ciasto - 164325 przepisów (strona:4091/10955)

domowa masa makowa z bakaliami 492

*składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50

Domowy Smak Jedzenia
Muffinki cytrynowe 208

żelu ZENTIS . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam razem z cukrem kryształem na puszystą masę. Stopniowo wsypuję wymieszane razem mąki oraz proszek do pieczenia. Margarynę rozpuszczam. Cienkim strumykiem wlewam margarynę do ciasta. Z cytryny ścieram wierzchnią warstwę skórki oraz wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do ciasta. Dokładnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do ¾ wysokości). Piekę(...)wykładam na wierzch przestudzonych muffinek. Zachęcam do zakupu produktów   ZENTIS .  W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort naleśnikowy z grillowanymi warzywami (Torta di crepes con verdure grigliate) 223

polpa di pomodoro, verdure come carote, zucchine, melanzana e spinaci. La torta è saporita grazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła    Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan(...)Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy ok. 1 minuty. Odwracamy naleśnik

La grande e la piccola cuoca
Pierniczki 244

Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy pierniczki. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pizza z bakłażanem 191

Pizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu. ciasto: 250 g mąki pszennej typ 500 150 ml letniej wody 1/3 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 1 bakłażan 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie kulki mozzarella 8 pieczarek 3 plastry szynki 1 cebula czerwona(...)wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy

wesoła kuchnia
Foccacia z botwinką 177

sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci. ciasto: 250 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży 150 ml  szklanki wody letniej 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżeczka miks oregano i bazylia sos buraczkowy: 1 burak średni(...)cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę  i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam

wesoła kuchnia
Truskawkowa fantazja 196

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto, i do lodówki wstawiam. Wierzch: Śmietanę kremówkę ubijam z fixem. Żelatyną rozpuszczam w 6 łyżkach gorącej wody i przestudzoną dolewam do musu z truskawek . Jak zacznie tężec wylewam na ciasto. Dekoruję

wesoła kuchnia
Pyzy z jagodami 243

Pyzy to smaki mojego dzieciństwa. Z jagodami to moja ulubiona wersja. Można je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania.   Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 1 dkg drożdży cukier szczypta szczypta soli 1/2 szklanki mleka 12 g masła 1 i 1/2 szklanka jagód 150 g jogurtu greckiego mięta Do miski(...)miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około

wesoła kuchnia
Pierogi z kurkami i fasolą 208

Wigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 1 szklanka(...)odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam kwadraty i układam na foremce do robienia pierogów. Układam farsz i sklejam. W garnku zagotowuję wodę wlewam łyżkę oliwy

wesoła kuchnia
Babeczki makowe - mini makowce 294

zasiadane przyjęcia. U mnie na takie okazje sprawdzają się wszelkiego rodzaju babeczki - zarówno wytrawne, jak i słodkie. Tak wpadłam na pomysł babeczek - makowców. Spody z kruchego ciasta wypełnia słodka masa makowa z rodzynkami i aromatem migdałowym. Nadzienie można zrobić samodzielnie - wiadomo, będzie najlepsze, albo oszczędzić czas i użyć gotowej masy makowej o przyzwoitym składzie. Odświętnego charakteru nadają babeczkom gwiazdki(...)się połączy. Skontrolować smak i dodać cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby.  Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 20 minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyciąć szklanką 20 krążków. Wylepić ciastem metalowe foremki do babeczek. Nakłuć ciasto w kilku

Kulinarne Inspiracje
Uszka z grzybami wigilijne 212

wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła ½ łyżeczki majeranku Sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie(...)przelewać do miski z mąką – mieszać. Wyrabiać ciasto minimum 5 minut. Następnie najlepiej przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. Farsz: Grzyby opłukać o namoczyć w niewielkiej ilości wody (najlepiej przez noc). Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić, drobno pokroić, a wywar zostawić (np. do przygotowania sosu lub zupy). Grzyby dodać do uduszonej na maśle, poszatkowanej cebulki

Tradycyjna Kuchnia
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki 242

mąkę z przyprawami, sól i proszek do pieczenia. Na środku zrobić wgłębienie, wbić jajo i dodać przestudzoną masę. Zagniatać za pomocą miksera z końcówką- hakiem. Można także ręcznie, ale ciasto jest na początku bardzo klejące. Z zagniecionego ciasta uformować kulę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, aby się to udało, dodać nieco mąki. Kulę przykryć folią i schłodzić w lodówce przez(...)godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozwałkować bardzo cienko na oprószonej mąką stolnicy lub na silikonowej macie (użyłam papieru do pieczenia). Foremkami wycinać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia lub macie przez 8-10 minut - aż brzegi zaczną się rumienić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego

Pełny talerz
Torcik z kremem śliwkowym wg siostry Anastazji 260

Ciasto ma w nazwie frazę "torcik" było to dla mnie bardzo mylące ale teraz gdy już upiekłam to ciasto mogę zdradzić że jest to deser który w tortownicy się nie zmieści więc robiłam go w brytfance o wymiarach 25 cm x 40 cm. Ciasto inspirowane jest przepisem z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciasto makowo-pomarańczowe 213

przepis to odświeżona wersja tradycyjnego ciasta makowego zwanego tez piegusem, wzbogacona o pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!     Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki(...)pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 50-55 minut do tzw. „suchego patyczka”. Z cukru i soku pomarańczowego utrzeć lukier. Udekorować wierzch ciasta, posypać kandyzowaną skórką.  Przepis

Pyry na Gaz
Rurki z kremem piernikowym 538

Rurki nie są wcale aż tak pracochłonne jak się może wydawać, dlatego warto wypróbować przepis jeśli lubicie słodkości z kremem :) Składniki na 12 rurek rurki: 1 blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle) 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu masło do posmarowania foremek krem: 500 ml śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru(...)pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko roztrzepać. Cukier wymieszać z cynamonem

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania