ciasto - 164325 przepisów (strona:4053/10955)

Szarlotka 2041

godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Szarlotka

Delusional Trine
sałatka leśna polana 338

składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych 2 marchewki 3 ziemniaki 3 jajka 2 ogórki konserwowe, średniej wielkości 2 piersi z kurczaka 100 g sera żółtego natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Czarno-biały sernik wielkanocny 226

życzenie córki.  masa serowa: 600 g twarogu trzykrotnie mielonego 100 g masła 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l aromat migdałowy ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru migdałowego 2 łyżki kakao ponadto: biała czekolada  Z podanych składników zagnieść ciasto(...)ciasta włożyć do zamrażalnika a pozostałą do lodówki co najmniej na godzinę po czym wylepić dno tortownicy (śred. 24cm) i nakłuć widelcem.   Masło utrzeć z pudrem cukrem i żółtkami na puszystą masę, miksując stopniowo dodawać twaróg, wsypać budyń, dodać aromat. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Gotową masę wylać na przygotowany spód

Kolorowa kuchnia Elki
ruloniki z szynki nadziewane pastą jajeczno chrzanową 315

składniki: 12 plasterków szynki 2-3 jajka 1/3 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 2-3 łyżki majonezu 1 łyża chrzanu sól, pieprz szczypiorek wykonanie: Jajka

Domowy Smak Jedzenia
Trójkolorowa babka Tulipan 308

cukrem na puszystą masę (około 7 minut). Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać olej oraz wodę. 350g mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i powoli dodawać do jajek. Ciasto podzielić na 4 części.  Do pierwszej dodać resztę przesianej mąki, wymieszać i od razy wylać do formy na babkę. Ja używam silikonowej, więc nie muszę jej niczym natłuszczać(...)oprószyć.  Do drugiej części dodać kisiel, wymieszać i wylać na pierwszą warstwę ciasta.   Do trzeciej części dodać mak, wymieszać i wylać na drugą warstwę ciasta.  Do ostatniej porcji ciasta dodać przesiane kakao. Wymieszać i wylać do formy.  Piec około godziny w temp. 175st., do tak zwanego "suchego patyczka". Przed podaniem polukrować lub oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Mazurek chałwowy 206

wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam! Korzystając z okazji, chciałabym złożyć najlepsze wielkanocne życzenia wszystkim Czytelnikom. Alleluja! Składniki Spód(...)wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki

Słodkie inspiracje
Kokosowy sernik z ananasem na czekoladowym spodzie (wegański!) 205

tworzyć roślinne słodkości i muszę przyznać, że coraz bardziej mi się to podoba. Oczywiście nie zabraknie na moim stole prawdziwego sernika  ( tradycyjny, z rosą, mój ulubiony! ), ale takie ciasto może stanowić miłą odmianę dla tych cięższych i bardziej kalorycznych pyszności.  Wiem również, że wiele osób potrzebuje wegańskich przepisów, więc nie martwcie się - wkrótce będzie ich jeszcze więcej(...)ryżowymi na drobny ,,pył". Wymieszać wszystkie składniki w misce za pomocą łyżki wsypując stopniowo cukier puder i kilka łyżek mąki ( dosypywałam na oko ) . Masa może się bardzo lepić. Wylepić ciastem natłuszczoną wcześniej i oprószoną płatkami owsianymi blaszkę. Należy to robić dłońmi zwilżonymi wcześniej zimną wodą, wtedy będzie o wiele łatwiej. Uformować również niewielkie boki. Ciasto wstawić na ok. 30 minut

Kuchnia Ellie
BABKA JOGURTOWA Z BAKALIAMI 210

mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  (użyłam Skworcu) * 4 jajka * około 250 g mieszanki keksowej Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, powoli wlewać partiami olej ciągle mieszając ciasto mikserem. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać. Wsypać cukier waniliowy i przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.   Ciasto dobrze wymieszać.  Na końcu wsypać mieszankę keksową i wszystko wymieszać(...)drewnianą łyżką. Ciasto wylać do foremki (użyłam formy do babki z kominem), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Schłodzone ciasto można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Muffiny marchewkowe z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą 262

Ciasto marchewkowe jest jednym z najprostszych i najszybszych ciast. Doceniam je zwłaszcza wtedy, kiedy muszę szybko coś upiec, bo czas nie pozwala na dłuższa zabawę w kuchni. Jest też idealne do wszelkich modyfikacji. Można je przekroić i przełożyć dobra marmoladą lub też delikatnym śmietankowym kremem. Można tylko oblać czekoladą i też jest pyszne. Dzisiaj mam dla Was muffinki własnie(...)ciasta marchewkowego . Przepis nieco zmodyfikowałam i dodałam sporą ilość uprażonych włoskich orzechów. Do dekoracji wykorzystałam lukier cytrynowy i granolę, która okazała się idealnym dodatkiem. Babeczki wyszły odpowiednio wilgotne i lekko chrupiące od orzechów i granoli. Składniki na około 16 sztuk (w zależności od wielkości): ok. 400 g marchwi 4 jajka 1 szklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka imbirowe 212

mnie przygotowania do Wielkanocy zaczęły się już dzisiaj. Kruche ciasteczka imbirowe W planie mam nie tylko sprzątanie ale i upieczenie przynajmniej części zaplanowanych na Wielkanoc ciast. Zaczęłam od upieczenia ciasteczek imbirowych w kształcie królików i kwiatków. Ciasteczka mam zamiar podjadać w trakcie moich dzisiejszych prac Mam nadzieję, iż do niedzieli chociaż kilka sztuk ciastek zostanie Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)mielonego imbiru 2-3 łyżki cukru kryształu Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać do niej masło, imbir, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól. Posiekać a następnie dodać jedno jajko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy, na grubość około 4 milimetrów. Wycinać ciasteczka dowolną w kształcie foremką bądź radełkiem

mecooks
jajka faszerowane pastą musztardową 196

składniki: 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz dodatkowo: natka pietruszki, szczypiorek wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe paszteciki z mięsem 274

Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako  dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno. Składniki: 350 g mąki pszennej 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli szklanka mleka 2 żółtka 80 g masła szczypta soli farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu(...)Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło.  Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.  Mięso

wyzwania kuchenne
Kurki zwane doryjkami 169

których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto samo w sobie nie zawiera go ani grama. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki  pół kostki smalcu pół kostki margaryny 1 żółtko  2 dag świeżych drożdży  3 łyżki śmietany(...)cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy na 3 mm placek. Radełkiem lub nożem do pizzy tniemy go w kwadraty o bokach 4-5 cm. Robimy to krojąc ciasto w paski. Najpierw wzdłuż, a następnie wszerz. Na każdy kwadracik wykładamy pół łyżeczki marmolady. Przeciwległe końce kwadracików zlepiamy ze sobą

Kuchnia od dwojga
domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 182

składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej

Domowy Smak Jedzenia
Tort z owocami. 440

ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik(...)mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy pierwszy blat ciasta. Należy go nasączyć sokiem z wiśni, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i nałożyć krem śmietanowy. Następnie kładziemy drugi blat ciasta ( dociskamy go do kremu ), nasączamy sokiem z wiśni, układamy wiśnie

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania