ciasto - 164325 przepisów (strona:4068/10955)

Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 183

zmodyfikowałam ociupinkę. Pączków (oponek) wychodzi całkiem sporo.  Dzieciakom oponki smakowały ale najbardziej spodobały się im mini pączusie jakie otrzymałam wycinając oponkom środek :) Zamiast pączków Oponki jabłkowe z lukrem ciasto: 300 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki masła, rozpuszczone 80 g cukru 2 jajka 600 g mąki + 40 g do obtoczenia jabłek 1/4 łyżeczki soli 2 kwaśne(...)szklanki mleka rozpuszczamy drożdże. Do reszty mleka wlewamy masło, jajka, wsypujemy cukier i mieszamy. Łączymy z mlekiem drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto na pizze II 231

Cienkie ciasto na pizze z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawia, że ciasto jest dodatkowo bardzo chrupkie. Pizza na cienkim cieście gotowa 1 godzinę. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 5 spodów do pizzy o średnicy 30 cm Składniki: 700 g mąki pszennej 300 g mąki krupczatki 50 g drożdży (½ opakowania) 2 łyżeczki cukru(...)łyżeczka soli 500 ml wody Przygotowanie: Rozpuścić […] Artykuł Ciasto na pizze II pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Czeko - ciacho 193

Czeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao(...)Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy (ja robię to różdżką) do uzyskania jednolitej masy. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i dodajemy do miski. Ciasto przelewamy na wysmarowaną margaryną blaszkę. Pieczemy w temp. 180 stopni 30 minut (ustawienie pieczenia: góra/dół) lub do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy ciasto z piekarnika i po 15 minutach

Alutka-Gotuje
KUCHE CIASTECZKA KAKAOWE 203

wsyp do masła utartego z cukrem. 3. Do miseczki z masłem i częścią mieszanki wbij jajko i połącz, a następnie dodaj resztę mąki i ugnieć ciasto. Najlepiej zrobić to silikonową łopatką, gdyż ciasto jest lepkie.  4. Rozpłaszcz powstałe ciasto i włóż do lodówki na 1h lub do zamrażarki(...)Blat do wałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka. 6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości): 191 kcal 3,5 g białka 12,5 g tłuszczów (w tym 7,5 g tłuszczy nasyconych) 22,1 g węglowodanów ogółem

Vroblewska-fitlife
łatwa sałatka biwakowa 712

składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 słoiczka cebulki marynowanej 1 słoiczek selera konserwowego 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka

Domowy Smak Jedzenia
kartoflanka 199

składniki: ok. 500 g ziemniaków 50 g cebuli 100 g pora 60 g marchewki 50 g selera 60 ml śmietany 50-100 g kiełbasy, dobrej jakości

Domowy Smak Jedzenia
Walentynkowy torcik truskawkowy 240

zmiksować blenderem i wymieszać z serkiem,następnie połączyć z  przestudzoną galaretką. Masę wyłożyć na spód ciasteczkowy,należy zrobić to bardzo szybko,ponieważ błyskawicznie tężeje. Wyrównać i formę z ciastem włożyć do lodówki. Po całkowitym stężeniu masy wyjąć ciasto z formy. Śmietanę ubić z cukrem,połączyć z żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować(...)ciasto. Gotowy torcik wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia śmietany. Przed podaniem udekorować serduszkami z masy cukrowej

Kolorowa kuchnia Elki
Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem 344

przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując(...)mąką ciasto dosyć cienko wałkujemy i wycinamy z niego ciasteczka w kształcie serduszek (lub innym). W połowie serduszek mniejszą wykrawaczką wycinamy środek. 5. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170C na funkcji termoobieg przez około 9 -10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Mała Cukierenka
Pączki hiszpańskie 295

same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale  również namiętnie smażę. Pracę można sobie ułatwić wyciskając ciasto bezpośrednio na tłuszcz z foliowego woreczka z odciętym rogiem. Nie będą miały wówczas takiego ładnego kształtu obwarzanków tylko raczej nieregularnych ciasteczek, ale zupełnie nic nie stracą na smaku i chrupkości. Pączki(...)hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać masę drewnianą łyżką. Postawić

Wiem co jem
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 268

Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej): 3 g aktywnego zakwasu żytniego  10 g woda 15 g  mąka pszenna typ 1050 W zamykanym pojemniczku/miseczce wymieszać aktywny zakwas(...)mąka pszenna typ 1050 7,5 g – drożdże prasowane Do zakwaszonej zaparki dodać 7,5 g drożdży prasowanych, wymieszać, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zostawić do fermentacji. Ciasto właściwe (90 minut w temp. 27-28 oС): cały zaczyn  220 g - mąka pszenna typ 1050 7,5 g – sól 25 g – syrop cukrowy (dałem 12 g miodu

Przepisy na domowy ser i chleb
Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem ♥ ♥ ♥ 239

Pieczone plastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. Walentynki bez cukru :-) Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone

dolcevitainmykitchen
Drożdżówki z marcepanem 161

Kolejna odsłona drożdżóweczek. Tym razem w wersji z marcepanem i budyniem.   Składniki: Ciasto: 550 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant), 40 g cukru, 2 jajka, 50 g masła lub 1/2 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, szczypta soli, opakowanie budyniu waniliowego, 1/2 litra mleka, 1 1/2 łyżki cukru, 1/2 paczki cukru waniliowego, marcepan Przygotowanie(...)minut. W tym czasie lekko podgrzać mleko, dodać masło lub olej, cukier, sól i wymieszać. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Zmieszać z mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h., aż podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto będzie rosło zrobić budyń. Mleko wlać do garnka zostawiając 1/4 szklanki

Państwo Wojtczuk gotują
Szparagi w cieście francuskim 150

Wczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp

Państwo Wojtczuk gotują
Pomarańczowe muffiny z nadzieniem z ricotty 192

których nie umiem się oderwać. Są to jedne z najlepszych muffinów w mojej kuchni. Zawsze, gdy je zrobię, zachwycam się ich smakiem, a w szczególności połączeniem ricotty z ciastem pomarańczowym. Zachęcam do zrobienia, nie zawiedziecie się :) Składniki (16 muffinów): 160 g mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480) 140 g cukru 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 płaskie łyżeczki(...)połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 10 - 20 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.  2/3 ciasta przekładamy do foremek na muffinki. Następnie nakładamy ricottę. Na koniec wykładamy pozostałe ciasto. Powinno sięgać do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około

Smak mojego domu
Kawowe ciasteczka 267

kawy można zmniejszyć w zależności od upodobań i mocy kawy Przygotowanie: Wszystkie składniki (za wyjątkiem jogurtu) umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. W przypadku, gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego (ja tak zrobiłam). Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut(...)choć ja ostatnio robiłam ciasteczka już po 15 minutach schładzania). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy w dłoniach owalne ciasteczka (około 1,5-2 cm), pośrodku (wzdłuż) robiąc głęboki rowek za pomocą patyczka do szaszłyków (dzięki temu ciasteczka zaczynają przypominać duże ziarna kawy). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania