić tego bloga z Karolinką. Jako pierwszy chciałabym opublikować przepis na ciasto brownie. Składniki: 220 g masła 120g gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1) Rozstóp w rondelku masło i czekoladę. Jeśli została ci jeszcze jakaś czekolada do wykorzystania, możesz zetrzeć(...)wiórki i przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać je nimi. 2) Dodaj cukier i sól, wymieszaj 3) Dodaj mąkę i wymieszaj 4) Wlej ciasto do formy 20*20, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypaną mąką. 5) Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika o temperaturze 160 stopni Celsjusza na 30 minut Smacznego
cukrem pudrem posypane
Pizza na puszystym cieście 186Sekretem dobrem pizzy jest jej ciasto. To jest bardzo smaczne, grube i puszyste. Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody łyżeczka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej łyżka oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy: 400g pomidorów w puszce 100g suszonych pomidorów z oliwy 70g koncentratu pomidorowego łyżka oliwy z oliwek średnia cebula(...)drożdży z cukrem i wodą. Pozostawić na około 10 minut. Mąkę przesiać przez sito, stopniowo dodawać drożdże, oliwę oraz sól. Składniki dobrze wyrobić i postawić w dużym naczyniu (ciasto zwiększy objętość ponad dwukrotnie) nasmarowanym oliwą w ciepłym miejscu na około 1h-1,5h. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i uformować dwie okrągłe pizzę. Piec w 240 stopniach C przez
Pyry na Gaz
Pączki na jogurcie 215miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać(...)krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło. Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotuje