Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 207Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki ) na około 45 minut. 4. Po tym czasie(...)ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy trójkąty o boku około 3-4 cm. Gotowe trójkąty przykrywamy ściereczką i czekamy około 15 minut aż delikatnie podrosną, w tym czasie podgrzewamy olej w rondelku/garnku ( ja użyłam małej głębokiej patelenki o śred 16 cm i napełniłam ją do połowy olejem ) "Napuszone" trójkąciki smażymy na złoty kolor z każdej strony
Gotowanie...to proste !
Maślane faworki z piekarnika. 224okazję i na pierwszy rzut idą faworki :-) Z racji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki? Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone(...)Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około 10x3 cm, nacinamy środek i przekładamy
Poezja Smaków - blog kulinarny
Bloger Kulinarny Tygodnia Gotujmy.pl – Ugotowane Pozamiatane 221zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać(...)grządki np. smażone kwiaty cukinii. Z tego okresu pamiętam też rodzinne rytuały – wspólne robienie ogórków czy orzechówki. Pamiętam, że piekłam murzynka, pleśniak, kopiec kreta i karpatkę. Teraz te ciasta wydają się obciachowe, ale ja mam do nich ogromny sentyment i dalej je robię od czasu do czasu. Z moimi nastoletnimi prywatkami kojarzy mi się żółta sałatka, albo któraś
Ugotowane pozamiatane
MEGA JABŁKOWE BABECZKI Z KRUSZONKĄ 178mąki * 5 łyżek cukru Wykonanie: Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki, w drugiej wymieszać mikserem składniki płynne. Do płynnej masy dodawać po łyżce sypkich składników, nie przestając ciasta mieszać mikserem na wolnych obrotach. Jabłka obrać ze skórek, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wylewać do nich(...)ciasta do 2/3 ich wysokości. Kruszonka: Z masła, mąki i cukru zagnieść ciasto na kruszonkę. Muszą powstać małe "cukiereczki". Na babeczki posypać kruszonkę. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z babeczkami i piec je około 25-30 minut
Zrób to smacznie
Chleb Pałanga (Litwa) 206sól 20 g - cukier lub miód 2 g - kminek mielony 5 g -drożdże świeże prasowane 10 g - słód jasny żytni 600-630 g woda (nawodnienie ciasta 60-63%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 16:00 Zakwas 21:00 Zaparka 0:00 Zakwaszona zaparka 10:00 Zaczyn drożdżowy 12:00 Ciasto właściwe(...)temp. 28-32oС. Zaczyn drożdżowy (2 godziny w temp. 30oС): 150 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 5 g - drożdże świeże prasowane 150 g - woda (40oС). Ciasto właściwe (1,5 godziny w temp. 28-32oС): 390 g - mąka żytnia jasna typ 580 lub 720 100 g - mąka pszenna typ 550 lub 650 8 g - sól
Przepisy na domowy ser i chleb
zupa ziemniaczana 184składniki: 500 g ziemniaków 100 g pora 50 g cebuli 60 g marchewki 50 g selera 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości 50 ml śmietany ok
Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe Naleśniki z Karmelizowanymi Jabłkami 263zwracałam uwagę jak smakuje z nadzieniem. A tu taka niespodzianka! Normalnie wpadłam w zachwyt i mało tego, pożarłam dwa suche bez nadzienia. Są mega! Jeden plus za to, że ciasto leżakuje przez noc w lodówce, rano brudzę tylko patelnię i skupiam się na nadzieniu. Drugi plus za smak. Kolejny za konsystencję, która z podanych proporcji jest idealna. Naleśniki wychodzą cieniutkie(...)Składniki na ok. 8 szt: 50 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego 3 jajka 30 g cukru 125 g mąki 250 ml mleka skórka z 1 pomarańczy Sposób przygotowania: Ciasto przygotowujemy w dzień poprzedzający smażenie. Pomarańczę oczywiście należy sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, u mnie świetnie się sprawdza tarka do parmezanu. Tu nie będę się
Blondynka Gotuje
Ciasto z kremem wafelkowym 569ciasto jest jak straciatella - krem z serków a w nim mocno czekoladowe kawałki pysznych wafelków Lusette :). Pycha! Ciasto jest lekkie i smaczne, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:). Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki(...)pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut w temperaturze 165 stopni. Studzimy w blaszce. Przekrawamy na 2 części. 2. Serek mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy. Dodajemy
Szefowa kuchni
Pączki hiszpańskie 469Niektórym znane są jako pączki wiedeńskie lub gniazdka. Są bardzo delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom zrobicie je dosyć szybko. Polecam :) Ciasto parzone: 1 szkl mleka 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szkl mąki pszennej 4-5 jaj tłuszcz do smażenia Lukier: 150g cukru pudru 2-3 łyżki wody kilka kropel aromatu rumowego Ciasto(...)Mleko zagotować z masłem i szczyptą soli. Zestawić z ognia, wsypać mąkę i energicznie wymieszać drewniana łyżką do połączenia składników. Garnek znów postawić na niedużym ogniu i mieszać aż ciasto będzie szkliste. Przestudzić. Do masy wbijać po jednym jajku i dokładnie mieszać. Przy dwóch pierwszych mieszałam łyżką, później mikserem. Ciasto ma mieć taka konsystencję aby nie było za rzadkie
Smakołyki Asi
Brownie z solonym karmelem 248składników. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Po przestudzeniu czekolady zmiksować ją z jajkami oraz mąką. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na pół. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu(...)soli morskiej. Na jeden z blatów rozkładamy 2/3 masy mascarpone, przykrywamy drugim blatem. Na górę cista rozkładamy pozostałą masę mascarpone, posypujemy pokruszonymi w malakserze orzeszkami i polewamy karmelem. Choć ciasto jest bardzo czasochłonne gwarantuję, że smak na długo pozostanie w waszej pamięci
Ania i Marcin gotują
Pierogi z surowych ziemniaków 240zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko oraz mąka do podsypania Wykonanie(...)miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą wodę , następnie wszystko razem zagniatamy , kiedy ciasto będzie za twarde , można dolać wody . Kiedy ciasto mamy gotowe , odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy
Mój Smak
Chleb żytni pełnoziarnisty łatgalski (Łotwa) 204czasie w następujący sposób: 9:00 Zakwas 15:00 Zaparka 18:00 Zakwaszona zaparka 21:00 Zakwaszona zaparka -mieszanie 1:00 Fermentowana zaparka 14:00 Ciasto właściwe 16:00 Formowanie 18:00 Pieczenie Zakwas (8-10 godzin w temp. pokojowej): 20 g - aktywny zakwas żytni 100% hydratacji 50 g - mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 30 g - woda(...)zakwaszonej zaparki dodać 1,5 drożdży prasowanych, Ja dodałem 1 g drożdży suchych (1/4 łyżeczki) rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Dokładnie wymieszać i zostawić do fermentacji. Ciasto właściwe (1-1,5 godziny w temp. 27-29oС): cała fermentowana zaparka 600 g - mąka żytnia pełnoziarnista typ 2000 5 g - sól; 30 g - melasa woda do korekty konsystencji (ja dałem
Przepisy na domowy ser i chleb
Placki z kukurydzą i salsa :-) 249Placki z kukurydzą, Edyta Guhl. Sobotni poranek jest najprzyjemniejszy w całym tygodniu. Uwielbiam długie wylegiwanie się w łóżku z kubkiem kawy i gazetami, oraz późne śniadanie
dolcevitainmykitchen
bananowiec z kremem karpatkowym 966Bananowiec w naszej rodzinie jest bardzo lubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka 25*34 cm Składniki(...)dolny biszkopt. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Masło roztopić i wystudzić. Dodać do bananów, dodać także pozostałą (większą) część płynnej galaretki. Kiedy masa zacznie tężeć wyłożyć ją na ciasto i przykryć drugą częścią biszkopta. Krem przygotować według przepisu na opakowaniu czyli ugotować budyń i po wystudzeniu utrzeć z masłem. Galaretki rozpuścić jak poprzednio w 750 ml wrzątku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowy chlebek czekoladowo - porzeczkowy podany z grillowanymi owocami 164piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej. Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem naturalnym i polewą czekoladową(...)pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku
Mango Papaja