Czekoladowo-wiśniowa fantazja na waniliowych gofrach 277świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, olej, dodajemy szczyptę soli, cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego dość gęstego ciasta (konsystencja ciasta powinna być gęstsza od tradycyjnego ciasta naleśnikowego). Gofrownicę smarujemy olejem (przy użyciu pędzelka). Bardzo dobrze ją rozgrzewamy. Aby gofry wyszły chrupiące i nie „giętkie”, najważniejsza jest moc gofrownicy(...)Jeżeli takiej nie posiadamy, wówczas liczy się czas nagrzewania przed nałożeniem kolejnej porcji masy. Im dłużej gofrownica się nagrzewa, tym nasze gofry wyjdą lepsze. Małą chochelką nakładamy porcje ciasta. Gofry studzimy, nie mogą być gorące bo nasze dodatki się rozpuszczą. Na każdą porcję (2 gofry) nakładamy 2 gałki lodów czekoladowych z wiśniami, całość polewamy czekoladowym sosem, posypujemy pokruszonymi w dłoniach
Słodkie okruszki
Drożdżówki z rabarbarem i budyniem 242zielone pyszne drożdżówki z budyniem, kruszonką i rabarbarem. Z pozdrowieniami dla kobietki, która ma magiczny ogród z takimi darami natury :). Przepis podaje na 10 sztuk. Ciasto drożdżowe: - 1/2 kg mąki pszennej, u mnie typ 500 - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 4 dag świeżych drożdży - 10 dag roztopionego masła - 1 jajko - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii(...)pracować. Masło rozpuszczamy i ostawiamy do lekkiego przestudzenia. Jajko roztrzepujemy widelcem. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wanilię, mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, miskę szczelnie przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na 45-60 minut aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą część formujemy na kulę. Następnie
Apetyczna babeczka
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 182Sposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich
KUCHNIA POLSKA
Kotlet schabowy 240Wieprzowina na kotlet schabowy powinna być matowa, być otoczona wartwą tłuszczu, a wśrodku zawierać włókna (żyłki) tłuszczu, który podczas smażenia wytapia się, a temu właśnie schabowy
KUCHNIA POLSKA
Golonka 162Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania
KUCHNIA POLSKA
Najstarsza pizza w Polsce. 181Mało kto wie ale najstarsza polska pizzeria działa w Słupsku. I to już od 42 lat. Oczywiście chodzi o słupski „Poranek”, gdzie pokolenia słupszczan zajadają się
KUCHNIA POLSKA
Klasyczna sałatka z mozzarelli i pomidorów. 195SKŁADNIKI : piękne, dojrzałe 4 pomidory, kawałek mozzarelli - około 20 dag, pęczek świeżej bazylii (musi być świeża!), 5 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, odrobina
KUCHNIA POLSKA
Sałatka szopska 362Sałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy
KUCHNIA POLSKA
Kotlet de Volaille 1073Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na
KUCHNIA POLSKA
GOFRY 141SKŁADNIKI : • 2szkl mąki • 2szkl mleka • 2 jaja • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/3 szkl oleju • 1 cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, proszek i cukier
KUCHNIA POLSKA