ciasto - 164325 przepisów (strona:4072/10955)

Imieninowa sałatka mojej Mamy. Mam smaka na buraka :-) 247

Smaczne sałatki z buraka. Edyta Guhl. ,, Mam smaka na buraka“ to akcja kulinarna, którą na stronie Durszlaka ogłosiła przesympatyczna Angela z blogu Smakołyki Angeli. Jeśli macie

dolcevitainmykitchen
Oponki z likierem waniliowym 166

soku z cytryny Kolorowe posypki Zaczyn: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min. Ciasto: Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy(...)Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy pod przykryciem na 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy oponki. Ja użyłam szklanki i małego kieliszka. Gotowe układamy na suchej ściereczce, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. W szerszym garnku

VioletoweKucharzenie
Bułeczki pszenno – żytnie 272

łyżkami mąki pszennej i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałą mąką, cukrem, solą i oliwą z oliwek. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia przykrywając czystą ściereczką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować z ciasta około 6 bułeczek i odstawić ponownie na około 30 minut. Rozkłócić jajko

Ania i Marcin gotują
Tosty francuskie z rokitnikiem 210

jogurcie. To pyszny, kwaśny i orzeźwiający deser. Poza sezonem (wrzesień-październik) pozostaje nam dżem z rokitnika. Jego śniadaniowa wersja to tosty francuskie z rokitnikiem. Idealna sprawa jeśli kupiliśmy ciasto drożdżowe, ale zjedliśmy tylko kawałek a reszta nie jest już taka świeża. Składniki: 2 kromki ciasta drożdzowego na osobę (może być spokojnie “wczorajsze”) jajko małe opakowanie śmietany łyżka ekstraktu z wanilii(...)rokitnikiem odrobina owoców – u mnie garstka mrożonych jagód i ananasa   Jak przygotować tosty francuskie z owocami? Jajko, śmietanę i wanilię mieszamy razem widelcem. Przygotowujemy kanapki z ciasta drożdżowego. Pomiędzy 2 kawałki ciasta wkładamy owoce i dużą łyżkę rozsmarowanego dżemu z rokitnika. Każdą kanapkę obtaczamy w śmietanie z jajkiem. Smażymy z każdej strony (aż będzie rumiana). Lubisz moje wpisy

Ugotowane pozamiatane
ROGALIKI DROŻDŻOWE NASZEJ MAMY 168

lekko podgrzejcie, rozpuśćcie w nim drożdże, dodajcie odrobinę cukru i odstawcie do wyrośnięcia. Mąkę przesiejcie przez sito, dodajcie do niej cukier puder, rozpuszczone wcześniej masło, jajko i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrabiajcie tak długo aż zacznie odklejać się od rąk. Odstawcie ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie odgazujcie ciasto uderzając w nie. Rozdzielcie ciasto na dwie części

OliveandThyme
CHLEB PSZENNY CODZIENNY 197

łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką). Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu(...)zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który

OliveandThyme
PĄCZKI PIECZONE 197

Puszyste, mięciutkie, przepyszne nawet na drugi dzień. I w domu pięknie pachnie ciastem drożdżowym... Jak nie ulec takim lekkim pączkom? :) Polukrowane naprawdę przypominają w smaku swoich smażonych kuzynów- nie są jedynie tak ciężkie i tłuste ( dla nas to o wiele smaczniejsza opcja).  Same za, a przeciw? Ja się nie dopatrzyłam, ale może wierni fani smażonych pączusiów coś zauważą? Składniki(...)pokruszone drożdże, dodajcie 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, wymieszajcie, odstawcie na kilkanaście minut. Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą i cukrem. Powoli wmieszajcie rozczyn drożdży i jaja, zagniećcie ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera),do momentu połączenia składników.  Nadal zagniatając dodawajcie kawałki miękkiego masła. Kiedy ciasto stanie się gładkie i będzie "odchodzić" od rąk i ścianek miski

OliveandThyme
CIASTECZKA ORZECHOWO-CYNAMONOWE 195

masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych Przygotowanie Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie(...)niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st.  Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczcie do zarumienienia brzegów (około 15-18 minut). Studźcie na kratce. pomysł znalazłam

OliveandThyme
TARTA Z KARMELIZOWANYM CZOSNKIEM I KOZIMI SERAMI 182

Składniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody+ woda do obgotowania czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 niecała łyżka cukru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku + do posypania 100 g miękkiego sera koziego 100 g twardego sera koziego(...)masło posiekajcie razem z solą i mąką (możecie użyć w tym celu malaksera). Kiedy składniki połączą się dodajcie 4-5 łyżek zimnej wody i szybko (ręcznie lub malakserem) zagniećcie ciasto. Wstawcie na ok 30 minut do lodówki. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. Wyciągnijcie ciasto, rozwałkujcie i wyłóżcie nim formę do tarty, włóżcie jeszcze na kwadrans do lodówki. Po kwadransie

OliveandThyme
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 215

wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą i wsypcie do namoczonych płatków. Przez około 10 minut zagniatajcie ciasto (ja używam  często do tego miksera z hakiem)- będzie miękkie i dosyć rzadkie, ale takie właśnie powinno być. Misę z ciastem przykryjcie folią spożywczą i zostawcie na około(...)godziny do wyrastania- ciasto musi co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę. Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut. Upieczony wystudźcie na kratce

OliveandThyme
CHLEB GRYCZANO-PSZENNY 236

kochać glutenu? ;) Składniki rozczyn1 250 g mąki gryczanej 200 ml wody 1/2 łyżeczki soli rozczyn 2 10 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej chlebowej 200 ml wody ciasto 10 g świeżych drożdży 50 g mąki żytniej chlebowej 50 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka ciepłej wody do posypania: otręby(...)przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na około 12-15 godzin. Po 12-15 godzinach w 1 łyżce ciepłej wody rozpuśćcie drożdże. Połączcie je z resztą składników i rozczynami, zagniećcie ciasto- powinno być dosyć luźne i klejące. Odstawcie na około 30 minut. Garnek żeliwny (lub foremkę) wyłóżcie papierem do pieczenia. Przełóżcie ciasto, posypcie je otrębami, przykryjcie pokrywką i odstawcie na kolejne

OliveandThyme
Placki z kiszonej kapusty 213

mleka ok 250 g mąki jajko pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu czubata łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru tłuszcz do smażenia Z mleka, mąki i jajka wyrabiamy ciasto, które powinno mieć konsystencję lekko lejącego się ciasta naleśnikowego. Z surowej kiszonej kapusty odciskamy sok. Rozdrabniamy. Dodajemy do ciasta. Na koniec mieszamy z wszystkimi przyprawami i ciasto mamy gotowe do smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz

Pichceniomania
Zawijasy z pesto i mozzarella 188

obiad…Ale zawijasy z pesto i mozzarella piekę również jako pieczywo do dipów . Świetnie sprawdzają się w zimnym bufecie, idealne na karnawał. Oczywiście upiekłam zawijasy z domowym pesto . Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik(...)zimnej wody 5 łyżek pesto 1 łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij

codojedzenia
Barszcz z uszkami (wigilijny) 276

borowików) 4 ząbki czosnku 2 duże marchwie  1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła(...)odcedzamy, dodajemy zakwas buraczany, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszczu nie gotujemy! 2. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło. Przed lepieniem wałkujemy na grubość ok 2-3mm, dzielimy na małe kwadraciki

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania