ciasto - 164325 przepisów (strona:4083/10955)

Zawijane bułki drożdżowe z makiem 157

Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie roztopić margarynę, dodać resztę mleka i podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier i roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrobić jeszcze przez chwilę. Rozwałkować na kształt prostokąta(...)wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o grubości 3 cm. Blaszkę wyłożyć papierem i układać obok siebie kawałki ciasta. Przykryć ściereczką i dać ciastu jeszcze 15 min by trochę podrosło. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec przez 30 min. Artykuł Zawijane bułki drożdżowe z makiem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Dutch baby – pieczony naleśnik 223

baby piecze się na patelni żeliwnej. Ja miałam pod ręką naczynie żaroodporne , które sprawdziło się doskonale. Dobry pomysł dla każdego, kto nie przepada za staniem nad patelnią i smażeniem. Ciasto podczas pieczenia mocno rośnie, natomiast po wyjęciu jego środek opada. Nie przejmujcie się tym. Dostajecie i tak fantastycznego naleśnika z chrupiącymi brzegami i wilgotnym środkiem. Podany poniżej przepis zapewnia sytość(...)formy dodatkowo 1 banan 3 łyżki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania ćwiartka cytryny 1 łyżeczka masła Sposób przygotowania Mąkę, mleko, jajko, sól i cukier miksować przez kilka minut. Ciasto powinno być bez grudek. Nastawić piekarnik na 220 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem i włożyć do piekarnika by się dobrze nagrzało. Po nagrzaniu się piekarnika wyjąć szybko naczynie

Pink Envelope
Domowe kajzerki. 223

minut je zagniatać i na końcu uformować, by je przygotować, a reszta zrobi się sama, to uwierzycie? Spróbujecie!  Potrzeba trochę czasu, by je przygotować, ale tylko dlatego, że ciasto musi rosnąć.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej typ 500 opakowanie drożdży instant 7 g 1 jajo łyżeczka cukru szczypta soli 3/4 szklanki wody 2 łyżki masła(...)temperatura pokojowa) Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy przez kilka minut, tak, by ciasto było jednolite, zbite i gęste. Zostawiamy je na 5 minut i jeszcze raz przerabiamy. Następnie natłuszczamy kulkę ciasta olejem (odrobiną), by nie kleiło się. Nakrywamy ściereczką i zostawimy na godzinę do wyrośnięcia, lub wstawiamy do lodówki na noc.  Podrośnięte ciasto dzielimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
sałatka z tuńczykiem w muszelkach 213

składniki : 1 puszka tuńczyka w oleju 1 słoik mieszanki warzywnej marchewka, kukurydza, groszek Jamar 2 jajka 1 mała cebula pieprz majonez ok. 20 szt. dużych muszelek

Domowy Smak Jedzenia
Pyszny chleb pszenno - orkiszowy na drożdżach 163

szklanki, majeranek 1 łyżeczka, drożdże suche 2 łyżeczki, woda ciepła 3 szklanki, sol 1 łyżka, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h, aż ciasto podwoi swoj ą  objętość. Blaszkę smarujemy olejem i przekładamy(...)niej wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę z ciastem i pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Upieczony chleb obkrawuje nożem i przekładam na kratkę  do wystudzenia

kulinarne odsłony pati
Rozmowa przy kawie 230

Rozmowy przy kawie należą do ulubionych. Człowiek czuje się odprężony i zadowoly z życia. Kubek gorącej kawy, a do tego pyszne ciasto i jestem w siódmym niebie zwłaszcza w styczniu. Ciężko wrócić do pracy po świętach. Długie wieczory z rodziną, biesiady przy zastanowionym stole, reflekcje na temat kończącego się roku… Wszyscy co czytają mój blog wiedzą za pewne(...)wysiłek nie poszły na marne. Pracuję na uniwersytecie w grupie zajmującej się badaniami nad galektyną -3. Biolog i kucharka w jednej osobie. Oczywiście zgodziłam się na wywiad. Upiekłam ciasto, bo była moja kolejka i tak przy kawie rozmawiałyśmy na temat mojej kulinarnej pasji. Bloguję również po szwedzku. Właściwie blogowanie zaczęłam po szwedzku. Za namową rodziny kilka lat później zaczęłam blogować

codojedzenia
Nic ni ma, ino zima... 194

kieliszkiem, ale misie gwarantują ochy i achy wszystkich, którzy je zobaczą. Sam przepis to korzenna modyfikacja tego, który dostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru(...)wierzchu, żeby były w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Miksujemy jajko z cukrem pudrem. Dodajemy masło i mąkę z przyprawami. Kiedy masa jest jednolita i aksamitna rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5mm (pamiętając o osypaniu mąką stolnicy). Wycinamy ciastka, a jeśli chcemy, żeby misie miały buźki, rysujemy je wykałaczką. Układamy ciacha na blasze wyłożonej papierem, dekorujemy całymi migdałami

les mirabelles
Pierś kurczaka w tempurze 738

tempury olej do smażenia pieprz lub odrobina chili Przygotowanie: Pierś umyć i oczyścić z wszelkich żyłek, pokroić na niezbyt duże kawałki. Proszek tempury rozrobić z bardzo zimną wodą na ciasto nieco gęstsze od ciasta na naleśniki. U mnie proporcje były mniej więcej na 5 łyżek proszku 6 łyżek wody, ale to może być inaczej w zależności, jaką posiadacie tempurę. Proponuję(...)część proszku i sprawdzić, czy ma właściwą konsystencję poprzez usmażenie zanurzonych w niej kilku kawałków kurczaka i czy są one odpowiednio słone i pikantne. Kawałki kurczaka zanurzać w przygotowanym cieście z tempury i smażyć z każdej strony, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu delikatnego zrumienienia. Wykładać na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeśli lubicie bardziej słono i pikantnie

Kuchcik gotuje
Grahamki 159

dekoracji Przygotowanie: 1. Suszone drożdże mieszamy z obydwoma rodzajami mąki, soli i otrębami 2. Dodajemy lekko ciepłą wodę, miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze chwile 3. Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 h, ciasto powinno podwoić(...)swoją objętość 5. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie i podzielić na ok 8-9 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy bułki w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok 30 minut, powinny podwoić swoją objętość  6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy

Słodki Kompromis
Churros z sosem czekoladowym 142

początki sięgają pastwisk. Pasterze wypasający owce, skazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i  znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec(...)głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta,  nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast

Słodki Kompromis
Knedle z truskawkami 271

brązowy cukier Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, następnie obieramy przepuszczamy przez praskę, studzimy 2. Do ziemniaków dodajemy make, jajka i szczyptę soli, zagniatamy jednolite ciasto, truskawki myjemy i pozbywamy szypułek 3. Z ciasta formujemy wałek, na podsypanej mąką stolnicy odcinamy po kawałku ciasta, spłaszczamy w dłoni i owijamy ciastem truskawkę, rolujemy w dłoniach i odkładamy

Słodki Kompromis
ŚLIMACZKI Z SEREM I SZYNKĄ 255

Szukacie pomysłu na oryginalną i smaczną przekąskę? Wystarczy gotowe ciasto francuskie, ser, szynka, ulubione zioła..i piekarnik. Po paru minutach ślimaczki gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów dobrej szynki 10 plastrów sera żółtego zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plaster koło plastra szynkę, na nią ser. Posypujemy(...)ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy w dość grube plastry Układamy na blasze wyłożonej papierem Pieczemy do zrumienienia ok 15 minut. Podajemy z ulubionymi sosami

Z Majeczką w kuchni
Piernikowe markizy z kremem orzechowym 281

Markiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)szklanki mleka - 400 g miękkiego masła - 7 łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy

mojewypiekiinietylko
paszteciki z ciasta francuskiego 244

Czas karnawału to czas imprez, a na żadnej z nich nie może zabraknąć lekkich przekąsek. Dziś właśnie propozycja na jedno z takich dań. składniki  ciasto francuskie, można oczywiście użyć gotowego za sklepu, ale o wiele lepsze będzie własne ( na przykład zrobione według tego  przepisu  )  farsz pasztetowy na około 30 szt pasztecików(...)lubczykiem, solą, oraz pieprzem, a następnie dusimy   przez dziesięć minut. Patelnię zdejmujemy z palnika, lekko studzimy, po czym mięso mielimy blenderem, dodając jedno żółtko, oraz tartą bułkę. Porcję ciasta francuskiego  rozkawałkowujemy na cienki okrągły płat ( około 30 cm średnicy), który następnie dzielimy na sześc części. Teraz na środku każdego kawałka ciasta rozkładamy porcję pasztetu,   po czym

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania