ciasto - 164325 przepisów (strona:4078/10955)

Bułeczki z ziołami. Opactwo w Clervaux. 243

Bułeczki z ziołami. Edyta Guhl. Opactwo w Clervaux. Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do

dolcevitainmykitchen
Ciasteczka owsiane. 235

Owsiane ciasteczka firmy Hans Freitag. Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy nic nie wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona blogerka

dolcevitainmykitchen
Oh lala, La Wallonie! Domowy serek 212

Bergerie Acemont w Belgii. Walonia w Belgii i pyszne sery owcze. Oh lala, La Wallonie! Walonia- francuskojęzyczny region w południowej części Belgii podzielony został na pięć

dolcevitainmykitchen
Tort z makaronu 238

Tort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym

dolcevitainmykitchen
Bouillon i zupa z czarnej rzepy 189

Zamek w Bouillon. Zupa z czarnej rzepy. Edyta Guhl. Bouillon, czyli bulion to pyszna, rozgrzewająca zupa, która chroni przed przeziębieniem, dodaje siły, a nawet może poprawić

dolcevitainmykitchen
Sałatka z burakiem i orzechami 236

Sałatka z czerwonych buraków. Edyta Guhl. Czerwony burak jest moim kulinarnym faworytem wśród warzyw zimowych. Smakuje mi w każdej postaci. Jako zupa, smarowidło na chleb, w

dolcevitainmykitchen
ROLADKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SEREM I SZYNKĄ 816

Ciasto francuskie sprawdza się zawsze czy to w formie słodkiej czy wytrawnej. U mnie dziś goszczą roladki na wytrawnie z serem i szynką. Prosta przekąska a jaka smaczna :) Idealne na różnego rodzaju imprezy. Polecam :) Takie roladki smakują wyśmienicie, np z ketchupem, majonezem albo  sosem czosnkowym  od  Folwark . Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * plastry sera, np gouda * plastry(...)szynki konserwowej * ketchup Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku układać plastry sera jeden przy drugim, na to posmarować cienko ketchup. Następnie układać jedno obok drugiego plastry szynki. Ciasto zwijać w rulon . Pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić blachę z roladkami do nagrzanego piekarnika

Zrób to smacznie
Delikatne i szybkie pączki na jogurcie 272

Macie czasem tak, że nagle Was nachodzi na coś słodkiego? I nie, nie ciasto, bo przecież jego wykonanie zajmie godzinę… W takich kryzysowych sytuacjach, skorzystajcie z tego przepisu. Pączki na jogurcie, są bardzo delikatne w smaku i do tego szybkie do zrobienia. Wrzucasz wszystkie składniki do miski, mieszasz kilka razy i smażysz. Nie używamy drożdży, więc nie musisz się(...)pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 mały jogurt naturalny szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta wrzucić do miski i wymieszać na gładką masę. Formować łyżkami ciasto w kształt kuli wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na gorącym tłuszczu. Usmażone kłaść na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem

Mieszam w Garnku
Zacierka do zupy 196

dodawać do różnego rodzaju zup ale jest ona także rewelacyjnym dodatkiem do mięs, zwłaszcza gulaszu. Przepis podstawowy zawiera w sobie jajka i mąkę. Możecie go jednak urozmaicić dodając do ciasta zioła czy paprykę. To jest zupa, którą koniecznie musicie wypróbować. Do niej właśnie dodaję zacierkę: http://www.mecooks.com/pl/przepisy-pl/zupa-z-wolowina-na-bogato/ Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się(...)zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 jajka 10 łyżek mąki pszennej szczypta soli Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać rozbite jajka i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno się kleić i w konsystencji powinno być dość twarde. Jeśli jest taka potrzeba należy dodać dodatkową ilość mąki. Uformować kulkę. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut

mecooks
prażucha z ziemniaków 1502

składniki: ok. 1000 g ziemniaków, obranych ok. 5 łyżek mąki 1 łyżeczka soli dodatkowo: 300 g wędzonej kiełbasy lub boczku, dobrej jakości 1 cebula szczypiorek kwaśne

Domowy Smak Jedzenia
Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 249

podgrzać, pół szklanki wymieszać z drożdżami, łyżeczką cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko rozmieszać z cukrem, dodać przesianą mąkę, kardamon, wyrośnięty rozczyn  i zagnieść miękkie, gładkie ciasto. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk i miski, w trakcie wyrabiania dodawać rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką(...)odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie: masło roztopić, cynamon wymieszać z cukrem.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na prostokąt 30x40cm, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pokroić w plastry ok 2cm grubości. Bułeczki ułożyć na blasze w sporych odstępach. Przykryć i pozostawić do napuszenia

Obiad gotowy
Bułeczki Śniadaniowe 173

letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) 2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło/olej i wyrabiamy do tego momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia/miski. U mnie sprawę załatwił robot, trwało to około(...)Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h. 4. Po tym czasie zagniatamy go krótko (odgazowując), formujemy wałek który tniemy na 5 kawałków.  Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.  Nacinamy je ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Faworki 559

soli i cukrem pudrem Dodajemy żółtka i nadal przy pomocy noża mieszamy Teraz pora na kieliszek spirytusu - tylko bez degustacji :) I śmietana, dajemy 3 łyżki a 4 dodajemy gdyby ciasto było zbyt suche Tutaj kończy się pomoc noża, resztę wyrabiamy ręcznie Wyrobione ciasto tłuczemy - panie używają wałka a panowie tłuczka :) Kończymy po drugim bólu ręki  Ciasto formujemy w kulkę(...)zawinięte w folię odpoczywa 30 minut Wypoczęte ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy na grubość ok 1 mm  Wycinamy paski o ok 3 cm szerokości i 10 cm długości Nacinamy po środku i przez powstały otwór przeplatamy jeden z końcy Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano Samo smażenie trwa kilka chwil więc nie robimy

Mechanik w kuchni
Holenderskie pączki z rodzynkami i pomarańczą 202

minut do wyrośnięcia. Do roszczynu dodaj pozostały cukier, mąkę, mleko, skórkę otartą z cytrynu i pomarańczy, sól, jajka i masło pocięte w cienkie plastry. Wszystko wyrobić na ciasto drożdżowe i odstawić pod przykryciem jeszcze na 15 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osuszyć, dodać je razem ze skórką kandyzowaną do ciasta, ponownie wyrobić i odstawić pod przykryciem na kolejne

Niezły Młynek
Szczypanki z farszem twarogowym 308

Ciasteczka na nietypowym spodzie z aromatycznym farszem. Kardamon i skórka pomarańczowa sprawiają, że ser nabiera całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl wody farsz 250 g białego sera 2 żółtka 2 łyżki mąki ok. 4 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżka skórki pomarańczowej do ciast dodatkowo czekolada(...)podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do foliowej torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania