ciasto - 164325 przepisów (strona:4062/10955)

Brownie z malinami 370

Intensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady.  Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady  100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki(...)kakao. Do ubitej masy wlewamy małym strumieniem masło z czekoladą, mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę musimy nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przekładamy ciasto, na wierzch wykładamy zamrożone maliny. Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, 25-35 minut w zależności od piekarnika

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto wiśniowo-pomarańczowe bez pieczenia 209

Bardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Nie wymaga od nas dużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego(...)galaretka stężeje, wyłożyć na niej kolejną warstwę herbatników. Do ostudzonej masy wiśniowej wlać jogurt grecki i dobrze wymieszać. Wylać na herbatniki rozprowadzając równomiernie wiśnie, po czym włożyć do lodówki. Ciasto chłodzić co najmniej 2 godziny

Passions hobbies life
Chleb z naczynia żaroodpornego 291

Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, pieczony w naczyniu żaroodpornym, a ciasto wyrabiamy zaledwie w 3 minuty. Szybki i pyszny- tak można określić ten chlebek, u mnie na pewno będzie gościł dość często :) Składniki: 650 g mąki (u mnie 500 g pszennej i 150 g orkiszowej), 25 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju(...)Przygotowanie: Odlewamy 1/2 szklanki letniej wody i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Do mąki dodajemy sól, słonecznik i sezam. Wlewamy rozpuszczone drożdże, pozostałą część letniej wody i olej. Ciasto zagniatamy ręcznie, można trochę podsypać mąką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozgrzewamy naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe) w piekarniku do 250 stopni. Przez rękawice zdejmujemy pokrywkę

Aga w kuchni
Ravioli z kapustą i grzybami 215

szkl. gorącej wody sól dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami] Mąkę wysypać na blat i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości(...)zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - farsz -lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową

Moje domowe kucharzenie
Orzechowe ciasteczka Sowy 182

jakiejś stronie internetowej od razu wiedziałam, że je upiekę z Oliwką. Są przepyszne, chrupiące, uświetnią każde dziecięce przyjęcie. Przy ich wykonaniu miałyśmy świetną zabawę :) Ja upiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego.  200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka(...)kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy i cukier puder posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, wykrawać kółka o śr. ok 10-11cm. Zrobić krateczkę widelcem, zawinąć boki (to będą skrzydła) i górną część (głowa). W odpowiednie miejsca przykleić migdały a tylką

Smakołyki Asi
KOKOSANKA – ŁATWE, SZYBKIE CIASTO KOKOSOWE 325

kokos ( najchętniej to sypałabym go o wszystkiego :D ). Dziś mam dla Was kolejny przepis na kokosowe ciacho – tym razem bez żadnych kremów, mas i dodatków. Proste, klasyczne ucierane ciasto kokosowe o bardzo intensywnym smaku. Od ciasta jogurtowego albo ucieranych szarlotek, które tak lubicie różni je to, że jest bardziej zbite, mniej puszyste, bardziej ciężkie – ale równie pyszne! Koniecznie

Ostra na Słodko
Lahmacun (czyt. lahmadżun) 225

Lahmacun-turecka pizza, najczęściej spożywana na drugie śniadanie. Drożdżowe ciasto z mięsnym nadzieniem i dodatkiem warzyw, bez użycia sera (aż mnie korciło,żeby dodać ale opamiętałam się)niejednemu, na długo. zapadnie w pamięci SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 10 g świeżych drożdży łyżeczka cukru 150 ml ciepłej wody łyżka oliwy  FARSZ: 250 g mielonej wołowiny cebula(...)duży ząbek czosnku papryczka chili  1//2 czerwonej papryki pomidor garść natki pietruszki sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Zaczynamy od ciasta. Drożdże pokruszyć,zalać kilkoma łyżkami cieplej wody-odstawiać w ciepłe miejsce na 15 minut.Mąkę połączyć z solą. Po 15 minutach do mąki z solą dodajemy zaczyn z drożdży, pozostałą wodę oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto

Kopystką po garach
Szarlotka z pomarańczową bezą 244

skórka z 1/2 pomarańczy Beza: 3 białka 150 g. cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: SPÓD: Mąka plus cukier oraz przyprawy łączymy. Masło kroimy na wiórki,dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto-jeżeli jest potrzeba dodajemy łyżkę wody. Ciasto wkładamy do lodówki. JABŁKA: Jabłka obrać, pokroić w kostkę, włożyć na patelnię dodając cukier, sok  oraz miąższ z pomarańczy. Całość przesmażyć(...)minut. Nagrzać piekarnik (bez termoobiegu) do 180 stopni Tortownicę wysmarować masłem, wykleić ciastem (brzegi ok. 1,5 cm), ponakłuwać widelcem, wyłożyć jabłka  i piec przez ok. 25 minut. W tym czasie przygotować bezę BEZA: Ubijamy białka, dodając po łyżce cukru. Ubijać przez 2-3 minuty, po tym czasie zaczynamy dodawać mąkę ziemniaczaną. Białka powinny być lśniące. Wystawiamy ciasto

Kopystką po garach
ŁATWA TARTA Z KREMEM I GALARETKĄ Z CZARNEJ PORZECZKI 331

Mieliśmy straszną ochotę na tartę. Niestety wszędzie znajdowaliśmy przepisy, które potrzebowały nieco czasu ponieważ ciasto należało chłodzić w lodówce i odczekać koło godziny. I tak zwlekaliśmy z tym deserem, aż do dzisiaj. Przypadkowo natknęliśmy się na fajny filmik, gdzie pani przygotowuje to ciasto w kilka chwil i postanowiliśmy przetestować przepis. Wyszło pysznie i szybko. SKŁADNIKI : mąka pszenna – 250 g + trochę(...)blat. Rozwałkować za pomocą wałka posypując mąką. Zrobić placek kilka centymetrów większy niż tortownica. Formę odwrócić do góry nogami. Nałożyć na odwróconą formę papier do pieczenia. Na papier nałożyć ciasto i jego boki obklejać w dół, żeby powstało coś na kształt miski. Taką odwróconą formę z tartą włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180º. Ustawić funkcję grzania góra/dół. Piec

kuchniabellissima.wordpress.com
Corn dog, czyli parówka w cieście z czarnuszką i rozmarynem 246

sobie sprawić taki Dzień Dziecka. Typowym przepisem tego typu jest corn dog, czyli amerykański fast food na patyku, który je się zwykle na meczach. To parówka (hot dog) pokryta ciastem kukurydzianym lub obtoczona w płatkach kukurydzianych (corn) i smażona w gorącym tłuszczu. Raczej nie jest to zdrowe danie, ale za to ile radości! Ja mam sentyment do corn dogów(...)czarnuszką i rozmarynem? Parówki i kroimy na pół. Ser posypujemy czarnuszką. Owijamy parówki serem, tak żeby czarnuszka była w środku. Z mąki, mleka, rozmarynu i jajka robimy gęste ciasto. Parówkę maczamy w cieście i obtaczamy w drobno pokruszonych płatkach. Smażymy w rozgrzanym oleju w małym garnku. Po wyjęciu nabijamy na patyczki do szaszłyków (chyba że smażymy większą ilość w dużym

Ugotowane pozamiatane
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 216

cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz z warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy(...)pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki, solimy, pieprzymy i dusimy na oleju

Gotowanie...to proste !
HOT WINGS, PIKANTNE SKRZYDEŁKA A'LA KFC 384

CIASTO : 3/4 szklanki mleka  2 jajka  1/2 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka słodkiej papryki około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)osuszamy, przecinamy na pół i odcinamy lotki.  Przekładamy mięso do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, pozostawiamy mięso na 1 godzinę.  W mniejszej misce mieszamy składniki ciasta, powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego.  Ciasto wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy.  Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w mące i układamy na desce. Olej dobrze rozgrzewamy, kiedy

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka piaskowa, puszysta 206

Dodać olej, ocet i olejek waniliowy, wymieszać. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać wszystko razem do masy maślanej i dokładnie wymieszać na gładką masę. Pieczenie – wstawić ciasto do średnio nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez godzinę. Zawsze radzę sprawdzić stan upieczenia za pomocą patyczka drewnianego. Jak po wyjęciu patyczek jest suchy to babka jest(...)gotowa. Gdyby było ciasto na patyczku to lekko przedłużyć pieczenie. Na koniec polukrować babkę w dowolny sposób. Thermomix do naczynia miksującego dodać masło i cukier, wymieszać 1 minuta, obroty 5 podczas mieszania obroty 5 dodawać po jednym jajku wlać ocet, olej, olejek waniliowy, wymieszać 10 sek, obroty 5 przesiać przez sitko mąki i proszek do pieczenia i dodać do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Domowa tortilla 562

średnicy ok. 22 cm. 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Najłatwiej wyrobić przy pomocy robota lub miksera z łopatkami do wyrabiania ciasta. Ciasto odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której(...)będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki

Bullio
Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego 219

każdej imprezy - znikają ze stołu jako pierwsze:). Każdy lubi ciasto francuskie, dlatego na pewno i na Waszym spotkaniu ze znajomymi zrobią furorę. Ich zrobienie zajmie nie więcej niż 10 minut:). 1 arkusz ciasta francuskiego 150g sera w plastrach 150g szynki konserwowej w plastrach 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany, zioła prowansalskie sezam do po sypania 1. Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy(...)koncentratem, posypujemy czosnkiem i ziołami prowansalskimi.  2. Na ciasto rozkładamy ser, na to szynkę. Ciasno zwijamy w rulon od dłuższej strony.  3. Kroimy na wąskie kawałki, układamy na płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Posypujemy sezamem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania